Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012 08:56

"Καζάνι που βράζει" η Ηλεία για το κούρεμα της Ολυμπίας οδού

Γράφτηκε από την
"Καζάνι που βράζει" η Ηλεία για το κούρεμα της Ολυμπίας οδού

ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

 

Ξεσηκώνεται η Δυτική Πελοπόννησος για την Ολυμπία Οδό και η Μεσσηνία ακολουθεί ασθμαίνοντας τις εξελίξεις. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται παμπελοποννησιακή σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και σε αυτή έχουν κληθεί να πάρουν μέρος βουλευτές, δήμαρχοι και φορείς της Πελοποννήσου. Στην Ηλεία επικρατεί αναβρασμός και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις παραγόντων που φιλοξενούνται σε μέσα ενημέρωσης του γειτονικού νομού. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη το γεγονός ότι επιστολή για το θέμα αυτό έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Δυτική Αχαΐα, με τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

 

 

"Καζάνι που βράζει" η Ηλεία για το "κούρεμα"

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, βουλευτές, εκπρόσωποι κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων με τις συνεχιζόμενες δηλώσεις και αντιδράσεις τους καταδεικνύουν πως μετά την απόφαση για το «κούρεμα» της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα και πέρα, ο Νομός Ηλείας είναι ένα καζάνι που βράζει. Και στα όσα αναφέρουν καυστικά οι φορείς, οι τρόποι αντίδρασης δείχνουν να ποικίλουν. 

Διαβάστε τι λένε οι περισσότεροι από τους φορείς.

Βασίλης Παναγόπουλος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πύργου

«Ο ακρωτηριασμός της Ολύμπιας Οδού και ο αποκλεισμός της Ηλείας από ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, αποτελεί μεγάλη αδικία για τον νομό, ο οποίος πλέον οδηγείται σε μαρασμό, απομόνωση και υπανάπτυξη.  Απαιτείται πολιτική απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού για την συνέχιση του αυτοκινητόδρομου μέχρι και την Τσακώνα δεδομένου ότι ήδη έχουν δαπανηθεί υπέρογκα ποσά για την εκτέλεση υποέργων της Ολύμπιας Οδού στο εθνικό οδικό της Ηλείας αλλά και για απαλλοτριώσεις. 

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα επιτρέψουμε τον αποκλεισμό του νομού και πως δεν το διαπραγματευόμαστε, αλλά το απαιτούμε. Αλλωστε, τι Ολύμπια Οδός μπορεί να υπάρξει χωρίς να περιλαμβάνει την κοιτίδα του πολιτισμού, την Αρχαία Ολυμπία, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος».

 

Δημήτρης Αποστολόπουλος, πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Πύργου

«Η χρήση των λιμανιών του Κατακόλου και της Κυλλήνης απαξιώνεται αν δεν συνδέονται με τους υπόλοιπους συγκοινωνιακούς κόμβους της χώρας με αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομους ταχείας κυκλοφορίας. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η απαίτηση για γρήγορη και φθηνότερη μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων είναι κεφαλαιώδους σημασίας. 

Πέρασαν τόσα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, που η Αρχαία Ολυμπία ήταν το επίκεντρο του κόσμου, με πακτωλούς χρημάτων για συγκοινωνιακές υποδομές και η Ηλεία, δεν κατόρθωσε να συνδεθεί ούτε με την Αχαΐα αλλά ούτε και με την Αρκαδία, με ένα οδικό δίκτυο γρήγορο και ασφαλές. 

Περιοχές που είναι υποχρεωτικής διέλευσης προς το κέντρο, τη Βόρειο Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποιος λοιπόν τουριστικός, αγροτικός, εμπορικός και βιοτεχνικός τομέας έχει προοπτικές ανάπτυξης εδώ όταν δεν έχει ανταγωνιστικά κοστολόγια μεταφοράς. Σε αυτή την τεράστια κοινωνικοοικονομική κρίση, φθάσαμε στο σημείο να εκλιπαρούμε τους ιδιώτες να μας λύσουν το πρόβλημα. 

Γιατί αυτό κάνουμε διά μέσω του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη. Χωρίς συντονισμένους μακροχρόνιους και ρεαλιστικούς στόχους, πιέσεις και μόνο με δηλώσεις και διαπιστώσεις θα καταλήξουμε να είμαστε σαν ένα από τα δεκάδες απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου και μάλιστα χωρίς αεροδρόμιο. Σε αυτό το σημείο, μόνο με γενναία πολιτική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής μπορεί να αλλάξει ο σχεδιασμός. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνον από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μακάρι να είναι η τελευταία φορά».

 

Νίκος Θεοδώρου, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας

«Η ανακοίνωση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη ότι δεν θα συνεχιστεί ο δρόμος προς το παρόν από Πάτρα προς Πύργο - Τσακώνα, μπορεί να προκαλεί μόνο αισθήματα αγανάκτησης για αυτή την άδικη απόφαση που καταδικάζει την Ηλεία στην υπανάπτυξη και το μαρασμό. Για άλλη μια φορά θα πρέπει ο πρωθυπουργός της χώρας αλλά και συνδράμοντες σε αυτόν στην κυβέρνησή του, να πάρουν καθαρή θέση αν θα επιτρέψουν στα τραπεζικά και κοινοπρακτικά συμφέροντα που εμπλέκονται στο θέμα της Ολυμπίας Οδού, να κάνουν το δικό τους εκβιάζοντας για παραπάνω χρήματα. 

Αυτό το λέω, γιατί δυστυχώς σήμερα, όλοι οι φορείς αγανακτούμε κατά υπουργόν λες και σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πρωθυπουργός που είναι εξίσου υπεύθυνος για ότι γίνεται ή δεν γίνεται σε αυτή. Σε μια χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όμηρος των βουλήσεων του οικονομικού κατεστημένου. Επιτέλους θα πρέπει να βγει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς ενώπιον του ηλειακού λαού και να εξηγήσει γιατί σταματά αυτό το έργο, και να μην χρησιμοποιεί πια στο μέλλον ως ασπίδα απέναντι στην κοινωνική αγανάκτηση τους υπουργούς του. 

Οταν μιλάω για τα μεγάλα συμφέροντα των κοινοπραξιών, εννοώ ότι όταν αυτοί οι κύριοι ανέλαβαν να κατασκευάσουν αυτό το έργο τους έδωσαν και την εκμετάλλευση των διοδίων της Κορίνθου τα οποία προϋπήρχαν του έργου αυτού, προκειμένου να έχουν σημαντικό οικονομικό όφελος λόγο της μεγάλης κίνησης οχημάτων που παρατηρείται στη διαδρομή αυτή και για να ισοφαρίσουν με τη λιγότερη κίνηση οχημάτων που θα παρατηρείτο από την Πάτρα και κάτω. Θα πρέπει πια, κάποιοι υπεύθυνοι να εξηγήσουν με τα τόσα εκατομμύρια που ήδη έχουν δαπανηθεί για το τμήμα από Πάτρα μέχρι Τσακώνα, ποιος θα λογοδοτήσει σε μια εποχή που έχουν πατήσει στο λαιμό με τις υπέρογκες αυξήσεις στα πάντα και τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις προκειμένου να εισπράττουν κονδύλια των 50, 100 ή 200 εκ. ευρώ για να βγει ο προϋπολογισμός και το Μνημόνιο όταν οι κοινοπραξίες αυτές που δεν ξεκινάνε το έργο ήδη έχουν εισπράξει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

 

Γεράσιμος Καλλιμώρος, πρόεδρος ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας 

«Στο εξής, θα πρέπει να τους πληρώνουμε να μας επισκέπτονται», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας Γεράσιμου Καλλιμώρου, καθώς δεν έχει κανείς λόγο να διακινδυνεύει τη ζωή του για να φτάσει ως εδώ.

Ο κ. Καλλιμώρος, τόνισε ότι ενώ η Ηλεία βρίσκεται χιλιομετρικά πολύ πιο κοντά από την Μεσσηνία ή τη Λακωνία από το κέντρο, την πρωτεύουσα του κράτους δηλαδή, τα δικά μας προϊόντα, χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στις αγορές. Το ίδιο ισχύει συμπλήρωσε για το νέο λιμάνι της Πάτρας, προς το οποίο όλοι έχουν ευκολότερη πρόσβαση από ό,τι εμείς!

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα, συμπλήρωσε ο κ. Καλλιμώρος μετά από αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια που σπρώχνει πιο βαθιά στην απομόνωσή της την Ηλεία. Οι επιπτώσεις για την γεωργία, την μεταποίηση, τον τουρισμό του τόπου μας γίνονται εύκολα αντιληπτές. Επιπλέον πρόσθεσε, ξεχνούμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που συνδέεται με την ίδια την ζωή μας καθώς δεν υπάρχει οικογένεια στην Ηλεία που να μην έχει θρηνήσει ένα δικό της άνθρωπο, ένα φίλο, ένα συγγενή ένα γνωστό  ή συγχωριανό, σε αυτό το δρόμο καρμανιόλα.    

 

Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Ηλείας

«Η Ομοσπονδία Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Ηλείας από το ξεκίνημα της Ολύμπιας Οδού και σε κάθε περίπτωση στη συνέχεια θεωρούσε και θεωρεί ότι η Ολύμπια Οδός ήταν και είναι ένα από τα τρία βασικά έργα πνοής που θα έδιναν τη δυνατότητα στο νομό μας να βγει από την οικονομική αφάνεια.

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού το 2009 στην Αρχαία Ολυμπία και έπειτα υποστηρίξαμε ως Ομοσπονδία με φανατισμό τη δημιουργία και την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού κατά μήκος όλου του νομού μας και έως την Τσακώνα. Επίσης συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις του 2010 όταν σταμάτησαν τα έργα μένοντας πιστοί στην παραπάνω θέση μας. Σήμερα λοιπόν, είναι η ύστατη ώρα να μην αφήσουμε αυτό το ανοσιούργημα να περάσει αποκλείοντας για ακόμα μια φορά το νομό μας. 

Ουσιαστικά η πρόταση της Ομοσπονδίας μας είναι η άμεση σύγκληση του θεσμικού μετώπου με όλους τους φορείς όλων των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αλλά και της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων ώστε να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι οποίες θα δείξουν με το πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι πλέον δεν πρόκειται να δεχτούμε και να επιτρέψουμε περαιτέρω αποκλεισμό της Ηλείας. Είμαστε αποφασισμένοι και η πρόταση μας είναι να προχωρήσουμε σε άμεσες και ακραίες κινητοποιήσεις παγώνοντας κάθε δραστηριότητα στο Νομό έως ότου επιτευχθεί ο στόχος».  

 

Θανάσης Σκορδαλής, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Στη σύσκεψη του Σαββάτου που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία θα μιλήσουμε «ωμά» σε όλους αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίζονται την τύχη μας και αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός θα προτείνουμε την άμεση παραίτησή τους. Από τους Ηλείους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες. 

Θα το απαιτήσουμε διότι ο αποκλεισμός της Ηλείας, ο αποκλεισμός των μεταφορών, είναι για μας και το εμπόριο το Α και το Ω. Η Πολιτεία μας χρωστά, δικαιούμαστε το σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και δεν το διαπραγματευόμαστε. Θα διεκδικήσουμε από τον ίδιο των πρωθυπουργό να λάβει υπουργική απόφαση και να περάσει η Ολύμπια Οδός από όλο το δίκτυο του νομού και μέχρι την Τσακώνα όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Δεν θα συμβιβαστούμε με οτιδήποτε λιγότερο. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ως εδώ και μη παρέκει».

 

Γιάννης Λυμπέρης δήμαρχος Ηλιδας

«Πρόκειται για μια καταστροφή. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Δεν πρέπει να το αφήσουμε, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Το θέμα είναι, εάν για μια ακόμη φορά θα παραμείνουμε κότες εμείς οι Ηλείοι ή επιτέλους θα ξυπνήσουμε».

 

Αλέξης Καστρινός δήμαρχος Πηνειού

«Ζούμε σε μια περίοδο φαυλοκρατίας. Η μη κατασκευή του έργου της Ολυμπίας Οδού θα είναι το απόλυτο τέλος του τέλους. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο, σχετικά με συσκέψεις, σχετικά με κινητοποιήσεις και όλα αυτά μετά το αποτέλεσμα αυτό».

 

Δημήτρης Αρβανίτης δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Τα μεγάλα έργα δεν γίνονται σε κομμάτια. Αυτά είναι αλχημείες ερασιτεχνών, ανίκανων και επικίνδυνων. Χρειάζεται τροποποίηση της σύμβασης στη Βουλή. Με αυτή την απόφαση, ας θυμηθούν κάποιοι όταν έλεγα ότι τίποτα δεν έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί και πανηγύριζαν για χρηματοδοτήσεις κ.λπ.

Η διακοπή του έργου μέχρι την Πάτρα αποτελεί «δολοφονική» ενέργεια στο «κορμί» της Ηλείας. Ο αγώνας θα πρέπει να έχει ουσία, στόχευση και αποτέλεσμα.

Αυτή η κατάληξη, μου φέρνει στο νου το εξής ανέκδοτο της δεκαετίας του ’60: κάποιος έπασχε από σκωληκοειδίτιδα και οι γιατροί αρχικά τον άνοιξαν από αριστερά. Τίποτα. Τον άνοιξαν δεξιά. Τίποτα. Τελικά ο ασθενής ήταν της Ενωσης Κέντρου». 

 

Πέτρος Παπαδάτος πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

«Μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη φαίνεται ότι αυτό που σχεδιαζόταν σαν Ολυμπία Οδός έλαβε οριστικό τέλος στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Η τελευταία ελπίδα της Ηλείας να αποκτήσει μία βασική υποδομή στην προσπάθεια ανάσχεσης του αναπτυξιακού της κατήφορου λήγει για άλλη μια φορά άδοξα. Οι συνήθεις αόρατοι εχθροί της ανάπτυξης, θα ανασυρθούν ξανά από τα συρτάρια και σε σύντομο χρόνο όλα θα έχουν ξεχαστεί. Ετσι όπως ξεχάστηκε το αεροπλάνο της ανάπτυξης στον Αραξο, το τρένο και το πλοίο της ανάπτυξης στην Πάτρα και τώρα οι δρόμοι της Ανάπτυξης επίσης στην Πάτρα.

Ο λαός της Ηλείας είναι πλέον σοφότερος και πολύ ποιο υποψιασμένος και δύσπιστος απ' ότι στο παρελθόν. Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι απλά και οι πολίτες της Ηλείας απαιτούν απάντηση:

Θα δεσμευτεί η Περιφέρεια ότι δεν θα επιτρέψει να στρωθεί ούτε χιλιόμετρο μέσα στα όρια της αν ο δρόμος δεν κατασκευαστεί όπως σχεδιάστηκε και νομοθετήθηκε;

Θα χρησιμοποιηθούν νομικές παρεμβάσεις στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να τηρηθεί ο νόμος του κράτους για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού;

Θα κατατεθούν παραιτήσεις των πάντων με ισχύ από την ημέρα που θα αλλάξει ο χωρικός ή χρονικός σχεδιασμός της Ολυμπίας Οδού;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχουν την κύρια ευθύνη. Οι βουλευτές της Ηλείας τη δύναμη και τα μέσα, οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί και συνδικαλιστικοί φορείς την υποχρέωση να δράσουν, αυτή τη φορά δυναμικά, αποφασιστικά και με συνέπεια προκειμένου να αποδείξουν στον πολύπαθο λαό της Ηλείας τη χρησιμότητα των θέσεών τους.

 

Νατάσσα Παναγιωτάρα πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

Προφανώς και είναι αρνητικό το γεγονός ότι δεν θα γίνουν υποδομές και έργα και δεν είναι το πρώτο έργο που χάνεται για την Ηλεία. Δυστυχώς για τον νομό, ήταν και παραμένει τελευταίος στην ανάπτυξη. 

Λυπάμαι ειλικρινά, που κανένας από τους τοπικούς παράγοντες, ενώ αγωνιούσαν για την πορεία των αναπτυξιακών έργων, δεν αγωνιούσαν και δεν φώναζαν ποτέ για την απώλεια θέσεων εργασίας, ακόμη και σε αυτά τα μεγάλα έργα που σταματούν για την Ηλεία.

Πέραν λοιπόν των αναπτυξιακών έργων, υπάρχουν και άνθρωποι. Και οι παράγοντες θα πρέπει επιτέλους να αγωνιούν για τον κόσμο και εγκαίρως και όχι βέβαια κατόπιν εορτής.

 

Γιώργος Κοντογιάννης βουλευτής Ηλείας

«Οι ανακοινώσεις του αρμοδίου υπουργού για τα δημόσια έργα επιβεβαίωσαν τους φόβους όλων μας ότι η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο τμήμα που έχει σχέση με την Ηλεία, παραπέμπεται στις καλένδες.

Οι διαβεβαιώσεις περί τριετούς χρονικής μετάθεσης του έργου δεν προσφέρουν καμία εγγύηση για ολοκλήρωση του έργου, πολύ περισσότερο όταν το ίδιο το κράτος έρχεται να αναιρέσει τις ψηφισμένες από το Κοινοβούλιο δεσμεύσεις του, πέντε χρόνια μετά από την υιοθέτηση της αρχικής σύμβασης από τα ίδια κόμματα που σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Η κυβέρνηση έχει χρέος να τηρήσει τα υπεσχημένα και να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης ενός έργου που τουλάχιστον έως τον Πύργο έχει προχωρήσει σε ποσοστό 30%.

Η τύχη της Ηλείας θα κριθεί από τις δικές μας αντιδράσεις. Οι ευθύνες όλων μας είναι ιστορικές απέναντι στα παιδιά μας που απαιτούν ασφαλές οδικό δίκτυο αλλά και απέναντι στο μέλλον ενός τόπου που για να μπει στην τροχιά ανάπτυξης το πρώτο που χρειάζεται είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος.

Τη σύμβαση, όπως την παρουσίασε χθες ο αρμόδιος υπουργός, δεν μπορώ να την ψηφίσω. Προσωπικά αρνούμαι να προσυπογράψω την καταδίκη του τόπου που με γέννησε και των πολιτών που με εμπιστεύονται από το 2004 έως σήμερα. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει στην Ηλεία αυτά που της χρωστάει. Η πολύπαθη Ηλεία δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Φτάνει πια». 

 

Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη βουλευτής Ηλείας

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα η απόλυτη υποταγή και σύμπλευση της τρικομματικής κυβέρνησης με το ιδιωτικό κεφάλαιο, τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους. Μάλλον οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης, υποκύπτοντας πολύ εύκολα στα διαπλεκόμενα συμφέροντα των τραπεζιτών, ξέχασαν πολύ γρήγορα τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες ότι το έργο της Ολυμπίας Οδού δεν θα σταματήσει στην Πάτρα. 

Αλήθεια, δεν μας είπαν οι κύριοι της συγκυβέρνησης με τι κριτήρια πάρθηκε αυτή η απόφαση που ακούσαμε χθες διά στόματος κυρίου Χατζηδάκη; Με κοινωνικά και αναπτυξιακά; Ή μήπως ο μόνος γνώμονάς τους ήταν τα κέρδη και τα οφέλη των παραχωρησιούχων; Μάλλον το δεύτερο, καταδικάζοντας έτσι έναν ολόκληρο πολύπαθο νομό σε συγκοινωνιακό και προπάντων αναπτυξιακό  αποκλεισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συνεχιστεί το έργο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. 

Αποτελεί πραγματικά μεγάλη ειρωνεία την ίδια ώρα που ανακοινώνεται η διακοπή του έργο της Ολυμπίας Οδού οι συγκυβερνώντες να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι των κατοίκων του νομού «ξεθάβοντας»  το Ταμείο Μολυβιάτη. Δεν μας είπαν όμως πώς  βρέθηκαν ξαφνικά αυτά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Γεννιέται το ερώτημα τι θα πράξουν οι κάθε είδους αιρετοί  του νομού, οι προσκείμενοι στη συγκυβέρνηση, που απειλούσαν είτε να παραιτηθούν είτε να ρίξουν την κυβέρνηση… Αναμένουμε.

 

Νίκος Καρυώτης πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας

«Η εξέλιξη είναι αρνητικότατη. Είχε διαφανεί εδώ και πολύ καιρό. Θα πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση και όλη η Ηλεία σύσσωμη να διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου ως έχει σχεδιαστεί. Προσωπικά θέλω να υπάρξει αξιόπιστη και λεπτομερής ενημέρωση γιατί έχουμε διαβάσει διάφορα κατά καιρούς τα οποία είναι και αντικρουόμενα. 

Υπάρχει βέβαια η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, αλλά στο διάστημα αυτό έχουν αυξήσει τα διόδια, δεν ξέρουμε αν έχουν εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις οι εμπλεκόμενοι. Θα ήθελα στη σύσκεψη του Σαββάτου να έχουμε σωστή ενημέρωση ώστε να δούμε αν υπάρχει εναλλακτική λύση και τρόπος πίεσης. 

Εφόσον δεν φτάσει άμεσα στην Ολυμπία ο δρόμος να μην λέγεται Ολυμπία Οδός. Να διεκδικήσουμε να απαλειφτεί ο όρος Ολυμπία από την ονομασία. Συνέπειες από αυτή την εξέλιξη υπάρχουν για την Ολυμπία, αφού αν ο δρόμος υλοποιηθεί θα γίνει πιο προσιτός προορισμός και να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής του επισκέπτη εδώ». 

 

Βασίλης Τυλιγάδας πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Ολυμπίας και Περιχώρων

«Οπως την «πατάμε» κάθε φορά στην Ηλεία, έτσι και τώρα. Η Ηλεία είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που δεν έχει πρόσβαση από πουθενά. Τουριστικά η κίνηση μειώνεται, ενώ οι άλλοι προορισμοί αναπτύσσονται. 

Έπρεπε να είναι ενιαία η Πελοπόννησος ως περιφέρεια και να υπάρχει άλλος σχεδιασμός. Θα πρέπει ακόμα οι φορείς να σταματήσουν το «παραμύθι» της Ανδραβίδας. Το αεροδρόμιο του Αράξου λειτουργεί πάρα πολύ καλά, να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αποτελεί μεγάλη αποτυχία για τους πολιτικούς μας το αποτέλεσμα για την Ολυμπία Οδό». 

 

Αργύρης Παύλος πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως

«Οι θέσεις μας για το θέμα είναι πάγιες. Κάθε δρόμος είναι πολιτισμός και κάθε παράγοντας που συμβάλει στο να μην υλοποιούνται τέτοια έργα αναπτυξιακά για την Ηλεία, θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τέτοιες επιλήψιμες πράξεις. Σήμερα ειδικά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι βουλευτές του νομού και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν κάνει καμία σημαντική παρέμβαση στο θέμα αυτό.

Ο υπουργός βασίστηκε στην απόφαση του ΣτΕ και κρύφτηκε πίσω από αυτή. Οταν ο κ. Αγραπιδάς στη Ζαχάρω έθεσε θέματα "Natura" και περιβάλλον και σταμάτησαν όλα, δεν θα έβρισκαν πρόφαση; Ο δρόμος έπρεπε να έχει γίνει. Οι πολιτικοί μας με στεναχωρούν με τη στάση τους και αν είχαν λίγη ευθιξία έπρεπε να είχαν σήμερα (σ.σ. χθες) υποβάλει τις παραιτήσεις τους. Τι να τον κάνουμε τώρα τον αγώνα; Στα λόγια; Εμείς θέλουμε έργα. Να πουν ότι κατεβαίνουν την Κυριακή στην Ηλεία, κλείνουν τον κεντρικό δρόμο αυτοί μπροστά και εμείς πίσω τους να ακολουθούμε. 

Με την μη υλοποίηση του έργου διακόπτεται η επικοινωνία από το λιμάνι της Πάτρας στο λιμάνι της Καλαμάτας. Κανένα έργο δεν θα γίνει αφού δεν θα υπάρχει αυτός ο άξονας. Αφησαν και αναξιοποίητα τα αεροδρόμια Ανδραβίδας και Επιταλίου. Φταίνε οι πολιτικοί αυτοί μας χαντάκωσαν και μαζί τους και ο κ. Καφύρας, τόσα χρόνια νομάρχης. 

Εχει ευθύνη... Δεν μου λέει τίποτα να κάνει τώρα αγώνα. Τα λάθη του παρελθόντος τα πληρώνουμε τώρα. Γιατί να τα πληρώνουν οι πολίτες όμως; Τους πολιτικούς που μας κυβερνούν σήμερα, έπρεπε να τους έχουμε εξοστρακίσει. Δεν έχουν θέση στην Ηλεία».

 

Χρήστος Πλατής πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων

 

«Είναι μια απαράδεκτη απόφαση. Ο Νομός Ηλείας είναι ο τελευταίος νομός της χώρας. Δεν υπάρχει καμία διασύνδεση πλέον, δεν έχει αξιοποιηθεί καμία υποδομή. Δεν γίνεται να έχουμε την Αρχαία Ολυμπία, να έρχονται εδώ από την άλλη άκρη του κόσμου για τη φλόγα και να μην υπάρχει ο κατάλληλος δρόμος έως εδώ. 

Δεν το χωρά ο νους μου, να σταματήσει ο δρόμος στην Πάτρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι μισούν την Ηλεία, γιατί αυτή η αντιπάθεια. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση δεν μας θέλει κανένας, δεν αγαπά κανείς αυτό το νομό. Ολα γίνονται μέχρι την Πάτρα και στο Νομό Ηλείας είμαστε κάτοικοι δεύτερης κατηγορίας.

Θα πάω στη σύσκεψη του Σαββάτου γιατί ελπίζω πως μπορεί να γίνει κάτι, μπορεί να αλλάξει κάτι, υπάρχει ελπίδα. Αν ξεσηκωθεί όλος ο νομός μπορεί να αλλάξει η απόφαση».

 

Η Δημοκρατική Αριστερά για την Ολυμπία Οδό 

"Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετη για την συμφωνία συνέχισης της κατασκευής των οδικών αξόνων με τις εταιρείες, που εξαιρεί τμήμα κατασκευής της Ολυμπίας οδού Πάτρα - Τσακώνα τρία χρόνια αργότερα, αφήνοντας την Ηλεία αποκομμένη από τα σύγχρονα δίκτυα επικοινωνίας,( σιδηρόδρομο, αεροδρόμιο) οδηγώντας την σε οικονομικό και γενικότερο μαρασμό.

Η Ολυμπία Οδός είναι μια από τις σοβαρότερες υποδομές και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του νομού. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός πρέπει να την εντάξει στον γενικό αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας χρηματοδοτώντας το έργο, διότι συνδέει τον νομό με τους κεντρικούς  οδικούς άξονες. 

Η σύνδεση αυτή είναι πολύ σημαντική υποδομή στις σημερινές συνθήκες, που χρειάζονται κινήσεις για αντιστροφή της κρίσης, θα βοηθήσει σημαντικά στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δύο λιμανιών, δραστηριότητες από τις οποίες η Ηλεία έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Πιστεύουμε ότι χωρίς να υποχωρήσουμε σε χρονοδιαγράμματα έναρξης, υπολογίζοντας τις δυσκολίες εύρεσης πόρων, είναι χρήσιμο να μην αρνηθούμε κανένα αξιόπιστο σχήμα και τρόπο χρηματοδότησης και φορέα κατασκευής, διότι εκείνο που προέχει είναι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Είναι χρήσιμο να συνεργαστούμε με την Αχαΐα, Μεσσηνία, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά διότι τους αφορά άμεσα.   Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε ενωμένοι, συντονισμένα, συγκροτημένα χωρίς προσωπικές πολιτικές  τις προσπάθειες μας.   

Η ΔΗΜΑΡ θα συντονίσει τις κινήσεις της και θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους φορείς που ανησυχούν και δραστηριοποιούνται για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου. 

Πηγή: ilialive.gr

 

 


NEWSLETTER