Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 02:18

"Ανοιχτός" για μαρίνα ο προλιμένας της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας μαρίνας στην περιοχή του προλιμένα της Καλαμάτας. Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), η οποία δημοσιεύθηκε στη “Διαύγεια” και οδεύει προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.  Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις στο χώρο του προλιμένα φαίνεται να είναι η εύρεση πόρων, είτε από κάποιον ιδιώτη επενδυτή είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. 

Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη απόφαση ξεκαθαρίζει ότι σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν έργα αναβάθμισης μόνο στον κυρίως λιμένα, δυτικά του μόλου του “Πανελλήνιου”. Από εκεί και πέρα σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση δεν εγκρίνονται τα προτεινόμενα έργα στο χώρο του προλιμένα - χωρίς πάντως να γίνεται ακόμα σαφές αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η ένωση της παράκτιας ζώνης με το "Τετράγωνο". Μένει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο “ο χώρος του προλιμένα να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για ενδεχόμενη δημιουργία τουριστικού λιμένα, ναυταθλητικών και λοιπών εγκαταστάσεων αναψυχής”. 

Κάποιοι συνδέουν το συγκεκριμένο θέμα με την υπόθεση... ενοικίασης ή παραχώρησης του λιμανιού της Καλαμάτας σε κάποιον ιδιώτη, υπό την έννοια ότι εφόσον ο επενδυτής επιθυμεί θα μπορέσει να... αξιοποιήσει το χώρο του προλιμένα για τις παραπάνω χρήσεις.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Σταύρος Παπαχρήστου, μιλώντας στην “Ε” για το παραπάνω θέμα, τάχθηκε υπέρ της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής του προλιμένα εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση διατηρεί ακόμα σημαντικές ελπίδες για τη δημιουργία μαρίνας και ναυταθλητικών εγκαταστάσεων στο συγκεκριμένο σημείο.

Αντίδραση υπήρξε πάντως από την πλευρά του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών”, με τον επικεφαλής Σταμάτη Μπεχράκη να χαρακτηρίζει αμφίσημη την περιγραφή που γίνεται στην απόφαση - επικεντρώνοντας ιδίως στο ότι μένει εκτός το μπάζωμα των 8 στρεμμάτων στον προλιμένα. Αναφερόμενος στον υπήνεμο μόλο τόνισε ότι θα πρέπει, πρώτον, να δοθούν γεωμετρικά χαρακτηριστικά που δεν θα εμποδίζουν το οπτικό πεδίο των λουόμενων, δεύτερον, ο τρόπος κατασκευής να είναι με ασυνέχειες και γεφυράκια που θα επιτρέπουν την κυκλοφορία του θαλασσινού νερού ώστε να μην δημιουργηθεί “λίμνη”, και τρίτον, να δημιουργηθεί επί της ουσίας ένας νέος χώρος περιπάτου και αναψυχής που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες.