Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 19:57

Εξετάζονται οι προτάσεις για την 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από τον

Εξετάζονται και αξιολογούνται από χθες, από την Κριτική Επιτροπή, οι 12 αρχιτεκτονικές ιδέες - προσφορές για την οδό 23ης Μαρτίου. Αυτή που θα επιλεγεί ως πρώτη, θα υλοποιηθεί είτε από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ή από άλλο πρόγραμμα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας είπε χθες, ότι είναι εντυπωσιακές οι δουλειές, οι αρχιτεκτονικές εργασίες προσφοράς. Επεσήμανε πως άξιζε ο κόπος κι ενημέρωσε πως θα μπουν σε διαβούλευση οι προτάσεις. Παρατήρησε ότι επιδίωξη είναι να ενταχθεί στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, στο τμήμα που αφορά το Ιστορικό Κέντρο, σε διαφορετική περίπτωση είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από κονδύλια του δήμου.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την πλατεία 23ης Μαρτίου, ως περιεχόμενο και ιδέα, πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που πρέπει να αναδείξουμε.

Η Κριτική Επιτροπή του πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών του Δήμου Καλαμάτας, για τον επανασχεδιασμό της οδού 23ης Μαρτίου (από Σταδίου έως Αρτέμιδος) θα συνεχίσει και σήμερα τη δουλειά της με την εξέταση των μελετών και την αιτιολογημένη κατάταξη τους κατά σειρά επιτυχίας.

Το συνολικό ποσό για τους αρχιτέκτονες μελετητές που θα διακριθούν, είναι 6.000 ευρώ: 1ο βραβείο 2.300 ευρώ, 2ο βραβείο 2.000, 3ο βραβείο 1.700 ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, «αναζητείται η πρόταση που α) θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου πόλης, επιφέροντας ωφέλιμη αμφίδρομη επιρροή για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, και β) θα αναδείξει το μνημειακό χαρακτήρα της οδού. Κυρίως αναζητείται ο τρόπος επανασύνδεσης του διαχωρισμένου σήμερα εμπορικού και ιστορικού τμήματος της πόλης».

 

Γ.Σ.