Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 09:09

Ανατροπή δεδομένων στη Μεσσήνη: "Κόκκινη κάρτα" για πρόσφυγες στη Μακαρία

Γράφτηκε από την

Ανατροπή δεδομένων σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων με το δήμαρχο Γιώργο Τσώνη να αποσύρει την πρόταση για τα 12,5 στρέμματα στη Μακαρία, μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν "διαρροές" από την πλειοψηφία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη λοιπόν είναι δεδομένο, ότι θα αναζητηθεί άλλη λύση για την φιλοξενία των προσφύγων με ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αεροδρόμιο της Τριόδου. Ο χώρος μπορεί να έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και το υπουργείο Άμυνας στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά αυτό μπορεί να αναιρεθεί αυτόματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Από σήμερα πάντως στο τραπέζι θα τεθούν κι άλλες προτάσεις.

Νωρίτερα σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση παρουσία αρκετών κατοίκων, που αντιδρούσαν στο ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή οι δημοτικές παρατάξεις, αλλά και μεμονωμένα δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα.

Τι συζητήθηκε

Μόνο οικογένειες μίας εθνικότητας θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή της Μακαρίας έξω από τη Μεσσήνη. Αυτό προέκυπτε από έγγραφο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έφθασε τη Δευτέρα το βράδυ στο δήμαρχο Γιώργο Τσώνη με αφορμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν και το οποίο δημοσιοποίησε κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επεισοδιακής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο ίδιο έγγραφο πάντως δεν υπήρχε αναφορά στον αριθμό των προσφύγων που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο κ. Τσώνης πάντως αποκάλυψε, ότι εάν από τη δημοτική αρχή δεν είχε προταθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο στη Μακαρία, τότε οι πρόσφυγες θα πήγαιναν στο χώρο των κατασκηνώσεων στη Βελίκα, όπου η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ είχε συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα επεσήμανε ότι ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Οδυσσέας Βουδούρης σε επικοινωνία μαζί του, ζήτησε να παραχωρηθεί το αεροδρόμιο της Τριόδου για τον ίδιο σκοπό, λαμβάνοντας αμέσως αρνητική απάντηση.

Επιφυλακτική ήταν η στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο υπό συγκεκριμένους όρους.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος ζήτησε μεταξύ άλλων να “παγώσει” η διαδικασία της συζήτησης μέχρι να υπάρξει επίσημη και σαφής ενημέρωση, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση για να μην “ανοίξει” ένα ακόμα ζήτημα, όπως αυτό με τους τσιγγάνους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης επεσήμανε ότι για να συναινέσει η δική του παράταξη στην εγκατάσταση θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη ενημέρωση για το σχεδιασμό της κυβέρνησης και να διευκρινιστεί εάν θα επωμιστούν κι άλλοι δήμοι ανάλογο βάρος, ή εάν κέντρο φιλοξενίας θα γίνει μόνο στη Μεσσήνη. Εθεσε μάλιστα και ως ανώτερο όριο τους 250 πρόσφυγες λέγοντας, ότι οι υποδομές της περιοχής δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερους.

Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε ο προσφυγικό ζήτημα ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κώστας Αποστολόπουλος λέγοντας ότι η σωστή λύση είναι οι πρόσφυγες να παίρνουν τα απαραίτητα έγγραφα και να φεύγουν και όχι να μπαίνουν σε κέντρα φιλοξενίας, θέτοντας πάντως κι αυτός από την πλευρά του όρους για να συναινέσει για την εγκατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Εντονη ήταν και η αντίδραση πολιτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στην προοπτική δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει ούτε καν να συζητηθεί.