Τρίτη, 03 Μαϊος 2011 14:43

Λειτουργία ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

Γράφτηκε από την

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica; min-height: 16.0px}

Όπως είναι γνωστό, η συνήθεια του καπνίσματος έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην εποχή μας και δυστυχώς αποτελεί την κυριότερη αιτία πρώιμης θνησιμότητας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι μια συνήθεια που προκαλεί εθισμό και θεωρείται χρόνια νόσος.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας στους επτά θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες μη καπνίζοντες Ευρωπαίοι πεθαίνουν λόγω του παθητικού καπνίσματος, ενώ πολλά εκατομμύρια ακόμη πάσχουν από αρρώστιες που επιδεινώνονται με την εισπνοή καπνού.

Το κάπνισμα αποτελεί νόσο, και μάλιστα αναγνωρίζεται πλέον ως «επιδημία» που συνδέεται άμεσα με ασθένειες που προκαλούν το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Το κάπνισμα πλήττει σχεδόν όλα τα όργανα του σώματος, προκαλώντας πολλές αρρώστιες και βλάπτοντας την υγεία γενικότερα. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος έχει τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια οφέλη, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων και βελτιώνοντας την υγεία γενικότερα. Η διακοπή βέβαια του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχει διαπιστωθεί ότι μόνο πέντε στους εκατό καπνιστές κόβουν το τσιγάρο χωρίς βοήθεια. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διακόψουν το κάπνισμα όταν γνωρίζουν τις δυσκολίες που πρόκειται ν’ αντιμετωπίσουν και τους τρόπους για να τις παρακάμψουν.

Η συνολική προσέγγιση του προβλήματος της απεξάρτησης από το τσιγάρο είναι η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία των ιατρείων διακοπής του καπνίσματος. Σε αυτά τα δεδομένα βασίστηκε η οργάνωση και λειτουργία Ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Στόχος μας είναι η ενημέρωση για τους κινδύνους από την καπνιστική συμπεριφορά, η κινητοποίηση των καπνιστών για τη διακοπή του καπνίσματος και η εφαρμογή θεραπευτικών παρεμβάσεων που διατίθενται σήμερα. Το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη, από τις 8.30΄ - 13.30΄και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στη Γραμματεία του Νοσοκομείου για να κλείσουν ραντεβού.

Τέλος, το Ιατρείο στελεχώνεται από την πνευμονολόγο ιατρό κ. Τίνα Λαμπρινή και την Επισκέπτρια Υγείας κ. Λαμπράκου Μηλίτσα.

 

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ. Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Ι. ΚΟΥΦΟΣ


NEWSLETTER