Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 19:42

6ωρη συνεδρίαση με αντιπαραθέσεις δημάρχων: Πρόκληση η νέα αναβολή για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

Σε κλίμα αντιπαράθεσης και διαφωνιών που καταντούν πρόκληση και μετά από 6 ώρες συνεδρίαση τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι δήμαρχοι και οι σύμβουλοι της Πελοποννήσου στο Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ μοιράστηκαν υπέρ της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας (κεντρικής διαχείρισης) και υπέρ της τοπικής διαχείρισης των σκουπιδιών. Και τελικά συμφώνησαν να αναβάλουν τη λήψη απόφασης και να επανέλθουν μια εβδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, για να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την προτεινόμενη μελέτη για το νέο ΠΕΣΔΑ.

Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί τη Δευτέρα, είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να πλημμυρίσει σκουπίδια η Πελοπόννησος καθώς δήμαρχοι, Περιφέρεια και κυβέρνηση δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη διαχείρισή τους. 

Ειναι φανερό, πάντως, ότι η αυτοδιοίκηση της Πελοποννήσου είναι διχασμένη και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα είναι οριακό, με αβέβαιο το μέλλον της διαχείρισης των σκουπιδιών. Οι μεγάλοι δήμοι της Πελοποννήσου, εκτός από την Καλαμάτα, είναι υπέρ της τοπικής διαχείρισης και οι μεσαίοι και οι μικροί υπέρ της ΣΔΙΤ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ολοκληρώνοντας την αλλαγή της θέσης του (την κωλοτούμπα για πολλούς), εμφανίστηκε χθες φανατικός υποστηρικτής της ΣΔΙΤ, που άλλοτε κατηγορούσε και πολεμούσε με πάθος.

Στη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ η μελέτη που κατατέθηκε, δέχθηκε πολλές βολές για ανακρίβειες και ψεύτικα στοιχεία υπέρ της ΣΔΙΤ, από δημάρχους και περιβαλλοντολόγο, ενώ έντονες ήταν και οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση που δεν τήρησε τις υποσχέσεις της και δείχνει να σπρώχνει τους δημάρχους προς τη ΣΔΙΤ, ολοκληρώνοντας την κωλοτούμπα για την οποία γίνεται πολύς λόγος.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑ 

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας παρατήρησε ότι «κάποιοι δήμαρχοι χρησιμοποιούν την τοπική διαχείριση ως πρόσχημα, αφού τίποτα δεν έχουν πράξει μέχρι τώρα σε αυτή την κατεύθυνση, ούτε καν την αξιοποίηση του ποσού των 11 εκ. ευρώ, που διατέθηκε από την κυβέρνηση για αυτό το σκοπό». Μίλησε για κομματικές κι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις δημάρχων, για προσωπικές διενέξεις δημάρχων με υπόβαθρο κι εξέφρασε το φόβο του ότι τα σκουπίδια εξελίσσονται σε τραγωδία και πως η Πελοπόννησος κινδυνεύει να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Ανέφερε ότι «οι χωματερές θα έπρεπε να έχουν κλείσει από το 2015» και υποστήριξε πως «η τοπική διαχείριση δεν μπορεί να γίνει . Μόνο 5 - 6 μεγάλοι δήμοι μπορούν να κάνουν και μεταξύ αυτών και η Καλαμάτα. Οι μικροί δεν μπορούν». Αναρωτήθηκε για μια ακόμα φορά τι θα γίνει με το υπόλειμμα και παρατήρησε πως η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις της δεν έχει ανταποκριθεί. Χαρακτήρισε πράξη ευθύνης το να πάρουν θέση οι δήμαρχοι επί της μελέτης του ΠΕΣΔΑ και προέτρεψε «να δούμε ποιο είναι το εφικτό. Πολιτική είναι το εφικτό και το αποτέλεσμα». Επέκρινε δημάρχους που κουνούσαν το δάχτυλο κι έκανε λόγο για δήμαρχο (φωτογραφίζοντας, πιθανότατα, το δήμαρχο Κορίνθου), που μιλάει για τοπική διαχείριση και δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και 5 χρόνια. Αμφισβήτησε τις ανακρίβειες της μελέτης του ΦοΔΣΑ και την ανάγκη τροποποιήσεων, αναφέροντας ότι «είναι ξεκάθαρη η μελέτη, την δέχεσαι ή δεν την δέχεσαι» και πρόσθεσε: «Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 χρόνια κοσκινίζει. Θα υπάρξει προσωρινή τοπική διαχείριση για 1 - 2 χρόνια, αλλά πρέπει να πούμε τη γνώμη μας για τη μόνιμη, την οριστική διαχείριση».

Γ.Σ.