Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011 22:08

Προσπάθεια διασφάλισης της ποιότητας του νερού στο Δήμο Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από τον

Να διασφαλίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού που φθάνει στις βρύσες όλων των κατοίκων του καλλικρατικού Δήμου Μεγαλόπολης επιδιώκει η δημοτική αρχή.
Η κίνηση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας, μετά τα προβλήματα τα οποία είχαν διαπιστωθεί τον περασμένο Ιούνιο -όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα αναλύσεων που είχε παραγγείλει ο δήμος σε διαπιστευμένο εργαστήριο.
Στόχος είναι, όπως τόνισε ο δήμαρχος, η αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας, εξηγώντας ότι γι’ αυτό το λόγο ήρθε πρόσφατα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη ετήσιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Δήμου Μεγαλόπολης, για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού στο δήμο.
Συνολικά προβλέπεται να ληφθούν 90 δείγματα στη διάρκεια της περιόδου 2011 - 2012. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τη σύμβαση θα γίνονται σε δείγματα που θα λαμβάνονται -όσον αφορά στη Μεγαλόπολη- από δύο σημεία, ένα στη νέα γεώτρηση της περιοχής Μαραθούσα κι ένα ακόμα το οποίο θα καθοριστεί μετά την αξιολόγηση των διαφόρων πιέσεων που δέχονται οι πηγές υδροληψίας και με βάση τον ημερήσιο όγκο του διανεμόμενου νερού.
Εξ άλλου, όσον αφορά στον έλεγχο της καταλληλότητας προς πόση του νερού σε διάφορες πηγές υδροληψίας στο σύνολο του Δήμου Μεγαλόπολης, η σύμβαση προβλέπει αναλυτικό έλεγχο της ποιότητας του νερού ως προς ένα πλήθος βασικών μικροβιολογικών και φυσικοχημικών παραμέτρων. Ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιηθεί σε 15 δείγματα νερού τα όποια θα ληφθούν από κατάλληλα σημεία του δικτύου ύδρευσης ισάριθμων χωριών του δήμου.
Οι δειγματοληψίες, οι εργαστηριακές αναλύσεις όλων των δειγμάτων, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και η σύνταξη της τελικής έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ.
Η δαπάνη για τη σύμβαση ανέρχεται σε 24.108 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.