Τετάρτη, 22 Μαϊος 2013 11:06

Δικαίωση μειοδότη για το Τζάνε - Καλαμάκι

Γράφτηκε από τον
Δικαίωση μειοδότη για το Τζάνε - Καλαμάκι

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε την εταιρεία που είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση για το έργο στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, προϋπολογισμού 23,4 εκ. ευρώ.

 Και απέρριψε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου να επιλέξει ως προσωρινή μειοδότρια την 3η κατά σειρά μειοδότρια εταιρεία.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ δέχθηκε την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας "Γ. Πετρής ΑΤΕ" που είχε δώσει τη μεγαλύτερη έκπτωση 37,22%. Και ανέστειλε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που είχε επιλέξει ως προσωρινό μειοδότη την εταιρεία "Ακων Τεχνική ΑΤΕ", που είχε δώσει την τρίτη καλύτερη έκπτωση με 23%. Διέταξε, επίσης, τη μη υπογραφή της σύμβασης με την '"Ακων" και απέρριψε την παρέμβαση της συγκεκριμένης εταιρείας.
Στο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι «ο αποκλεισμός της αιτούσας (της "Γ. Πετρής ΑΤΕ") με την αιτιολογία αυτή πιθανολογείται σοβαρώς ότι δεν είναι νόμιμος».
Η Οικονομική Επιτροπή είχε αποκλείσει την προσωρινή μειοδότρια εταιρεία, αποδεχόμενη την ένσταση της τρίτης εταιρείας ("Ακων"), γιατί στην υπεύθυνη δήλωση περί ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας δεν είχε το γνήσιο της υπογραφής. Για τον ίδιο λόγο είχε αποκλείσει και τη δεύτερη μειοδότρια, την εταιρεία "Μετρό Α.Ε." με έκπτωση 27,90%. Το ΣτΕ στην απόφασή του παρατηρεί πως η διακήρυξη ζητούσε υπεύθυνη δήλωση, όμως, στη «διακήρυξη δεν απαιτείται επί πλέον η εν λόγω υπεύθυνη δήλωση να φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος».
Το έργο της βελτίωσης του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι που προβλέπει παρακάμψεις του Πεταλιδίου και του οικισμού Τζάνε και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, είναι το πρώτο τμήμα που βελτιώνεται στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη. Δημοπρατήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, καθώς πέρα από τις δικαστικές διενέξεις των κατασκευαστικών εταιρειών, σε εκκρεμότητα βρίσκονται και οι απαλλοτριώσεις.
Γ.Σ.

 


NEWSLETTER