Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 01:53

Ενώ ο αυτοκινητόδρομος "τρέχει" προς Καλαμάτα: Γρήγοροι ρυθμοί και στον περιφερειακό

Γράφτηκε από την

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας που αποτελεί την προέκταση του νέου αυτοκινητόδρομου, ενώ αντίστοιχα μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει και η κατασκευή της μεγάλης διπλής κοιλαδογέφυρας του Νέδοντα. Αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό διά στόματος του διευθυντή της ΕΥΔΕ Μελετών - Κατασκευών Εργων Παραχώρησης Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Καρνέση, ο οποίος χθες συντόνισε τη σύσκεψη στελεχών του "Μορέα" και του Δήμου Καλαμάτας. Αισιοδοξία πάντως υπάρχει ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2011 θα είναι έτοιμο το τμήμα του περιφερειακού από τη Σπερχογεία μέχρι και τον κόμβο Καρέλια, ενώ η πρόοδος των εργασιών στο υπόλοιπο τμήμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις απαλλοτριώσεις.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο περιφερειακός δεν έχει ακόμα ξεκινήσει καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεπεραστούν μέχρι τα Χριστούγεννα, οπότε και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος θα βάλει την τελευταία υπογραφή στην απαιτούμενη ΚΥΑ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που προέκυψαν από την αλλαγή των υψομετρικών. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά θα ανοίξει το δρόμο για τις απαλλοτριώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καρνέση θα ακολουθηθούν δύο παράλληλοι τρόποι για την προώθηση των απαλλοτριώσεων και θα υιοθετηθεί τελικά όποιος τελεσφορήσει νωρίτερα. Πρόκειται αφενός για τη διαδικασία περί Ολυμπιακών Εργων μέσω του νόμου 2985/02 και αφετέρου για τον καθορισμό τιμής μονάδας για την απαλλοτρίωση μέσω του Εφετείου Καλαμάτας.

Ειδικότερα η ατζέντα της σύσκεψης άνοιξε με τον κόμβο Δυτικής Εισόδου (Καρέλια), περίπτωση για την οποία ουσιαστικά τονίστηκε ότι έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες. Πάντως από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας ζητήθηκε η συμβολή του Δήμου Καλαμάτας στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τη διευκόλυνση επιτάξεων και απαλλοτριώσεων. Παράλληλα αναζητήθηκε λύση με πιθανή συμβολή της εταιρείας για την πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος (τουλάχιστον για μέρος της πολεοδομικής μελέτης), κάτι που ουσιαστικά απαιτείται για την επίταξη ενός "διαδρόμου" 350 Χ 15 μέτρων για τη διάβαση του Ασπροχώματος.

Μεγάλης σημασίας είναι και η γέφυρα του Νέδοντα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο. Πρόκειται ουσιαστικά για δύο γέφυρες (μία ανά κατεύθυνση) με άνοιγμα 360 μέτρων, μέγιστο ύψος 40 μέτρων και άνοιγμα μεταξύ των ακρόβαθρων 150 μέτρα. Η συγκεκριμένη γέφυρα -που είναι ίδια με αυτή που ενώνει τη σήραγγα Στέρνας με τον αυτοκινητόδρομο αλλά σαφώς μεγαλύτερη- θα κατασκευαστεί με την μέθοδο της προβολοδόμησης και η κατασκευή θα ξεκινήσει από τα μεσόβαθρα προς τα ακρόβαθρα, όπως δηλαδή και η μεγάλη μεταλλική γέφυρα Τ4 στο Παραδείσια - Τσακώνα.

Στη σύσκεψη έγινε αναφορά και στους υπόλοιπους κόμβους του περιφερειακού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, έργο το οποίο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο στη νεότερη ιστορία της πόλης. Οσον αφορά τον κλάδο της Αγιάννας αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (υπογραφή Γερουλάνου) για την προώθηση των απαλλοτριώσεων. Για τον κόμβο των Λεΐκων ζητήθηκε από τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Βασ. Τζαμουράνη να υπάρξει μέριμνα για τη σύνδεσή του με τον μικρό περιφερειακό της πόλης κατά τρόπο που θα επιτρέπεται από το συγκεκριμένο σημείο και η στροφή προς Καλαμάτα και όχι μόνο προς Τρίπολη.

Μέσα στο 2011 αναμένεται να είναι έτοιμος και ο κλάδος προς Μεσσήνη. Ο Δήμος Καλαμάτας πάντως ζήτησε από την ανάδοχο εταιρεία τόσο τις προμελέτες για τη γέφυρα Νέδοντα όσο και τη μελέτη για τον ισόπεδο κόμβο Σπάρτης, ενώ δεσμεύθηκε να δώσει σύντομα συγκεκριμένα τοπογραφικά στοιχεία που απαιτούνται για την πορεία των εργασιών. Παράλληλα ζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα και να τεθεί σε προτεραιότητα η σύνδεση του περιφερειακού με την οδό Βασιλέως Γεωργίου, έργο για το οποίο απαιτείται η απαλλοτρίωση ορισμένων επιπλέον ιδιοκτησιών σε μήκος 600 μέτρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής η συγκεκριμένη παρέμβαση θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην αποσυμφόρηση του κέντρου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Τέλος έγινε γνωστό ότι μέσα στο 2011, και με απαραίτητη προϋπόθεση την παράδοση του τμήματος Τσακώνα - Καλαμάτα, θα λειτουργήσουν τόσο ο μετωπικός σταθμός διοδίων στη Σπερχογεία (και για τις δύο κατευθύνσεις) όσο και οι πλευρικοί στα Αρφαρά.

 

 

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος


NEWSLETTER