Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2011 21:38

Δεν προχωρά ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Κιτριές

Γράφτηκε από τον

Στάσιμη από το 2008 παραμένει η υπόθεση του δρόμου Καλαμάτα - Κιτριές, που ξεκίνησε να μελετάται από το 1997. Στην περιοχή του πρώην Δήμου Αβίας, όπου προβλέπεται νέα χάραξη, η περιοχή που θα περάσει ο δρόμος είναι δεσμευμένη σε εύρος 30 μέτρων.
Τα στοιχεία αυτά επεσήμανε ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Γιαννακέας, με αφορμή την ανακίνηση του θέματος από ενδιαφερόμενους. «Η μελέτη ανατέθηκε το 1997 επί νομαρχοντίας Παναγιώτη Φωτέα. Η οριστική μελέτη υποβλήθηκε το 2008 και από τότε τα πάντα έχουν σταματήσει», ανέφερε.
Ο κ. Γιαννακέας ενημέρωσε ότι το πρώτο τμήμα της μελέτης καλύπτει την περιοχή από το "Filoxenia" έως και 1 χιλιόμετρο μετά το "Messinian Bay", όπου υπάρχει το υπό έγκριση ρυμοτομικό σχέδιο της Βέργας. Μέχρι το "Messinian Bay" ο υφιστάμενος δρόμος προβλέπεται να έχει πλάτος 10 μέτρα, με 3 μέτρα πεζοδρόμιο από την κάτω πλευρά -ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και ποδηλατόδρομο- και 1,5 μέτρο πεζοδρόμιο από την πάνω πλευρά. «Τη συγκεκριμένη διατομή την έχει εγκρίνει ο Δήμος Καλαμάτας, την προβλέπει το σχέδιο», παρατήρησε ο διευθυντής. Από το "Μεσσίνιαν Μπέι" μέχρι και 1 χλμ. μετά, ο δρόμος θα έχει 8 μέτρα πλάτος κι από 1 μέτρο πεζοδρόμιο εκατέρωθεν. Μέσα στη Μικρή Μαντίνεια, στο παραλιακό κομμάτι, ο δρόμος παραμένει ως έχει.
Το δεύτερο τμήμα είναι από το Αρχοντικό έως τη γέφυρα της Σάνταβας, μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Στο Αρχοντικό, στις παλιές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, ο δρόμος πηγαίνει ανατολικά μέσα από υφιστάμενο δρόμο - και σε απόσταση 150 μέτρων από την παραλία έχει καινούργια χάραξη. Προβλέπεται να έχει πλάτος 8 μέτρα και από 1 μέτρο πεζοδρόμιο εκατέρωθεν. Περνάει κυρίως σε τμήματα εκτός σχεδίου, εκτός οικισμών, αλλά υπάρχουν και σημεία εντός οικισμών. Προβλέπεται να περάσει στον υφιστάμενο δρόμο μετά την Παλιόχωρα και πριν το Ακρογιάλι, σε τμήμα με μεγάλο πλάτος και ευθυγραμμία. Οπως παρατήρησε ο κ. Γιαννακέας, με απόφαση του τότε νομάρχη Δημήτρη Δράκου από το 2008 έχει δεσμευτεί ο χώρος που θα περάσει ο δρόμος με τις απαλλοτριώσεις, με εύρος 30 μέτρα (15 μέτρα από την κάθε πλευρά του άξονα).
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά της χάραξης είχε ταχτεί ο Δήμος Αβίας ο οποίος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.