Κυριακή, 07 Οκτωβρίου 2012 08:32

Κίνδυνος εμπλοκής στον κόμβο της Αγιάννας

Γράφτηκε από την
Κίνδυνος εμπλοκής στον κόμβο της Αγιάννας

Σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση του περιφερειακού δρόμου Καλαμάτας δημιουργεί η υπόθεση του κόμβου στην Αγιάννα και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια μετά από προσφυγές. Αιτία η αλλαγή της θέσης του κόμβου παρά το γεγονός ότι ήδη είχε εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμάτας που τον προσδιόριζε σε διαφορετική θέση. Εκ των υστέρων και όταν υπουργείο Υποδομών και Δήμος Καλαμάτας αντιλήφθηκαν το μεγάλο πρόβλημα από τις αντιδράσεις ενδιαφερομένων, έσπευσαν να τροποποιήσουν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο επικαλούμενοι ειδικές διατάξεις. Απόφαση κατά της οποίας ασκήθηκε προσφυγή ενώ κινείται παράλληλα και η δικαστική διαδικασία.

Η υπόθεση αυτή ενδεχομένως να πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς η θέση του κόμβου επηρεάζει το σύνολο των έργων στην περιοχή. Εφόσον κινηθούν νομικές διαδικασίες θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση για να προχωρήσει το έργο, διαφορετικά θα δημιουργηθούν τετελεσμένα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Πέρα από την καταστροφή του ελαιώνα τον οποίο προστατεύει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στις προβλέψεις του, από την άποψη των οικονομικών μεγεθών το βέβαιο είναι ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό για την καινούργια διέλευση του δρόμου καθώς η παλιά κατά ένα μέρος γινόταν μέσα από δημόσιες εκτάσεις. Το ερώτημα είναι αν θα κερδίσει ή θα χάσει ο "Μορέας" και αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί παρά μόνον με την ακριβή κοστολόγηση των δύο λύσεων. Και το υπουργείο Υποδομών οφείλει να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτό.

Η προθυμία του δήμου να σπεύσει για την τροποποίηση χωρίς ουσιαστική συζήτηση των επιχειρημάτων που προβλήθηκαν και σε συναντήσεις και δημοσίως, δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά. Και βεβαίως δεν μπορεί να διαλάθει της προσοχής το γεγονός ότι έγιναν ολόκληρες μάχες με το Γενικό Πολεοδομικό, κανένας δεν ενημέρωσε ότι ήδη έχει αλλάξει η θέση του και απομένουν οι υπογραφές και φυσικά οι πολίτες ξεγελάστηκαν και δεν άσκησαν τις κατά νόμο προσφυγές.

Η εξέλιξη της υπόθεσης έχει ως εξής:

Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2011 έχουν απαλλοτριωθεί τα ακίνητα για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα δυτικά της κοίτης του χειμάρρου, στην αρχή της οδού Αρτέμιδος. Είχε προηγηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2011 η δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας (40/2011).

Αυτό προκύπτει από το έγγραφο της 15ης Δεκεμβρίου 2011 της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και την κοινοπραξία κατασκευής του έργου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο Δικαστικό Γραφείο Καλαμάτας και την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Μεσσηνίας.

Με το έγγραφό της αυτό η ΕΥΔΕ τους πληροφορεί ότι "παρακατατέθηκε η προσωρινή αποζημίωση βάσει της υπ' αριθ. 40/2011 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας..." επισυνάπτοντας και τον "πίνακα υπολογισμού της παρακατάθεσης αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων ακινήτων..." με την παράκληση (sic) ο μεν δήμος να τα αναρτήσει στο τοπικό κατάστημα και να τα δημοσιεύσει στον τοπικό Τύπο "ώστε οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες από την απαλλοτρίωση νομείς ή κάτοχοι των ακινήτων να λάβουν γνώση", η δε κοινοπραξία κατασκευής του έργου "να ενεργήσει για την κατάληψη των ακινήτων αυτών".

Τέλος, στο ίδιο έγγραφο της ΕΥΔΕ αναφέρεται "ότι στους ιδιοκτήτες, νομείς και κατόχους των απαλλοτριωθέντων ακινήτων τίθεται μια δεκαήμερη προθεσμία, εντός της οποίας υποχρεούνται αυτοί να παραδώσουν στο Δημόσιο ελεύθερη τη χρήση των ακινήτων τους", και η διαδικασία για την αντιμετώπιση των δυστροπούντων ιδιοκτητών.

Μεταξύ των απαλλοτριωθέντων ακινήτων συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα στην δυτική κοίτη του χειμάρρου, ιδιοκτησίας του Δήμου Καλαμάτας, και στην αρχή της οδού Αρτέμιδος.

Εν τούτοις η κεντρική διοίκηση επικαλούμενη το από 04.12.2007 αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ότι "πρέπει η πρόσβαση στην οδό Αρτέμιδος να επανεξετασθεί με τρόπο τεχνικά ηπιότερο και να χωροθετηθεί, όπου τεχνικά είναι ορθό (περιοχές Αγιάννα ή Νέδοντα), με την προϋπόθεση ότι δε θα τροποποιήσει το Σχέδιο Πόλης και δε θα γίνει αιτία καθυστέρησης του έργου", προχώρησε στις 18.02.2009 στη χωροθέτηση της σύνδεσης της περιμετρικής οδού από το ύψος του Αγίου Φανουρίου μέχρι τη γέφυρα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας διά μέσου του ρέματος "Ανδριανού" στην Αγιάννα, με απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

Ακολούθησε η τροποποιητική κοινή υπουργική απόφαση περιβαλλοντικών όρων, της 11ης Ιανουαρίου 2011, με την οποία η συνδετήρια οδός της περιμετρικής οδού με τη γέφυρα της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας μετακινήθηκε ανατολικότερα, στον Ελαιώνα της Αγιάννας.

Είχε προηγηθεί το 2006, η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των ακινήτων για την κατασκευή και του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα στη δυτική πλευρά της κοίτης του χειμάρρου και στην αρχή της οδού Αρτέμιδος. 

Ομως, η "χωροθέτηση" του κόμβου και της συνδετήριας οδού, αρχικά στο ρέμα του "Ανδριανού" και στη συνέχεια στον Ελαιώνα της Αγιάννας δεν ήταν αρκετή για να δώσει υπόσταση στη λύση της Αγιάννας. Και τούτο διότι το έργο αυτό των δύο διαδοχικών "χωροθετήσεων" δεν είχε ενταχθεί στα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού του οδικού δικτύου της περιοχής. 

Για 20 μήνες τώρα η κεντρική διοίκηση, ενώ έχει απαλλοτριωμένη γη με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, αλλά και τη νομιμοποίηση από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας της 03.05.2011 του ανισόπεδου κόμβου στη δυτική πλευρά της κοίτης του χειμάρρου Νέδοντα και στην αρχή της οδού Αρτέμιδος, συνεχίζει τα έργα στην περιμετρική οδό, με βάση τη χωροθέτηση της Αγιάννας. Ετσι η κεντρική διοίκηση, εδώ και δύο χρόνια, με ευθύνη της, αφήνει να προχωρούν τα έργα, αγνοώντας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη σωστή κατασκευή του έργου.


NEWSLETTER