Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 09:48

Προμελέτη για έργα μόνο στη διαμορφωμένη λιμενολεκάνη

Γράφτηκε από τον

Αλώβητες μένουν για την ώρα οι παραλίες στο «Πανελλήνιον» και στου "Γκούνη" -μέχρι την Ηρώων- από την παρέμβαση για τη βελτίωση του λιμανιού της Καλαμάτας, επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας γνωμοδοτεί θετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, η παρέμβαση αφορά αποκλειστικά «έργα αναβάθμισης του υφιστάμενου λιμένα, εντός της ήδη διαμορφωμένης λιμενολεκάνης» -δυτικά από τον αντιβραχίονα στο «Πανελλήνιον».

Το ίδιο σημειώνει και η απόφαση της επιτροπής σχεδιασμού και ανάπτυξης λιμένων (ΕΣΑΛ) πέρυσι το Νοέμβριο, όπου πάντως αναφέρεται ότι ο χώρος ανατολικά του αντιβραχίονα μπορεί «να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για ενδεχόμενη δημιουργία τουριστικού λιμένα, ναυταθλητικών και λοιπών εγκαταστάσεων αναψυχής».

 

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ

Η παρέμβαση στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην οποία αναφέρεται το έγγραφο της ΕΥΠΕ του υπουργείου Περιβάλλοντος πάντως, προβλέπει -με βάση τα σχέδια που συνοδεύουν την σχετική απόφαση της ΕΣΑΛ- ότι πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά ο χώρος των αποθηκών.

«Η παρούσα γνωμοδότηση δίδεται με τον όρο α) ότι δεν έρχεται σε αντίθεση με ειδικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στην περιοχή, με ειδικές διατάξεις και που ενδεχομένως δεν επιτρέπουν την κατασκευή του υπόψη έργου και β) η αναμόρφωση του κτηρίου της αποθήκης να είναι ριζική, τα αρχιτεκτονικά της δε σχέδια να εγκριθούν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής».

 

ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ

Στον χώρο αυτόν, σύμφωνα πάντα με τα συνοδευτικά της πιο πάνω απόφασης σχέδια- προορίζεται να στεγαστούν α) κτήριο υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, β) κτήριο Τελωνείου, γ) κτήριο Λιμεναρχείου και δ) καταστήματα και αναψυκτήριο, ενώ στο βόρειο μέρος των αποθηκών, εκεί που τώρα βρίσκεται το κτήριο των λιμενεργατών, προβλέπεται χώρος πρασίνου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση της ΕΣΑΛ -την οποία επικαλείται στη θετική γνωμοδότησή της η ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του υπουργείου Περιβάλλοντος- οι παρεμβάσεις προβλέπουν, α) μια θέση για κρουαζιερόπλοια, στο τμήμα της λιμενολεκάνης από την Τσαμαδού μέχρι τη Φαρών, β) δύο θέσεις ελλιμενισμού φορτηγών ή οχηματαγωγών στην εσωτερική πλευρά του κυματοθραύστη, στο σημείο που αυτός συμβάλλει με τη χερσαία ζώνη.