Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 21:33

Χαρτογράφηση προσβάσιμων σημείων για ΑμεΑ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Στο πλαίσιο της συλλογής προσβάσιμων σημείων για ΑμεΑ αλλά και εμποδιζόμενα άτομα στην Ελλάδα, η ομάδα Prosvasis και η Intermedi@kt ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα τη χαρτογράφηση από την πόλη της Καλαμάτας.

Μέσω του έργου «Προσβάσιμοι δρόμοι - Ανθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία» και την υποστήριξη του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", η συλλογή βάσης προσβάσιμων σημείων θα συνεχιστεί σε 6 ακόμα πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί η διαδικτυακή πλατφόρμα www.prosvasis.co, αλλά και να δημιουργηθούν προσβάσιμοι προορισμοί με χρήση διαδικτυακών χαρτών.

Η ομάδα Prosvasis θα βρίσκεται στην Καλαμάτα από την επόμενη Δευτέρα 15 έως και την Πέμπτη 18 του μήνα και καλεί τους εθελοντές που επιθυμούν να την γνωρίσουν, να παίξουν μαζί της αλλά και να βοηθήσουν στις δράσεις που θα γίνουν στην πόλη την επόμενη Τετάρτη 17 του μήνα, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο mail info@prosvasis.co ή στο τηλ. 6979-023515.

 

ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Prosvasis.co 

Τον Οκτώβριο του 2015 η Εφη Δασκαλοπούλου, μία εκ των εμπνευστών του εργαλείου Prosvasis.co οραματίστηκε και δημιούργησε το έργο «Προσβάσιμοι δρόμοι - Ανθρωποι με αναπηρία ορατοί στην κοινωνία», που αποτελεί το εισιτήριο για να ξεκινήσει και επίσημα η χαρτογράφηση της Ελλάδας για εμποδιζόμενα άτομα και η ενημέρωση των φορέων και κατοίκων ΑμεΑ για τους χώρους προσβασιμότητας. Κερδίζοντας το στοίχημά της και πρωτοπορώντας  με τη δημιουργία της πολυβραβευμένης διαδικτυακής πλατφόρμας Prosvasis.co http://www.prosvasis.co/ μαζί με τον Νίκο Φαζάκη και την ομάδα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Intermedi@kt http://intermediakt.org/ βάζουν σε εφαρμογή το έργο.

Πιο συγκεκριμένα θα καταγραφούν: 1) Εστιατόρια/καφέ προσβάσιμα. 2) Ξενοδοχεία με δωμάτια ΑμεΑ. 3) Χώροι πολιτισμού προσβάσιμοι (μουσεία). 4) Θέσεις παρκαρίσματος για αυτοκίνητα ΑμεΑ. 5) Χώροι «περιπάτου» για ΑμεΑ (πεζόδρομοι). 6) Χώροι κινηματογράφων/θεάτρων. 7) Σημεία πρόσβασης σε θάλασσες μέσω του συστήματος SEATRAC. 8) Σχολεία με προσβασιμότητα για παιδιά με κινητική αναπηρία. 9) Ειδικά σχολεία. 

Τα σημεία θα προβάλλονται στο εργαλείο www.prosvasis.co και αποτελεί μια online διαδικτυακή πλατφόρμα για ΑμεΑ που χαρτογραφεί τα σημεία πρόσβασης και προσπαθεί να δημιουργήσει προσβάσιμους προορισμούς.