Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 21:42

Κοινή διοίκηση στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από την

 

Την κοινή διοίκηση των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με το δεύτερο να επικεντρώνεται στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προβλέπει η πρόταση αναδιάταξης των μονάδων ΕΣΥ, την οποία δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας προτείνεται να παραμείνει το σύνολο του υπηρετούντος ιατρικού προσωπικού, να συνενωθούν οι 4 από τις 7 κλινικές και να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ακόμα δεν είναι γνωστό πάντως ποιες είναι οι 4 κλινικές που προτείνεται να συνενωθούν.

Επίσης, στην Κυπαρισσία -σύμφωνα με την πρόταση- θα διενεργούνται μικρές χειρουργικές επεμβάσεις με μικρή ανάγκη νοσηλείας, ενώ θα αντιμετωπίζονται και περιστατικά βραχείας νοσηλείας κι αποκατάστασης.

Σήμερα στο μεταξύ, αναμένονται στην Κυπαρισσία οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Νάντια Γιαννακοπούλου, προκειμένου -όπως έγινε γνωστό- να έχουν συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τοπικούς φορείς. Τόσο οι δύο βουλευτές πάντως, όσο και ο τρίτος συνάδελφός τους από το κυβερνών κόμμα, Δημήτρης Κουσελάς, διατυπώνουν σε ανακοινώσεις τους διαφορετικές εκτιμήσεις για το ρόλο που καλείται να παίξει στο εξής το νοσοκομείο της τριφυλιακής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα ο κ. Βουδούρης δηλώνει: «Το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας χρειάζεται έναν επικεφαλής με συνεχή καθημερινή παρουσία και ολοκληρωμένη διοικητική αρμοδιότητα. Η "εφεύρεση" ενός τοπικού υποδιοικητή αποτελεί απλώς ένα γραφειοκρατικό τέχνασμα». Αντίθετα η κ. Γιαννακοπούλου δηλώνει: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ προβλέπει ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο με 80 κλίνες και αναπληρωτή διοικητή και έτσι δεν θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του». Ο κ. Κουσελάς «θα παρακολουθήσει σε στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους την όλη εξέλιξη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι διαβεβαιώσεις που έλαβε θα τηρηθούν στο ακέραιο και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα εξακολουθήσει να παίζει τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει».

 

ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ... ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ

 

Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις κλινικών στα δυο νοσοκομεία της Μεσσηνίας, με βάση τις λειτουργούσες κλίνες, η πρόταση προβλέπει την εσωτερική ενοποίηση 2 κλινικών στην Καλαμάτα και 4 στην Κυπαρισσία, ώστε να προκύψουν συνολικά 356 κλίνες: 296 στην Καλαμάτα και 60 στην Κυπαρισσία.

Ελαφρά διαφοροποιημένοι προκύπτουν οι αριθμοί με βάση τις οργανικές κλίνες που προτείνεται να λειτουργούν στα δύο διασυνδεόμενα νοσοκομεία. Οπως αναφέρεται, αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Καλαμάτας διαθέτει 129 γιατρούς, 333 οργανικές κλίνες αλλά 296 αναπτυγμένες, η κάλυψη των οποίων είναι 68%. Μετά την προτεινόμενη συνένωση 2 κλινικών, με τον ίδιο αριθμό γιατρών οι 296 αναπτυγμένες κλίνες αναμένεται να έχουν 75% κάλυψη.

Στη μονάδα της Κυπαρισσίας, όπως αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 54 γιατροί και υφίστανται 80 οργανικές κλίνες πλήρως αναπτυγμένες, με 41% κάλυψη όμως. Η πρόταση προβλέπει να παραμείνει ο ίδιος αριθμός γιατρών και να συνενωθούν 4 κλινικές με 60 αναπτυγμένες κλίνες, ώστε να εξασφαλιστεί κάλυψη 60%.

Η διοίκηση του ενιαίου νομικού προσώπου θα ασκείται από έναν διοικητή με έδρα το Νοσοκομείο Καλαμάτας, και έναν αναπληρωτή με έδρα τη μονάδα της Κυπαρισσίας. Ο διοικητής θα είναι και πρόεδρος σε 5μελές Δ.Σ. το οποίο θα συμπληρώνουν δύο μέλη από τη μονάδα της Κυπαρισσίας, ένας εκπρόσωπος των γιατρών και ένας του λοιπού προσωπικού.

Παράλληλα δημιουργείται και ένα Συμβούλιο Διοίκησης που θα απαρτίζεται από: α) τον διοικητή ή τον αναπληρωτή ως πρόεδρο, β) το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, γ) τον προϊστάμενο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, δ) τον προϊστάμενο της Διοικητικής-Οικονομικής Υπηρεσίας και ε) τον προϊστάμενο της Τεχνικής-Ξενοδοχειακής Υπηρεσίας.