Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 02:41

Τρία χρόνια πίσω πάει το Πάτρα - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Τρία χρόνια πίσω πάει το Πάτρα - Τσακώνα

"Παγώνει" η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού

Η κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα μετατίθεται για την επομένη τριετία, χωρίς όμως να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού: Αυτό ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την επανεκκίνηση των έργων κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης. Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοιχτή την υπόθεση κατασκευής του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, χωρίς όμως να εγγυάται κανείς ότι θα υλοποιηθεί το έργο, αφού μετά τις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, οι οποίες ολοκληρώθηκαν, ακολουθεί δεύτερος γύρος συζητήσεων - αυτή τη φορά με τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο. Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες θα κρίνουν την τύχη του έργου και εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε οι συμβάσεις να μπορούν να μπουν σε τροχιά επανεκκίνησης μέσα στο α' εξάμηνο του 2013.

Ουσιαστικά, η μετάθεση κατασκευής του έργου για μια τριετία φιλοδοξεί να δώσει χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό των πιέσεων που δέχεται από την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Φορείς και βουλευτές των δύο νομών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν μείωση του συμβατικού αντικειμένου, ενώ την ίδια θέση έχουν εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά. 

Η κυβέρνηση δεν διέθετε την πλειοψηφία που απαιτείται για να αλλάξει τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και γι' αυτό όπως φαίνεται προτίμησε να μεταθέσει χρονικά την κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αναγκαία κακή, αφού τουλάχιστον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αναγκαία η εγρήγορση των πολιτικών και των φορέων της Μεσσηνίας, καθώς ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση του έργου.


NEWSLETTER