Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2011 23:06

Μέσα στο Φεβρουάριο ξεκινά η κατασκευή γέφυρας 360 μ. στο Νέδοντα

Γράφτηκε από την

Μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν -εκτός απροόπτου- τα έργα κατασκευής της μήκους 360 μέτρων κοιλαδογέφυρας του Νέδοντα που αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών του περιφερειακού της Καλαμάτας. Η πορεία πάντως των έργων εξαρτάται, όπως είναι φυσικό, αρχικά από την παράδοση των απαιτούμενων εκτάσεων τόσο από το Δήμο Καλαμάτας, όσο και από το υπουργείο Υποδομών, και σε δεύτερη φάση από την πορεία των απαλλοτριώσεων, όπως τόνισε μιλώντας στην “Ε” ο υπεύθυνος του “Μορέα”  Αλέξανδρος Γεωργόπουλος. Εφόσον οι παραπάνω παράγοντες κυλήσουν κατ' ευχήν, τότε το σύνολο του έργου από τον Αντικάλαμο μέχρι και τον κόμβο του ξενοδοχείου “Φωτεινή” αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο πάντως ακόμα δεν υπάρχει τελικό χρονικό και τεχνικό πλάνο εργασιών, αφού δεν είναι σαφείς οι  ενδείξεις για το ποια τμήματα του περιφερειακού θα απελευθερωθούν πρώτα.
Μέχρι τώρα πάντως έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στις διαδικασίες επίταξης και στις απαλλοτριώσεις. Οσον αφορά τις απαλλοτριώσεις θετική εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η προ 10 ημερών δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του περιφερειακού. Μικρότερες καθυστερήσεις υπάρχουν και για την παράδοση  των απαιτούμενων για εγκατάσταση εργοταξίου εκτάσεων από το Δήμο Καλαμάτας κυρίως για την περίπτωση της γέφυρας του Νέδοντα, που όμως -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του “Μορέα” Αλέξανδρο Γεωργόπουλο- αναμένεται να ξεπεραστούν πολύ σύντομα.   
Σε καλό σημείο φαίνεται να βρίσκονται οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων μερών για την οριστικοποίηση της κατασκευής της σύνδεσης του περιφερειακού με την οδό Αθηνών μέσω του κόμβου Καρέλια από το “Μορέα”. Πιο δύσκολο θεωρεί ο  κ. Γεωργόπουλος το ενδεχόμενο κατασκευής του συγκεκριμένου τμήματος είτε από το Υποδομών, είτε από το Δήμο Καλαμάτας που κανονικά έπρεπε να το κάνει αφού πρόκειται για αστικό ιστό, αλλά με τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατο.
Η κατασκευή του περιφερειακού της Καλαμάτας που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του νέου αυτοκινητοδρόμου αποτελεί αναμφισβήτητα ένα έργο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας το έχει χαρακτηρίσει ως το σημαντικότερο έργο στη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

 


Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος


NEWSLETTER