Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 18:29

Νίκας: "Η απόφαση για τα σκουπίδια ήταν η καλύτερη δυνατή" 

Γράφτηκε από την

«Η απόφαση ήταν το μη χείρον. Δεν μπορούσαν οι δήμοι να πάρουν καμία άλλη απόφαση». Αυτό σχολίασε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, για την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση έγκρισης του νέου ΠΕΣΔΑ από το ΦοΔΣΑ.

Ωστόσο, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι «από δω και πέρα έχουμε έναν ανηφορικό δρόμο, έναν αγώνα. Να μη θεωρεί ο κόσμος ότι τελειώσαμε με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο». Κι εκτίμησε ότι η καλή κατάληξη του αγώνα στηρίζεται στη συνεργασία με την κυβέρνηση και με την Περιφέρεια.

Ο κ. Νίκας παραδέχθηκε πως «μπήκαν όλα μέσα σε αυτή την απόφαση», μίλησε για το ασαφές και το αβέβαιο που ψηφίστηκε κι επεσήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει «τι θα πει ότι θα χωροθετηθεί η δράση διαχείρισης των απορριμμάτων στο Νομό Μεσσηνίας; Θα ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή διαδικασίες εξεύρεσης τόπου; Δεν φτάνουν οι 3 - 4 μελέτες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα με τον εντοπισμό σημείων; Τι γίνεται με τη διαδικασία των τελών, όπου θα αποφασίσουν κυρίαρχα τα Δημοτικά Συμβούλια;».

Ομως, αναγνώρισε πως «αν δεν είναι η Καλλιρρόη ή και να είναι η Καλλιρρόη ως χώρος διαχείρισης, χρειάζεται πολύς δρόμος ώστε να υλοποιηθούν εγκαταστάσεις». Και σημείωσε ότι για το λόγο αυτό «ο Δήμος Καλαμάτας προχωρεί στα ζητήματα της τοπικής διαχείρισης. Θα εκσυγχρονίσουμε τη μέθοδο». Ενημέρωσε ότι αύριο Πέμπτη έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση προώθησης του διεθνούς διαγωνισμού για εξεύρεση μειοδότη, όσον αφορά στα ζητήματα τοπικής διαχείρισης. Ακόμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Αυγούστου υποβάλλεται από το Δήμο Καλαμάτας προς την κυβέρνηση πλήρης φάκελος για χρηματοδότηση μηχανημάτων τοπικής διαχείρισης και φορτηγών και χρηματοδότηση του εξοπλισμού για τα Πράσινα Σημεία. Θα προταθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο 4 - 5 πράσινα σημεία, τα οποία χρειάζονται μηχανολογικό εξοπλισμό.
Επίσης, είπε ότι η κεντρική διαχείριση απορριμμάτων είτε θα γίνει από το κράτος, είτε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κι επανέλαβε ότι δεν έχει αρνητική άποψη για τα ΣΔΙΤ. Προέτρεψε, συμφωνώντας για τις συμβάσεις παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους, «ας μην ξεχνάμε ότι χωρίς ΣΔΙΤ του Σουφλιά δε θα είχαμε αυτοκινητόδρομο μέχρι την Καλαμάτα«. Διαφωνώντας με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας για τη διαχείριση των σκουπιδιών, διευκρίνισε πως «επί του ΣΔΙΤ και των όρων που έχει κάθε ΣΔΙΤ, σηκώνει -όπως καταλαβαίνετε- πάρα πολλή κουβέντα».