Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012 09:38

Ισως Χριστούγεννα το Παραδείσια - Τσακώνα

Γράφτηκε από τον
Ισως Χριστούγεννα το Παραδείσια - Τσακώνα

Η παράδοση του σημαντικού τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα, που το περιμένουν με μεγάλη αγωνία όλοι οι Μεσσήνιοι και όχι μόνο, πάει και επίσημα προς τα πίσω: Το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου απέρριψε κατά πλειοψηφία (2-1) τη συμπληρωματική σύμβαση για την παράκαμψη. Ελπίδες, ωστόσο, αφήνει το γεγονός ότι μειοψήφησε η πρόεδρος του κλιμακίου. Ισως λοιπόν το αίτημα ανάκλησης που θα υποβάλει το Δημόσιο μέσα στις επόμενες ημέρες να τύχει έγκρισης από το Ζ’ Συμβούλιο του Ελεγκτικού στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι το θετικό σενάριο για παράδοση του δρόμου πριν τα Χριστούγεννα. Σε διαφορετική περίπτωση… ένας Θεός ξέρει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δύο δικαστές δε δέχτηκαν το χαρακτήρα του απρόβλεπτου στα ζητήματα που έθεσε η πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών (ούτε για την κατολίσθηση στην υφιστάμενη εθνική οδό στο Δερβένι ή για τη δημοσιονομική κρίση της χώρας που επηρέασε το έργο) και υποστήριξαν ότι η συμπληρωματική σύμβαση εγείρει και θέμα κατά του ανταγωνισμού, όσον αφορά την επιλογή του αναδόχου στη δημοπρασία του έργου. Σχετικά με την απειλή του "Μορέα" να διεκδικήσει ως αποζημίωση πολύ περισσότερα χρήματα από το 1,5 εκ. ευρώ της παράκαμψης, λόγω της μη παράδοσης του Παραδείσια - Τσακώνα το 2010, όπως προβλεπόταν, οι δύο δικαστές στεκόμενοι στον τύπο υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να έχει κατασκευαστεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα έγκαιρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αντίθετα, η πρόεδρος δέχτηκε τις απόψεις του υπουργείου.

Τώρα το υπουργείο θα υποβάλει αίτημα ανάκλησης έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα το εκδικάσει στα τέλη του μήνα. Την ελπίδα για ανατροπή της απόρριψης και έγκριση ενισχύει το γεγονός της θετικής άποψης της προέδρου, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά. 

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΙΚΑ

Το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με χθεσινά πρωτοσέλιδα στον τοπικό Τύπο, με βάση δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα, που επέκρινε τη δικαιοσύνη.

«Αυτή η κατάσταση δεν εξυπηρετεί κανέναν και πρωτίστως τη δικαιοσύνη», είπε ο δήμαρχος και σημείωσε: «Να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία γρήγορα, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο Δερβένι κι άλλα ατυχήματα. Δυστυχώς η δικαιοσύνη συμβάλλει στην καθυστέρηση των έργων που συνδέονται με την ανάπτυξη. Θα τους φάει η βουή του κόσμου αν συνεχίσουν αυτή την τακτική. Η προώθηση του έργου είναι υπόθεση εθνικής σημασίας, ζήτημα ανάπτυξης».

Ο κ. Νίκας ενημέρωσε ότι όλα τα πρωτοσέλιδα τα στέλνει παντού και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, «για να βλέπουν τι λέει η τοπική κοινωνία».

Εντοπίζοντας το πρόβλημα με τη δικαιοσύνη και σε έργα του δήμου, παρατήρησε ότι «δεν έχω ρίξει φέτος ούτε έναν κόκκο ασφάλτου. Είναι για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό». Και ζήτησε «κάτι να βρεθεί θεσμικά, να ξεμπλοκάρουμε τη διαδικασία. Δεν μπορεί να είμαστε κι εμείς και τα έργα όμηροι».

 


NEWSLETTER