Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 08:20

Δεκαήμερο εκδηλώσεων “Φαντάσου την Πόλη”

Γράφτηκε από την
Δεκαήμερο εκδηλώσεων “Φαντάσου την Πόλη”

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χθες το μεσημέρι η διεπιστημονική ομάδα «ΕύΤοπος», που ιδρύθηκε πέρυσι με κοινό σημείο αναφοράς την Καλαμάτα και η οποία τις επόμενες μέρες διοργανώνει μια πρωτότυπη για τα τοπικά δεδομένα έκθεση-φεστιβάλ, με θέμα «Φαντάσου την πόλη».

Μέλη της ομάδας παρουσίασαν χθες το πρόγραμμα της έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων, αλλά κυρίως τη φιλοσοφία και τους στόχους της διοργάνωσης.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015» θα διαρκέσει ένα 10ήμερο, αρχής γενομένης μεθαύριο Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο - στο ισόγειο του οποίου θα εκτεθούν σχέδια, μελέτες και μακέτες, με έμπνευση και επίκεντρο την Καλαμάτα: Με άλλα λόγια, ιδέες και επιστημονικές προτάσεις για μια ομορφότερη, αρκετά φιλικότερη και πολύ λειτουργικότερη πόλη για επισκέπτες και κατοίκους.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνεται επίσης ένα πλήθος εκδηλώσεις, συζητήσεις αλλά και ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, τόσο στους χώρους του Πνευματικού όσο και σε διάφορα άλλα σημεία σε ολόκληρη την πόλη.

Οι διοργανωτές σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το βράδυ του Σαββάτου (9 μ.μ.) και θα ακολουθήσει η παρουσίαση των μελετών, βοηθώντας τον κόσμο να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα γι' αυτές. Δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν το Δήμο Καλαμάτας για τη βοήθεια και τη φιλοξενία στο Πνευματικό Κέντρο, όλους τους επιστήμονες και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, καθώς και τους επιχειρηματίες που στηρίζουν έμπρακτα αυτή την προσπάθεια.

Την ομάδα «ΕύΤοπος» απαρτίζουν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Μαρίζα Παπαευγενίου, Αντωνία Κουζή και Ανδρέας Πετρόπουλος, οι πολιτικοί μηχανικοί Βασίλης Παπαευσταθίου και Μαριάννα Μπερεδήμα, η εκπαιδευτικός-καλλιτέχνιδα Μυρτώ Φοίφα και ο ειδικός εφαρμογών Πληροφορικής με πολυμέσα Danny Kargas.

 

Κατασκευή εγκατάστασης της έκθεσης

ΣΤΟΧΟΣ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της όλης διοργάνωσης δεν είναι η «επίκληση της αυθεντίας». Οι διοργανωτές τόνισαν χθες σε όλους τους τόνους ότι δεν έρχονται ως «ειδήμονες» για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα ολοκληρωμένο και φιξαρισμένο σχέδιο για την Καλαμάτα. Το αντίθετο μάλιστα. Σκοπός τους είναι απλώς να προκληθεί και να φουντώσει η συζήτηση για την πόλη, στα στόματα των κατοίκων της. Να κατατεθούν πολλές απόψεις, ακόμα και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Να μπουν περισσότεροι άνθρωποι σε έναν ανοιχτό κοινωνικό διάλογο για τον τόπο τους - με κύριο συστατικό του διαλόγου αυτού την ανοχή. Να ξεκινήσει, τέλος, μια συνεργασία και μια μόνιμη επαφή ανάμεσα στον κόσμο, τους επιστήμονες και τους φορείς.

Κύριος στόχος της ομάδας "ΕύΤοπος" είναι ουσιαστικά ο εφοδιασμός των πολιτών με πολλαπλά κριτήρια, ώστε να αξιολογούν την πόλη τους. Επίσης, η «εκπαίδευση» του κόσμου στο να οραματίζεται μια καλύτερη πόλη σε όλους τους τομείς - αλλά και να τη διεκδικεί, συζητώντας ενεργά και ανοιχτά με τους συμπολίτες τους, με επιστήμονες και με τους τοπικούς φορείς. Να δημιουργηθεί σιγά σιγά μια συλλογική συνείδηση, να υπάρξει μια παιδεία σχετική με τις βελτιώσεις που ίσως χρειάζεται η πόλη, τη χρήση του δημόσιου χώρου κ.λπ. Πρέπει ακόμη να συντονιστεί, να αξιοποιηθεί αλλά και να διευρυνθεί το άτυπο αλλά πολυπληθές think-tank, που ήδη προβληματίζεται για θέματα λειτουργίας της Καλαμάτας ως σύγχρονης πόλης.

«Ακόμα και τίποτα να μη γίνει τελικά, απ' όλα όσα προτείνονται στην έκθεση ή θα προταθούν στις παράλληλες εκδηλώσεις της, και πάλι κέρδος θα έχουμε· καθώς θα μπούμε στη διαδικασία να δούμε, να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να φανταστούμε την πόλη μας», υπογράμμισαν χθες οι διοργανωτές.

ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΣΤΟ... ΤΡΑΠΕΖΙ

Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από τη σημερινή κατάσταση της Καλαμάτας, οι διοργανωτές απάντησαν καταρχάς ότι ποτέ κανείς δεν είναι ικανοποιημένος, καθώς παντού χωρά η βελτίωση· όμως εξειδικεύοντας, είπαν ξεκάθαρα ότι «κανέναν δεν θα έπρεπε να ικανοποιεί αυτή η πραγματικότητα».

Οσον αφορά τα φλέγοντα και... δημοφιλή ζητήματα της Καλαμάτας (όπως π.χ. το κυκλοφοριακό καθεστώς της παραλιακής λεωφόρου, η εικόνα του παραλιακού μετώπου γενικά, η πεζοδρόμηση ή η... διάνοιξη της Αριστομένους κ.ά), σε σχετική ερώτηση της "Ε" τα μέλη της ομάδας "ΕύΤοπος" απάντησαν ότι, πράγματι, αυτά τα θέματα θα τεθούν στα στρογγυλά τραπέζια που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο της έκθεσης. Τόνισαν μάλιστα ότι στα τραπέζια αυτά έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν άνθρωποι που εκπροσωπούν διαμετρικά αντίθετες θέσεις, "σχολές" κι απόψεις - επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι να ακουστούν όλα από όλους και οι πολίτες να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Αλλωστε «το βιώσιμο είναι σχετικό», ανέφεραν, καθώς εξαρτάται από την οπτική γωνία ή και τα συμφέροντα που διακυβεύονται σε κάθε περίπτωση.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος της συνέντευξης, οι ομιλητές σχολίασαν και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται ή πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις στην πόλη. Ο περιμετρικός της Καλαμάτας π.χ. θα αλλάξει τα πάντα όταν θα δοθεί στην κυκλοφορία, ανέφεραν, γι' αυτό και ο δήμαρχος Π. Νίκας πιστεύει ότι θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει μια νέα, συνολική κυκλοφοριακή μελέτη. Εχει ένα δίκιο σ' αυτό καθώς χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση - όμως με αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να γίνονται τώρα κι όλες αυτές οι αποσπασματικές επεμβάσεις που κάνει ο δήμος· θα έπρεπε όλα αυτά να εντάσσονται στη συνολική μελέτη, σημείωσε η ομάδα "ΕύΤοπος".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα δημοσιεύεται στην “Ε” την ημέρα διεξαγωγής τους


NEWSLETTER