Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 16:59

Προσπάθεια επιτάχυνσης του Τζάνε – Καλαμάκι

Γράφτηκε από την

Επίσκεψη – αυτοψία στο έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε – Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος – Κορώνη πραγματοποίησε τη Δευτέρα o αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, παρουσία του διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιώργου Κωστόγιαννη, του αντιδημάρχου Μεσσήνης Παναγιώτη Γιαννόπουλου και του εργοταξιάρχη του έργου.

Οπως ανακοινώθηκε, για το τμήμα του αρχαιολογικού χώρου που καθυστερεί την υλοποίηση του έργου, στο αμέσως επόμενο διάστημα ο αντιπεριφερειάρχης θα συναντηθεί με τη διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με στόχο την επίσπευση των εργασιών, χωρίς αυτό βέβαια να είναι εις βάρος των αρχαιοτήτων. Ακόμα, υπήρξε δέσμευση από τον κ. Κωστόγιαννη ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο (Τζάνε – παράκαμψη Πεταλιδίου) και το τρίτο τμήμα (παράκαμψη Πεταλιδίου - Καλαμάκι), ώστε να δοθούν στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έγινε επίσκεψη σε όλο το μήκος του έργου, το οποίο αποτελείται από τρία τμήματα: Α’ τμήμα: γέφυρα Τζάνε έως αρχαιολογικό χώρο Κάστρου Πεταλιδίου, μήκους 3 περ. xλμ. Β’ τμήμα: αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Πεταλιδίου, μήκους 170 περ. μέτρων. Γ’ τμήμα: τέλος αρχαιολογικού χώρου Κάστρου έως έξοδος Καλαμακίου, μήκους περ. 4 χλμ.

Ιδιαίτερα για το πρώτο τμήμα αμέσως μετά τη γέφυρα του ποταμού Τζάνε, διαπιστώθηκαν κάποια θέματα σχετικά με τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων και την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, για τα οποία ο διευθυντής της υπηρεσίας επίβλεψης δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους. Ιδιαίτερα όσον αφορά την πορεία ενοποίησης του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των εργασιών, ο ρυθμός υλοποίησης των οποίων είναι ιδιαίτερα αργός και την ασφαλτόστρωση όπως προβλέπει η μελέτη του συνόλου του πρώτου τμήματος, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματος.

Για το Β’ τμήμα , υπήρξε ενημέρωση ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία εκπονεί μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του αρχαιολογικού χώρου, ενώ συγχρόνως εργάζεται για τη μεταφορά των ευρημάτων, ώστε μετά την κατασκευή του υπόγειου τμήματος με τη μέθοδο cut and cover και την επανεπίχωση των υλικών να γίνει τοποθέτηση των αρχαίων στην αρχική τους μορφή. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί προσβασιμότητα σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο.

Το τμήμα αυτό αποτελεί σοβαρή αιτία καθυστέρησης, όμως στο αμέσως επόμενο διάστημα ο αντιπεριφερειάρχης θα συναντηθεί με τη διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με στόχο την επίσπευση των εργασιών, χωρίς αυτό βέβαια να είναι εις βάρος των αρχαιοτήτων.

Τέλος, όσον αφορά την πρόοδο υλοποίησης του τρίτου τμήματος, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι αυτό έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών όσον αφορά τη διευθέτηση των ομβρίων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στον οικισμό Καλαμακίου, όπως επεσήμανε και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, αλλά και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου Γιώργος Τσικρικάς.

Στις προτάσεις του αντιπεριφερειάρχη υπήρξε δέσμευση από τον κ. Κωστόγιαννη ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο και το τρίτο τμήμα, ώστε να δοθούν στην κυκλοφορία.