Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 12:12

Τουλάχιστον 2 ακόμα χρόνια η πράξη εφαρμογής Ασπροχώματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Μεσσηνίας Ν. Πατσαρίνο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια θα χρειαστεί για να ξεμπλοκάρει οριστικά η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα αναλάβει την πράξη εφαρμογής. Αυτό τουλάχιστον διευκρινίζει ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ Νίκος Πατσαρίνος, μετά τις επαφές κλιμακίου μηχανικών με ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος την περασμένη Παρασκευή.
Μάλιστα ο κ. Πατσαρίνος τόνισε ότι όλες οι περιπτώσεις, όσο κι αν φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο, θα πρέπει να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση από τη δημοτική αρχή και από μηχανικούς για να προωθηθεί. Και παράλληλα επισημαίνει ότι το ΤΕΕ σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να διαψεύσει όλα όσα απλοποιημένα ανακοίνωσε προσφάτως ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αλλά να σταθεί συμπληρωματικά δίπλα στις προσπάθειες του δήμου.
Για την περίπτωση του Ασπροχώματος υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες οικονομικής φύσεως από το μελετητή για να σταλούν όλα τα στοιχεία στο Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος θα δημοπρατήσει από μηδενική βάση την πράξη εφαρμογής. Αυτή μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πατσαρίνο, είναι πλέον η γενικότερη πολιτική του ΥΠΕΚΑ, το οποίο με την ολοκλήρωση των μελετών ζητάει από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στις πράξεις εφαρμογής.
Συνδεδεμένες με την ολοκλήρωση του ΓΠΣ είναι οι πολεοδομικές μελέτες Βέργας και Μαντίνειας, κυρίως όσον αφορά ορισμένα συμπληρωματικά περιβαλλοντικά και γεωλογικά στοιχεία.
Ειδικότερα για την περίπτωση της Βέργας απαιτείται επικαιροποίηση παλαιότερων αποφάσεων, ενώ όπως επισημαίνεται από το ΤΕΕ θα χρειαστεί και τυπική τουλάχιστον έγκριση όλων των προεγκεκριμένων μελετών που έχουν προχωρήσει στο μεσοδιάστημα.
Για τη Μικρή Μαντίνεια γίνονται προσπάθειες για επίσπευση της εκδίκασης των 127 ενστάσεων, ενώ απαιτείται επανέλεγχος της οριοθέτησης ορισμένων ρεμάτων. Σημαντικό είναι πάντως το ότι ενδέχεται να μείνουν εκτός σχεδίου όλες οι εκτάσεις που βρίσκονται από το Λιμανάκι μέχρι την Αβία και εφάπτονται στη γραμμή αιγιαλού.
Σε καλύτερη μοίρα πάντως είναι η μελέτη της Κηπούπολης, η οποία σύντομα θα περάσει από το κεντρικό ΣΧΟΠ αν και απαιτεί ακόμα στενή παρακολούθηση.
Στις συναντήσεις του κλιμακίου του ΤΕΕ συζητήθηκε και η περιβαλλοντική μελέτη του Ταϋγέτου, η οποία προς το παρόν βρίσκεται στο τμήμα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και σύντομα θα περάσει από το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε διάστημα 9 μηνών εκτός απροόπτου θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική αφού θα γίνει καθορισμός χρήσεων γης στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου και θα ανοίξει το δρόμο για προστασία της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής. Στη συνέχεια υπάρχει πρόθεση για ανάλογη διαδικασία τόσο για την περιοχή Μεθώνης - Σχίζας όσο και για την Πύλο.

Δ.Πλ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER