Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 22:04

Ελπίδες... στην Ευρώπη για Παραδείσια - Τσακώνα

Γράφτηκε από την
Ελπίδες... στην Ευρώπη για Παραδείσια - Τσακώνα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΖΗΤΕΙ Ο Δ. ΔΡΑΚΟΣ


Τις ελπίδες της στην Ευρωπαϊκή Ενωση εναποθέτει πλέον η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση του τμήματος Παραδείσια - Τσακώνα. Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις για χρηματοδότηση του έργου διαψεύστηκαν χθες παταγωδώς, καθώς ανακοινώθηκε ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με το ποσό των 60 εκ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να διαθέσει από τα εγκεκριμένα κονδύλια του προγράμματος 30 εκ. ευρώ, ενώ θα πάρει έγκριση να αποδεσμεύσει τα υπόλοιπα 30 εκ. ευρώ για το έργο από εθνικούς πόρους. Αυτά ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά, με την προσθήκη ότι η πρόταση έχει φύγει για τις Βρυξέλλες και αναμένεται απάντηση μέσα στο Μάρτιο.
Την ίδια ώρα ο Δ. Δράκος ενεργοποιείται μετά από καιρό και ζητεί σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν το τμήμα αυτό, τον περιφερειακό δρόμο της Καλαμάτας -για τον οποίο υπαινίσσεται ότι ετοιμάζονται αλλαγές- και την Ολυμπία Οδό.

Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς σε σχετική ανακοίνωση κάνει γνωστό ότι είναι σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο εντός του 2011, και αναφέρει ότι «η εξέλιξη αυτή, στο βαθμό που θα καταλήξει θετικά, είναι πολύ σημαντική γιατί θα δώσει ένα τέλος στην πολύχρονη εκκρεμότητα και θα δικαιώσει τους αγώνες και τις προσπάθειές μας για την προσπελασιμότητα και την ανάπτυξη της Μεσσηνίας».

Ο Δ. ΔΡΑΚΟΣ

Στο προσκήνιο μετά από καιρό ο Δ. Δράκος, με εκτενή επιστολή του ζητεί να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέματα που αφορούν τους αυτοκινητοδρόμους κρίνοντας ότι "νέα δεδομένα, εξαιρετικά δυσάρεστα και ανησυχητικά δυστυχώς, διαμορφώνονται για τους μεγάλους οδικούς άξονες, που αφορούν την Περιφέρειά μας και την Πελοπόννησο γενικότερα". Αναλυτικότερα ο κ. Δράκος σημειώνει:
«Α. Τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, που κατασκευάζεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εχει γίνει δυσβάσταχτος βραχνάς η απρόσκοπτη υλοποίηση -βάσει της υπάρχουσας σύμβασης- του έργου, λόγω των σταθερά καθιερωμένων πλέον υποχρηματοδοτήσεων. Αποτέλεσμα αυτού, έχουμε την, με βήμα χελώνας, «πρόοδο» των εργασιών. Από την υπογεγραμμένη σύμβαση των 124.542.531,29 ευρώ, έχουν εκταμιευτεί όλα αυτά τα χρόνια από το 2006, 60.592.319 και υπολείπονται για την ολοκλήρωσή του χρηματοδοτήσεις ύψους 63.950.212,29 ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου σε εκτελεσμένα έργα αφενός (άνω των 2,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζονται από ειδικούς) και η μεγάλη οικονομική δυστοκία λόγω της κρίσης αφετέρου, μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Ανησυχούμε όχι μόνο για τη στοιχειώδη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, αλλά ακόμα και για την έγκυρη πρόβλεψη του χρόνου περαίωσης της κατασκευής του πολύπαθου έργου!
Για το θέμα αυτό, λοιπόν, απαιτείται άμεσα εύρεση λύσης για την άνετη χρηματοδότηση, που θα διασφαλίζει τη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου. Κάτι που, άλλωστε, προβλέπεται ως υποχρέωση του Δημοσίου στη συνολική σύμβαση παραχώρησης.
Β. Οπως είναι γνωστό, η ολοκληρωμένη κατασκευή του έργου περιλαμβάνει και την παράκαμψη της Καλαμάτας, ως απαραίτητη υποδομή λειτουργίας του. Ενα έργο που βελτιώνει τη λειτουργικότητα των συνολικών υποδομών στο νότιο τμήμα του άξονα και που θα αποτρέψει στο μέλλον τα όποια συγκοινωνιακά προβλήματα στον συνεχώς διευρυνόμενο αστικό ιστό της ευρύτερης Καλαμάτας, κυρίως ανατολικά. Ενα έργο που θα δημιουργήσει συνθήκες απρόσκοπτης αστικής και υπεραστικής ανάπτυξης και λειτουργίας της περιοχής.
Πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι υπάρχουν τουλάχιστον «σκέψεις και νέες ιδέες» από υπεύθυνους του υπουργείου και τους αναδόχους για το έργο της παράκαμψης. Αυτό, λόγω των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων του ύψους επιδίκασης των αποζημιώσεων, καθώς και των προσφυγών για τις απαλλοτριώσεις.
Αν αυτά αληθεύουν, τότε απαιτείται υπεύθυνη και συντονισμένη παρέμβασή μας και συνεννόηση, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα. Κυρίως χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας, που θα βάζει σε συγκεκριμένη τροχιά το όλο πρόβλημα, με στόχο αποκλειστικό την εφαρμογή της σύμβασης και την ολοκλήρωση του έργου.
Γ. Το θέμα της Ολυμπίας Οδού ή Δυτικού Αξονα, όπως επίσης αναφέρεται, είναι απολύτως αναγκαίο σε πολλά του σημεία να αποσαφηνιστεί και να ληφθούν ξεκάθαρες - συγκεκριμένες αποφάσεις για την πορεία και την πραγματοποίησή του. Ιδιαίτερα, όμως, πρέπει να καταλήξουμε σαφώς και να διεκδικήσουμε το "δέον γενέσθαι" στο τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα, που αφορά τη δική μας "χωρική ευθύνη", ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου.
Η διέλευση από την πράγματι ευαίσθητη περιοχή του Καϊάφα, αλλά και των άλλων περιοχών νοτιότερα της Ζαχάρως, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αξιοποιηθεί από κάποιους που ενδιαφέρονται να οδηγήσουν στη ματαίωση της ολοκλήρωσης του άξονα νότια του Πύργου και μέχρι την Τσακώνα. Μια τέτοια εξέλιξη πρέπει από πλευράς μας δυναμικά να αποτραπεί σε κάθε περίπτωση».
Ο κ. Δράκος ζητεί στη συνεδρίαση που προτείνει να παραβρεθούν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων, της Βουλής και των κοινοπραξιών που κατασκευάζουν τα έργα, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι των δήμων κ.ά.

Ο ΘΑΝ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού "Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου" Θαν. Πετράκος, ζητεί να δώσει η κυβέρνηση λύση για τη χρηματοδότηση του Παραδείσια - Τσακώνα, εκτιμώντας ότι «οι ανησυχίες που εξέφρασε την Πέμπτη ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Χρήστος Μαλαπάνης, ότι κινδυνεύει να μετατεθεί η παράδοση του Παραδείσια - Τσακώνα λόγω μη χρηματοδότησης των εκτελεσμένων εργασιών του έργου, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τα όσα είχαμε τονίσει από τις 18 Νοεμβρίου 2010, οπότε είχαμε προειδοποιήσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση του έργου, λόγω της μη χρηματοδότησής του. Τότε βέβαια οι κ.κ. Κουσελάς και Τατούλης είχαν βιαστεί να μας πουν ότι δεν ξέρουμε τι λέμε και ότι όλα βαίνουν καλώς».
Και σημειώνει ότι «το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα λόγω και των προβλημάτων που υπάρχουν στο Δερβένι και του κινδύνου μεγάλης κατολίσθησης και εκεί».

Ο ΧΡ. ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ

Την ικανοποίησή του για την πρόταση χρηματοδότησης του Παραδείσια - Τσακώνα από το τομεακό του υπουργείου εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μαλαπάνης, τονίζοντας ότι ολόκληρος ο άξονας μέχρι την Καλαμάτα θα είναι έτοιμος στο τέλος του χρόνου. «Διασφαλίζει ότι το έργο στο Παραδείσια - Τσακώνα θα μπορέσει να τελειώσει μέσα στις προθεσμίες που έχουν εξαγγελθεί, έως το τέλος του χρόνου», επεσήμανε και παρατήρησε ότι δεν πρέπει πλέον να υπάρξουν καθυστερήσεις, ούτε μικρές. Οσον αφορά την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από την Ε.Ε., ενώ μέχρι τώρα φερόταν να είναι αρνητική γιατί το είχε χρηματοδοτήσει ξανά και... έπεσε, ο κ. Μαλαπάνης εκτίμησε πως «πρυτάνευσε η ταχύτητα με την οποία εκτελείται το υπόλοιπο έργο. Δε θα μπορούσε να υπάρχει στη μέση ένα κομμάτι δρόμου και να δυσκολεύει την κυκλοφορία. Με βάση και την οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα δώσει το οκέι η Ε.Ε. Πρόκειται και για φυσική καταστροφή που δεν ήταν μικρή και προβλέψιμη».


NEWSLETTER