Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013 07:45

11 μέτρα πλάτος, νέα χάραξη και παρακάμψεις των χωριών

Γράφτηκε από τον
11 μέτρα πλάτος, νέα χάραξη και παρακάμψεις των χωριών

Εντεκα μέτρα πλάτος με καινούργια χάραξη και παρακάμψεις όλων των χωριών θα είναι ο δρόμος Πύλος - Ριζόμυλος, που μελετάται από το υπουργείο Υποδομών.

Στα τελευταία 2,5 χιλιόμετρα προς το Ριζόμυλο, όπου θα συναντηθεί με το νέο δρόμο Ριζόμυλος - Καλαμάτα και το δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη θα είναι 17 μέτρα πλάτος. Στα 11 μέτρα θα είναι η παράκαμψη της Πύλου και στα 7 μέτρα ο δρόμος Πύλος - Μεθώνη.

Ολα αυτά προβλέπονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, επί της οποίας πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την ερχόμενη Δευτέρα. Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στη δημοπράτηση της οριστικής μελέτης. Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί από το επόμενο, το Ε’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων:

- Το τμήμα Πύλος - Ριζόμυλος έχει μήκος 25,7 χιλιόμετρα. Στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι νέα χάραξη. Παρακάμπτει βόρεια το Χανδρινού και το Σουληνάρι και περνάει μεταξύ Καζάρμας και Χαραυγής. Διέρχεται νότια του Νερόμυλου και της Καρποφόρας σε μεγάλη απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Προβλέπει

12 ισόπεδους και 1 ανισόπεδο κόμβους (με την νεοκατασκευασμένη οδό Γιάλοβας, την ενιαία παράκαμψη Γιάλοβας - Πύλου, με Μπαλοδημέικα και Κυνηγού, με Στενωσιά, Χανδρινού και πηγές Κουμπέ, Σουληνάρι, Μεσοπόταμο, Καζάρμα και Χαραυγή. Νερόμυλο, 3 ισόπεδους και 1 ανισόπεδο για σύνδεση με το Ριζόμυλος - Κορώνη, το νέο δρόμο Ριζόμυλος - Καλαμάτα, τον υφιστάμενο δρόμο και το τοπικό οδικό δίκτυο.

- Πύλος - Μεθώνη, 7,9 χιλιόμετρα. Πρόκειται για βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, με πλάτος 7 μέτρα και 3 ισόπεδους κόμβους (προς Μεσοχώρι, Καινούργιο Χωριό - Βαράκες και Φοινικούντα).

- Παράκαμψη Πύλου. Προβλέπεται πλάτος 11 μέτρα με 2 ισόπεδους κόμβους (σύνδεση με την πόλη της Πύλου και το Κυνηγού και ο δεύτερος με την υφιστάμενη εθνική οδό μετά την Πύλο προς Μεθώνη).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στις παρατηρήσεις που καταθέτει, επισημαίνει πως πρέπει:

"- Να πραγματοποιηθεί κατάλληλος επανασχεδιασμός του ισόπεδου κόμβου προς Καζάρμα και Χαραυγή, ώστε να υπάρξει ασφαλής και κατάλληλη σύνδεση που θα εξυπηρετήσει και τους χρήστες του νέου οδικού άξονα που κινούνται από και προς Χώρα, Γαργαλιάνους κλπ. (10η επαρχιακή οδός). Ο προτεινόμενος κόμβος κρίνεται ανεπαρκής, καθώς η κίνηση από και προς την 10η επαρχιακή θα πραγματοποιείται μέσω της υφιστάμενης οδού που ενώνει τη Χαραυγή με την Καζάρμα και τον υφιστάμενο εθνικό δρόμο

- Να επεκταθεί η διαμόρφωση - βελτίωση της κάθετης οδού που προβλέπεται στον ισόπεδο κόμβο προς Χανδρινού και πηγές Κουμπέ.

- Να μη δημιουργηθεί ο προτεινόμενος χώρος εργοταξίου στην περιοχή του Χανδρινού, καθώς βρίσκεται σε επαφή με το κοιμητήριο του χωριού και σε μικρή απόσταση από τα σπίτια.

- Να εξεταστεί η μετατόπιση και ο επανασχεδιασμός του δεύτερου ισόπεδου κόμβου της παράκαμψης Πύλου από την προτεινόμενη θέση (εντός της κοίτης του ρέματος), νοτιότερα, στη συμβολή της προτεινόμενης χάραξης με την υφιστάμενη εθνική οδό».

Γ.Σ.


NEWSLETTER