Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 10:04

Αποκατάσταση της κατολίσθησης στο Δερβένι

Γράφτηκε από τον
Αποκατάσταση της κατολίσθησης στο Δερβένι

«Οι εργασίες αποκατάστασης πρέπει να εκτελεστούν άμεσα, λόγω σοβαρού επικείμενου κινδύνου αποκλεισμού της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό, η οποία είναι η μοναδική εναλλακτική διαδρομή χωρίς καταβολή διοδίων». Αυτό τονίζεται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη, με την οποία δόθηκε εντολή στο "Μορέα", παραχωρησιούχο του έργου του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, να αποκαταστήσει τις βλάβες στην παλιά εθνική οδό Μεγαλόπολης - Καλαμάτας στην έξοδο του οικισμού ∆ερβενίου (με κατεύθυνση προς Καλαμάτα) που προκλήθηκαν λόγω κατολίσθησης και να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες αντιμετώπισης του κατολισθητικού φαινόμενου, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του "Μορέα", το προβλεπόμενο κόστος των εργασιών ανέρχεται στο ποσό των 2.100.000 ευρώ με ΦΠΑ, βάσει προϋπολογισμού ο οποίος συντάχθηκε με τρέχουσες τιμές και στον οποίο έχει περιληφθεί και μικρή επέκταση του πασσαλότοιχου αντιστήριξης προς νότο. 

Στην απόφαση του υπουργού, μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Το τμήμα Παραδείσια - Αλλαγή της παλαιάς εθνικής οδού Μεγαλόπολης - Καλαμάτας αποτελεί σήμερα την κύρια οδό πρόσβασης από και προς τη Μεσσηνία και τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο (περιοχές Ζαχάρως, Γιαννιτσοχωρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας), καθώς και τη μοναδική πρόσβαση προς τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολη - Παραδείσια.

Η κατολίσθηση επί της εθνικής οδού Μεγαλόπολης - Καλαμάτας στην έξοδο του οικισμού Δερβενίου (με κατεύθυνση προς Καλαμάτα) αποτελεί απρόβλεπτο γεγονός του οποίου η αποκατάσταση επείγει εν όψει μάλιστα της επερχόμενης φθινοπωρινής περιόδου κατά την οποία το φαινόμενο αναμένεται να επιδεινωθεί, λόγω βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης για τη μη διακοπή της κυκλοφορίας της παλαιάς εθνικής οδού Μεγαλόπολης - Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του υπόψη τμήματος της παλαιάς εθνικής οδού δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. Βάσει του άρθρου 12.1.4 της Σύμβασης Παραχώρησης το Δημόσιο έχει την υποχρέωση καθ’ όλη τη διάρκεια 

της περιόδου παραχώρησης να εξασφαλίζει την οδική πρόσβαση από και προς το έργο παραχώρησης. Οι εργασίες αποκατάστασης αυτές δεν μπορεί να διαχωριστούν από οικονομική άποψη από τη Σύμβαση 

Παραχώρησης, χωρίς να δημιουργηθούν μείζονα προβλήματα για το Δημόσιο, καθόσον τυχόν ενδεχόμενος αποκλεισμός της εθνικής οδού εξ αιτίας της μη άμεσης εκτέλεσής τους, συνιστά γεγονός ευθύνης Δημοσίου, το οποίο θα επιφέρει μείωση των άμεσων εσόδων του παραχωρησιούχου, γεγονός που συνεπάγεται την καταβολή αποζημιώσεων εξ αιτίας απώλειας εσόδων στον παραχωρησιούχο». 

Οσον αφορά τα έργα αποκατάστασης, με βάση τη μελέτη, προτείνεται η κατασκευή: «Κύριου έργου αντιστήριξης μορφής πασσαλότοιχου στέψης, στην κατάντη οριογραμμή της οδού. Δευτερεύοντος έργου αντιστήριξης ανάντη της οδού προς αντικατάσταση του υφιστάμενου άοπλου τοίχου. Εργων αποχέτευσης/αποστράγγισης ώστε να αποκατασταθεί η επαρκής απομάκρυνση των υδάτων στη θέση της αστοχίας. Οργανομετρήσεις με εγκατάσταση κλισιομέτρων και οπτικών στόχων για την μακροπρόθεσμη παρακολούθηση του έργου». 


NEWSLETTER