Πέμπτη, 23 Μαϊος 2013 08:30

Προσέγγιση λύσης για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Προσέγγιση λύσης για Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Πιο κοντά βρίσκεται η προοπτική κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Καλαμάτα - Ριζόμυλος καθώς η τελική πρόταση που δημοσιοποίησε χθες ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας ικανοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα αιτήματα που είχε διατυπώσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Η τελική πρόταση για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος προβλέπει υποβάθμιση του αυτοκινητόδρομου από τη γέφυρα του Παμίσου έως τον κόμβο της Ανάληψης, ώστε τα αυτοκίνητα να κινούνται με 50 χιλιόμετρα την ώρα εντός των ορίων του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) Μεσσήνης. Προβλέπει επίσης τη δημιουργία κυκλικών ισόπεδων κόμβων εντός του ΓΠΣ της Μεσσήνης, την κατασκευή πεζοδρομίου στο ίδιο τμήμα, ενώ για τη δυνατότητα πρόσβασης από και προς τις εκατέρωθεν ιδιοκτησίες αναφέρει ότι αυτή θα καθοριστεί μέσω των πολεοδομικών μελετών. 

 

Η τελική πρόταση διατυπώθηκε χθες από το γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα σε σύσκεψη στην Πάτρα με το δήμαρχο Στάθης Αναστασόπουλο, τους επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκο Τζώρτζη και της ελάσσονος Κώστα Σπυρόπουλο, καθώς και τους αντιδημάρχους Γιάννη Τσούση και Γιώργο Αθανασόπουλο. 

Μετά τη σύσκεψη ο δήμαρχος Μεσσήνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική πρόταση ενώ οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι περιμένουν να δουν τις τροποποιημένες μελέτες. 

Ο κ. Αγγελάκας τόνισε ότι ο χρόνος για ένταξη και υλοποίηση του έργου είναι ελάχιστος, αφού οι πόροι προέρχονται από το ΕΣΠΑ και συνεπώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η τελική πρόταση είναι η εξής:  

«Να αντικατασταθούν οι τρεις (3) τετρασκελείς ισόπεδοι κόμβοι (Ι.Κ.4, Ι.Κ.5 και Ι.Κ.6) από ισάριθμους ισόπεδους κυκλικούς κόμβους.

Να υποβιβαστεί η ερυθρά της αρτηρίας, όπου αυτό είναι δυνατό, σε συνδυασμό με τους ισχύοντες κανονισμούς Οδοποιίας και την ανώτατη στάθμη πλημμύρας στην περιοχή. 

Το τμήμα της οδού που διέρχεται εντός περιοχών όπου προβλέπεται από το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεσσήνης (ΦΕΚ304/ΑΑΠ/26-6-2009) η δημιουργία ζωνών Β’ κατοικίας και τουρισμού, ως επί το πλείστον εκατέρωθεν της υπό μελέτη οδού (από κόμβο Ανάληψης έως τη γέφυρα του ποταμού Πάμισου Χ.Θ.9+000), να καταταχθεί στην ομάδα οδών Γ, λειτουργικής βαθμίδας ΙΙΙ κατά ΟΜΟΕ-ΛΚΟΔ, με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 50 χιλ./ώρα.

Για το τμήμα αυτό της οδού (από Χ.Θ. 6+000 έως τη γέφυρα του ποταμού Πάμισου Χ.Θ. 9+000) να προσαρμοστεί  η διατομή β4ν* της εγκυκλίου 41/2005 σε διατομή αστικού τύπου, με αντικατάσταση του αμφίπλευρου στηθαίου ασφαλείας με νησίδα και των πλευρικών διαμορφώσεων με πεζοδρόμια πλάτους 3,0 μ.

Στο τμήμα αυτό, η δυνατότητα πρόσβασης από και προς τις εκατέρωθεν ιδιοκτησίες θα καθοριστεί μέσω των πολεοδομικών μελετών που θα προκύψουν στα πλαίσια του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μεσσήνης.

Από τη Χ.Θ.6+000 και μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Ι.Κ.4, προς βορρά, όπου δεν προβλέπεται πολεοδόμηση, να προβλεφθεί στηθαίο ασφαλείας, στο πέρας του πεζοδρομίου.

Στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο Ι.Κ.6. να υπάρξει πρόβλεψη για μελλοντική σύνδεση με τον ισόπεδο κυκλικό κόμβο κατάληξης του συνδετήριου κλάδου Α/Κ Θουρίας (επί της υφιστάμενης Ε.Ο.82). Η σύνδεση αυτή θα συμβάλει στην εξυπηρέτηση της υπερτοπικής κυκλοφορίας, αποσυμφορώντας την ανωτέρω Ε.Ο. και τη Δυτική είσοδο Καλαμάτας, συνδέοντας ταχύτερα και ασφαλέστερα το έργο παραχώρησης με το νέο έργο.

Σύμφωνα με την Αρ. πρωτ. ΔΜΕΟ/2524 8-11-2012, η Χ.Θ. 0+800 του με την παρούσα ΑΕΠΟ αδειοδοτούμενου έργου, ταυτίζεται με το πέρας του υπό αδειοδότηση έργου κατασκευής του οδικού άξονα Πύλος - Ριζόμυλος (Χ.Θ. 25+709,30). Με βάση το παραπάνω, μετά τη Χ.Θ. 0+259,77, να εξεταστεί και εναλλακτική λύση σύνδεσης του παρόντος έργου με τον υπό αδειοδότηση οδικό άξονα Πύλος - Ριζόμυλος, με στόχο την όσο το δυνατό πληρέστερη ικανοποίηση των συγκοινωνιακών αναγκών της περιοχής, την επαύξηση της συνεργιστικής λειτουργίας των δύο έργων και τη μείωση του συνολικού κόστους κατασκευής τους».

 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεσσήνης η τελική πρόταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μορφή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Χθες στη συνάντηση που είχαν στην Πάτρα ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος και οι επικεφαλής των μειοψηφιών Νίκος Τζώρτζης και Κώστας Σπυρόπουλος, ζήτησαν να έχουν πρώτα τις τροποποιημένες μελέτες και τα σχέδια με τις αλλαγές που τους παρουσίασε προφορικά ο γενικός γραμματέας Μανώλης Αγγελάκας. Και μάλιστα σε χρόνο τέτοιο που να προλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο να τα μελετήσει και να τα συζητήσει.


NEWSLETTER