Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 03:57

Παράκαμψη Παραδείσια - Τσακώνα: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ρίχνει τις ευθύνες ο Στ. Καλογιάννης

Γράφτηκε από την

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση παράδοσης του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατανοεί την ανυπομονησία των Μεσσήνιων και την ταλαιπωρία που υφίστανται αλλά το υπουργείο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κάνει το παραμικρό για την επίσπευση των διαδικασιών.

"Οπως γνωρίζετε για το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο, η συμπληρωματική σύμβαση.

Ο φάκελος του έργου είχε κατατεθεί από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών στο Ελεγκτικό Συνέδριο προ 2 ½ μηνών περίπου, το οποίο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία προσκομίστηκαν από το υπουργείο αμέσως.

Προχθές το Ε΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε, με πλειοψηφία 2:1 ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης, όσον αφορά το τμήμα αυτής για την κατασκευή της παράκαμψης της γέφυρας Τ4" τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης και πρόσθεσε: "Η παράκαμψη αυτή είναι απαραίτητη για την άμεση απόδοση του έργου σε κυκλοφορία, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας Τ4, που προβλέπεται να γίνει μετά από ένα χρόνο περίπου. 

Το υπουργείο ετοιμάζει και θα καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους θα πρέπει να υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση και πιστεύουμε ότι η απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού, που θα συνεδριάσει εντός του τρέχοντος μηνός, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην κατασκευή του σημαντικού αυτού έργου".

Ο υφυπουργός... σήκωσε τα χέρια όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι θα γίνει αν και η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι απορριπτική, όπως η προηγούμενη. Οπως άφησε να εννοηθεί, σε μία τέτοια περίπτωση η κυκλοφορία θα συνεχιστεί από την παλαιά εθνική οδό, στην οποία γίνονται ήδη εργασίες ανακατασκευής, λέγοντας: "Το υπουργείο προχωρεί στην κατασκευή του προβληματικού τμήματος της παλαιάς εθνικής οδού στο Δερβένι, το όποιο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του έτους".    

Επίσης υπεραμύνθηκε αρκετές φορές της κατασκευάστριας εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση τοποθέτησης πυλώνων φωτισμού οφείλεται στην αδυναμία των τραπεζών να εκταμιεύσουν τα χρήματα που απαιτούνται. 

«Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να κάνουμε κάποια άλλη ενέργεια γιατί δεν θα είναι σύννομη από τη στιγμή που οι διαδικασίες είναι σαφείς» κατέληξε ο Σταύρος Καλογιάννης και συμβούλεψε όσους σχεδιάζουν να μπουν με τα αυτοκίνητά τους στο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου που δεν έχει ακόμα παραδοθεί, να μην το κάνουν γιατί υπάρχουν σοβαρές παραλείψεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

 

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΙΣΩ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Κι αν για το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα στα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης επικρατεί αισιοδοξία, για την Ολυμπία Οδό ο υφυπουργός εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμα ώστε να φτάσει μέχρι τη Μεσσηνία.

"Για την Ολυμπία Οδό οι συμβάσεις παραχώρησης θα πρέπει να τροποποιηθούν. Από το 2007 έχουν αλλάξει εντελώς τα δεδομένα. Τα έργα έχουν σταματήσει για 20 μήνες, οι τράπεζες σταμάτησαν να τα χρηματοδοτούν λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά εμείς δεν έχουμε σταματήσει να δουλεύουμε σε βάθος και σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορούμε να πούμε κάτι επίσημα. Θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν οι τροποποιήσεις. Για την ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο κομμάτι της Ζαχάρως, που δεν είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο" ανέφερε ο Σταύρος Καλογιάννης.