Τετάρτη, 04 Μαϊος 2011 11:45

Στρατηγική θέση για το λιμάνι της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Στρατηγική θέση για το λιμάνι της Καλαμάτας

Στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών εντάσσεται το λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ ο Δυτικός Αξονας (Ολυμπία και Ιόνια Οδός) θα συνδέει την Ελλάδα με τις βαλκανικές χώρες. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η Πάτρα σε κεντρική πύλη εξόδου μέσω Ιταλίας στην Ευρώπη.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη διμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε χθες στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση είχε στόχο τη διαπραγμάτευση και συμφωνία για τα ελληνικά τμήματα του Πολυτροπικού Δικτύου Μεταφορών, αλλά και την προετοιμασία αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών. Στο υπό αναθεώρηση αυτό δίκτυο θα διακρίνονται εφεξής 2 επίπεδα: το αναλυτικό και το κεντρικό, τα οποία θα αποτελέσουν το δίκτυο μεταφορών της Ενωσης.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Χάρης Τσιόκας. Επικεφαλής της Ε.Ε. ήταν ο γενικός διευθυντής Κινητικότητας και Μεταφορών M. Ruete.

Οπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, η όλη προσπάθεια αποβλέπει τόσο στην ένταξη των ελληνικών δικτύων στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, όσο και στη συγχρηματοδότηση των ελληνικών έργων υποδομής και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του ελληνικού συστήματος μεταφορών. Βασική στρατηγική ανάπτυξης των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών από ελληνικής πλευράς είναι η ανάδειξη της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και η δημιουργία προϋποθέσεων για τη μετατροπή της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι θέσεις που υποστηρίχτηκαν έχουν ως εξής:

 

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

 

Υιοθετήθηκε η σύνδεση της χώρας με όλες τις χώρες της Βαλκανικής στο πλαίσιο ανάπτυξης των οδικών δικτύων της Εγνατίας, της ΠΑΘΕ και του Δυτικού Αξονα.

Συζητήθηκε ο Βόρειος Αξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ) και συμφωνήθηκε να μελετηθεί η κατά προτεραιότητα ένταξή του στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών.

Εμπλουτίζεται το δίκτυο της Πελοποννήσου και αναβαθμίζεται η Πάτρα σε κεντρικό κόμβο της χώρας και πύλη εξόδου προς την Ιταλία/Ευρώπη.

 

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

 

Επιβεβαιώθηκε η κατά προτεραιότητα ένταξη του σιδηροδρομικού άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας) στο κεντρικό δίκτυο, η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας (μέσω και παραλιακής χάραξης) και του Δυτικού Αξονα με προτεραιότητα τη γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα Καλαμπάκα (Κοζάνη).

Ο βασικός αυτός κορμός εξασφαλίζει τις εξόδους της χώρας προς Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία και Τουρκία.

 

ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

 

Στον υφιστάμενο σχεδιασμό εντάσσονται επιπρόσθετα  τα λιμάνια Καλαμάτας, Κατάκολου και Σαντορίνης, καθώς επίσης τα αεροδρόμια Νέας Αγχιάλου και Καλύμνου.

Με τον γενικότερο αυτό σχεδιασμό (πολυτροπικά δίκτυα), κάθε περιφέρεια της χώρας διαθέτει πλέον ενταγμένα στο αναθεωρημένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς και οδικούς άξονες.


NEWSLETTER