Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:19

Στον αέρα η τύχη του Καλο Νερο - Τσακώνα - Τι συζήτησαν Νίκας με Καραμανλή για τα έργα υποδομής

Γράφτηκε από τον
Στον αέρα η τύχη του Καλο Νερο - Τσακώνα - Τι συζήτησαν Νίκας με Καραμανλή για τα έργα υποδομής

 

Καλά νέα για το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" που ιδιωτικοποιείται άμεσα, μάλλον απογοητευτικά για το Καλό Νερό - Τσακώνα που θα κατασκευαστεί χωρίς χρονοδιάγραμμα ως δημόσιο έργο αν και όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες και "χρησμούς" για τη χάραξη του Καλαμάτα - Ριζόμυλος είχε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Ουσιαστικά η χάραξη του “Μορέα” για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα ανακοινωθεί επισήμως από τον κ. Καραμανλή όταν έλθει στη Μεσσηνία και για αυτό από χθες ο κ. Νίκας προετοιμάζεται για... κυβίστηση, δηλώνοντας ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και ότι δεν πρόκειται να κάνει επανάσταση αν εγκαταλειφθεί η παραλιακή χάραξη.

 

Ρεπορτάζ Θανάσης Λαγός

 

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο του 2020, ενώ τα μικρά φράγματα του Τρικόρφου και του Ξερίλα μεταξύ Ανθειας και Θουρίας θα κατασκευαστούν με πόρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΕΘΩΝΗ

Συγκεκριμένα ο κ. Νίκας μιλώντας για το δρόμο Καλαμάτα - Μεθώνη είπε: "Ο  δρόμος Καλαμάτα ή καλύτερα Ασπρόχωμα ή κόμβος “Μορέα”, να λέω καλύτερα Μεσσήνη - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει. Δεν έχει κλείσει το συγκεκριμένο θέμα, κάνουμε κακό να το βάλουμε στις μυλόπετρες του πολιτικαντισμού. Οι μεν θέλουν τα μεν, οι δε θέλουν τα δε. Λοιπόν για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν και αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, γιατί μέχρι τώρα έχουμε εισηγήσεις των παραγόντων του υπουργείου, των τεχνικών του υπουργείου. Και θα ανακοινωθούν από τον υπουργό, του έχουμε εμπιστοσύνη, στο χρόνο που πρέπει και κατά την κάθοδό του στην Πελοπόννησο. Πολύ σύντομα θα έρθει εδώ όπου θα κάνει ανακοινώσεις και για αυτό το θέμα".

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει καθυστερήσει το υπουργείο τις ανακοινώσεις για το Καλαμάτα - Μεθώνη ο κ. Νίκας είπε: "Εγώ δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω. Στο τραπέζι ήταν όλο το υπουργείο. Οχι, δεν υπάρχει (σ.σ. θέμα καθυστέρησης των ανακοινώσεων), αλλά το θέμα αυτό θα το κλείσει ο υπουργός. Εγώ έχω τονίσει ότι δεν είμαι της πολιτικής του μαύρου - άσπρου. Αν η κυβερνητική απόφαση είναι να γίνει ο δρόμος από την πάνω πλευρά, εγώ δεν θα πω να είμαστε αρνητικοί για τα περιβαλλοντικά. Λέμε τη γνώμη μας. Δεν θέλω όμως, και για αυτό μάχομαι, να κάνουμε ό,τι κάναμε με το δρόμο Πάτρα - Πύργος. Αυτό το δρόμο τον κάναμε με ευρωπαϊκά χρήματα από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) πριν από 30 χρόνια και στα 10 χρόνια ζητάγαμε καινούργιο δρόμο. Τι κάναμε και με το σιδηρόδρομο; Δώσαμε 100 εκ. ευρώ, κάναμε βελτίωση της μετρικής γραμμής και στη συνέχεια τον κλείσαμε. Μετά λέγαμε: Δεν κάναμε τα μισά με κανονική γραμμή; Για να μην συμβούν πάλι τα ίδια, λέω την άποψή μου, αλλά εγώ δεν θα εμποδίσω να γίνει έστω ένα κουτσό έργο. Δεν θα το εμποδίσω εγώ αυτό. Δεν θα στηθώ απέναντι. Αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν δρόμο κλειστό. Θυμάστε την ιστορία με τον περιμετρικό της Καλαμάτας, που κάποιοι έλεγαν οκτάμετρο και ανοιχτό δρόμο. Κλειστό δρόμο, δεν χρειάζεται να πουλάμε καρπούζια, ντομάτες και πεπόνια στους δρόμους και να σκοτώνεται ο κόσμος. Και εμείς που ασκούμε πολιτική και έχουμε ευθύνη, πρέπει να είμαστε σαφείς σε όλα αυτά. Κλειστό δρόμο, ελεγχόμενη κατάσταση, ώστε να μπορεί ο κόσμος να μετακινείται με ασφάλεια. Οσον αφορά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το τι πληρώνει ή δεν πληρώνει, αφήστε να το δούμε. Γιατί το ψάχνουμε και εμείς αυτό το θέμα σε βάθος. Καλύτερα να γίνει λιγότερος δρόμος και σωστός, παρά "κουτσός" και ολοκληρωμένος".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Νίκας σχολίασε: "Ξέρετε η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που δεν αλλάζει άποψη εύκολα. Σας λέγω ευθέως ότι η παραλιακή χάραξη, το 1/3 του δρόμου είναι Δήμος Καλαμάτας. Η παραλιακή χάραξη, η οποία είναι 700 μέτρα ευθεία από τη θάλασσα, συνδέεται με την ανάπτυξη της δυτικής περιοχής της Καλαμάτας. Από το ΓΠΣ έχει προσδιοριστεί ως περιοχή τουριστικής ανάπτυξης. Αν η κυβέρνηση επιλέξει να κάνει τη χάραξη από μια περιοχή που είναι εκτός Καλαμάτας... Η χάραξη που γίνεται από τον “Μορέα” δεν φθάνει στην Καλαμάτα. Φθάνει μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Αρι. Αν γίνει αυτή η επιλογή, εγώ δεν θα κάνω επανάσταση. Είπα την άποψή μου, την κατέγραψα, συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη, την εξέφρασα και στον υπουργό. Του είπα όμως αν εσείς επιλέξετε, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, μια άλλη λύση... Ξέρετε γιατί την επιλέγουν; Καθαρά για οικονομικούς λόγους και τίποτα άλλο. Μόνο για οικονομικούς λόγους. Εγώ δεν θα κηρύξω επανάσταση. Προφανώς. Δεν θα πω εκείνο που λέω εγώ και πολλοί άλλοι ή τίποτα. Είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με την πολιτική που ασκούμε αν συμφωνούμε ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Δεν μπορούμε να κάνουμε επαναστάσεις".

  

ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ - ΤΣΑΚΩΝΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα ο περιφερειάρχης δήλωσε: "Ο δρόμος Καλό Νερό - Τσακώνα θα ολοκληρωθεί μελετητικά, θα γίνει ως δημόσιο έργο. Για το κομμάτι από Πύργο μέχρι Καλό Νερό δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και από Πάτρα μέχρι Πύργο τα γνωρίζετε".

Για το αεροδρόμιο ο κ. Νίκας είπε: "Το αεροδρόμιο ιδιωτικοποιείται πάρα πολύ σύντομα. Χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτό, γιατί ως δήμαρχος είχαμε λάβει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου. Και το λιμάνι προς την ίδια κατεύθυνση κινείται, για μαρίνα μεγάλων γιοτ".

Απαντώντας σε ερώτηση για το αεροδρόμιο της Τρίπολης ο κ. Νίκας είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα στη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή και επανέλαβε ότι δεν έχει αντίρρηση για τη λειτουργία του αν βρεθούν ιδιωτικά κεφάλαια: "Σας λέω τη γνώμη μου για πολλοστή φορά. Είμαι υπέρ αεροδρομίων, όπου μπορούν να γίνουν αεροδρόμια, να γίνουν. Αλλά ξέρετε πλέον, τα αεροδρόμια τα κάνουν οι ιδιώτες με ιδιωτικά κεφάλαια. Το αεροδρόμιο ακόμα και αν το φτιάξεις, πρέπει να επιβάλεις την παρουσία του, να έχεις εταιρείες κ.λπ. Τα ξέρετε όλα αυτά. Νομίζω ότι με τα υδατοδρόμια θα λύσουμε το πρόβλημά μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και οι εξελίξεις με τα υδατοδρόμια είναι απολύτως θετικές. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα προσδιορίσει πού θα υπάρχουν υδατοδρόμια και ο ιδιώτης στη συνέχεια θα υποχρεωθεί να κάνει αυτά που προβλέπει ο νόμος. Πάνε οι ιστορίες με τις άδειες και όλα αυτά τα εμπόδια τα οποία συναντήσαμε. Εγώ θεωρώ ότι ήταν περισσότερο ζήτημα συμφερόντων. Μιλάμε για 20 περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θέλουν αεροδρόμιο σήμερα".

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Μιλώντας για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος - Ναύπλιο ο κ. Νίκας είπε ότι θα γίνει με συγχρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ότι τα εμπορικά τρένα θα κινούνται μέχρι την αρκαδική πρωτεύουσα για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Ο κ. Νίκας όταν ρωτήθηκε για την προοπτική τουριστικής αξιοποίησης της γραμμής Τρίπολη - Καλαμάτα άφησε να εννοηθεί ότι αυτός είναι μακροπρόθεσμος στόχος και ότι τώρα είναι αναγκαία η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Επιχειρηματολογώντας για την επανέναρξη των δρομολογίων είπε ότι είναι ανώφελο να μιλάμε για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής χωρίς μετακινήσεις με τρένο. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρθηκε στην επιτυχία του τρένου στο Πήλιο και στο Διακοφτό και είπε ότι στο "πακέτο" παραδοσιακών δρομολογίων πρέπει να μπει και η Πελοπόννησος. Εννοείται ότι δεν λέχθηκε τίποτα για ενδεχόμενη κανονικοποίηση της γραμμής και άρα ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου παραπέμπεται στις καλένδες.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα διατεθούν 67 εκατ. ευρώ για βελτιώσεις δρόμων με στόχο την οδική ασφάλεια, δήλωσε ο περιφερειάρχης προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε επικίνδυνα σημεία που έχει εντοπίσει μελέτη της “Εγνατία ΑΕ”.

 

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΕΒ

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο κ. Νίκας ανακοίνωσε ότι το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού φράγματος θα δημοπρατηθεί το φθινόπωρο του 2020. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις ανακοινώσεις Τσίπρα και Τατούλη για το ίδιο δίκτυο, είπε ότι ντρέπεται που δημοπρατήθηκε το φράγμα χωρίς το αρδευτικό δίκτυο και ότι το ίδιο έχει συμβεί και στη λίμνη Δόξα στην Κορινθία. Για το δίκτυο του ΓΟΕΒ ο περιφερειάρχης είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο θα ανακοινώσει "τακτοποίηση" των οφειλών προς τη ΔΕΗ, έτσι ώστε να υπάρξει προοπτική για την ορθή λειτουργία των αρδευτικών δικτύων.

Για τα φράγματα του Τρικόρφου και του Ξερίλα (μεταξύ Θουρίας και Ανθειας) ο κ. Νίκας είπε ότι θα δημοπρατηθούν από την Περιφέρεια το φθινόπωρο του 2020 και ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ.


NEWSLETTER