Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 08:19

Κάθε απόγευμα κόβεται το νερό στη Λογγά 

Γράφτηκε από την

Σύσκεψη κάνει σήμερα η ΔΕΥΑ Μεσσήνης με τους προέδρους των χωριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, για να πάρουν μέτρα ώστε να σταματήσει η υπερκατανάλωση νερού.

Η συνάντηση θα γίνει στο ΚΕΠ του Αγίου Ανδρέα, ενώ τα πρώτα προβλήματα για φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκαν στη Λογγά, όπου σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών κάθε απόγευμα οι βρύσες στερεύουν και το νερό επανέρχεται την επομένη το πρωί. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Ντίνος Μπουρίκας μιλώντας στην "Ε" δεν αποκλείει να κλείσουν τα ρολόγια στα ποτιστικά κτήματα, για να σταματήσουν την σπατάλη και να μην ξεμένουν τα σπίτια από τρεχούμενο νερό. Αποδίδει δε το πρόβλημα στο ότι δεν έβρεξε το χειμώνα και οι πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται χωριά όπως η Λογγά, η Νέα Κορώνη, το Αχλαδοχώρι, η Μαθία, το Κόκκινου, οι Μηλίτσες και άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου, στερεύουν. Μάλιστα ο κ. Μπουρίκας λέει ότι οι πρόεδροι αναγκάζονται να κλείνουν τις βάνες στις δεξαμενές προκειμένου να γίνεται εξοικονόμηση των αποθεμάτων, ενώ ο ίδιος ως μόνη λύση βλέπει τις γεωτρήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος παραδέχεται ότι στη Λογγά «υπάρχει πρόβλημα με την πηγή, τα νερά έχουν πέσει επειδή ήταν λίγες οι βροχές το χειμώνα και οι περιοχές τριγύρω από τη Λογγά αντιμετωπίζουν πρόβλημα». Προσθέτει δε ότι «έχουμε βάλει ανακοινώσεις από το Μάρτη να μην βάζουν μπαξέδες για να μην κάνουν κατανάλωση νερού, οι περισσότεροι δεν το ασπάζονται, υπάρχει υπερκατανάλωση και ένα μέρος του χωριού, το επάνω χωριό, μένει χωρίς νερό για λίγο». Επιπρόσθετα, όπως λέει, «υπήρξε και κάποιο πρόβλημα με το ρεύμα και είχαν καεί οι ασφάλειες κάνα - δυο φορές». Ωστόσο, διαψεύδει ότι είναι καθημερινό φαινόμενο να μένει χωρίς νερό η περιοχή της Λογγάς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το πρόβλημα λειψυδρίας σύμφωνα με τον Κ. Μπουρίκα εστιάζεται στη Λογγά, αν και δεν αποκλείει να έχει σύντομα πρόβλημα και η Νέα Κορώνη γιατί και εκεί η πηγή δεν έχει αρκετό νερό. «Είναι ορισμένα χωριά που έχουν μόνο τις πηγές, αν οι πηγές στερέψουν από εκεί και μετά θα υπάρξει πρόβλημα· δεν υπάρχει γεώτρηση ή κάτι άλλο να συμπληρώσουμε νερό -σε άλλα χωριά που γίνεται κάποια διακοπή, γίνεται από βλάβες στα μοτέρ, στα αντλιοστάσια ή από σπασίματα», σημειώνει. Ενώ ως την ώρα «το παλεύουν μόνοι οι πρόεδροι· κλείνουν για λίγο τις βάνες στις δεξαμενές και το ρυθμίζουν κάπως έτσι». Στην ερώτηση αν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην περιοχή, η οποία είναι τουριστική και το καλοκαίρι ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται, απαντά: «Σε ορισμένα υπάρχει σχέδιο, όπως στο Αχλαδοχώρι, για μια γεώτρηση, κι αν βρούμε νερό. Από εκεί και μετά στη Μαθία είναι δύσκολο, δεν ξέρω αν υπάρχουν νερά για γεωτρήσεις. Εχουμε κάποιες ιδιωτικές γεωτρήσεις που δίνουν νερό και βοηθάνε στην τροφοδότηση του δικτύου στο Αχλαδοχώρι και τους Χράνους, που τις χρησιμοποιούμε τώρα το καλοκαίρι». 

Ν.Κ.