Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 09:11

Οι πρόσφυγες αναστατώνουν τη Μεσσήνη - Έτοιμη να… εκραγεί η δημοτική αρχή! (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Οι πρόσφυγες αναστατώνουν τη Μεσσήνη - Έτοιμη να… εκραγεί η δημοτική αρχή! (βίντεο)

 

Η προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης για την εγκατάσταση προσφύγων στη Μακαρία άφησε "λαβωμένη" τη δημοτική αρχή, καθώς ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, δεχόμενος παρασκηνιακές πιέσεις από μέλη της ομάδας του, αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του για την παραχώρηση του οικοπέδου των 12,5 στρεμμάτων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ο ίδιος μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι έτσι μόνο θα διαφύλασσε τη συνοχή της παράταξής του. Μάλιστα είπε ευθέως ότι είναι διατεθειμένος ακόμη και να φύγει από επικεφαλής, αν κριθεί ακατάλληλος για να διαφυλάξει τα συμφέροντα της παράταξης. 

Είχε προηγηθεί μια συζήτηση 4,5 ωρών με έντονες αντεγκλήσεις και σκληρές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση, για το αν ο Γιώργος Τσώνης προτείνοντας τη Μακαρία ως χώρο φιλοξενίας προσφύγων έφερε την πόλη και την τοπική κοινωνία προ τετελεσμένου γεγονότος. Ευθείες βολές δέχτηκε όμως ο δήμαρχος και από συμβούλους της πλειοψηφίας, με το Δημήτρη Αναγνωστόπουλο να εκφράζει ανοιχτά την πλήρη αντίθεσή του, ενώ ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος ζήτησε εγγυήσεις σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια, καθώς και για τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν. Την ανάγκη να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις έθεσε από την πλειοψηφία και ο Κώστας Τσάμης, ζητώντας ισοκατανομή του αριθμού των προσφύγων και με τους άλλους δήμους της Μεσσηνίας. Και όταν έφτασε η ώρα ο δήμαρχος να θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή του προς ψήφιση, ο πρόεδρος του Σώματος Χρήστος Χριστόπουλος -ο οποίος εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις του- πρότεινε διακοπή για ένα τέταρτο της ώρας. Η ομάδα της πλειοψηφίας αποσύρθηκε στο γραφείο του δημάρχου και αφού πέρασε παραπάνω από μισή ώρα, επανήλθαν και ο Γ. Τσώνης ανακοίνωσε ότι αποσύρει την πρόταση παραχώρησης του οικοπέδου για την εγκατάσταση εκεί οικογενειών προσφύγων. 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Μεσσήνης μάλιστα στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνεδρίασης προκάλεσε τους συμβούλους της παράταξής του οι οποίοι διαφώνησαν κατ' ιδίαν, να βγουν και να πουν ότι αυτοί δεν ήθελαν πρόσφυγες στη Μακαρία, όταν θα εγκατασταθούν στη Βελίκα, την Τρίοδο ή την Ανδρούσα - γιατί αυτός είναι ο φόβος του δημάρχου όταν θα ενημερώσει το υπουργείο για την εξέλιξη ότι η πρόταση δεν ψηφίστηκε και ο ίδιος πήρε την εντολή από το Σώμα να μην επιτρέψει την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακαρία. Και προειδοποίησε ότι στο αεροδρόμιο της Τριόδου ή στις κατασκηνώσεις της Βελίκας «πάμε για μόνιμη εγκατάσταση -εκεί δικαιολογείται η μόνιμη εγκατάσταση γιατί υπάρχουν κτηριακές υποδομές, στο βάλτο (σ.σ. στο οικόπεδο στη Μακαρία) θα έβαζαν σκηνές, και το Νοέμβρη ποιος θα μπορούσε να κάτσει εκεί μέσα;».  

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος απαντώντας στην ερώτησή μας αν δέχτηκε πιέσεις μέσα από τη δική του παράταξη, απάντησε ότι «σέβομαι του καθένα την ιδέα, αν δεν την σέβονται κάποιοι, άμα έχουν την ψυχή και το φιλότιμο, ας βγουν εκείνοι να το πουν. Εγώ τι να πω; Εγώ τους άφησα δημοκρατικά να αποφασίσουν αυτοί και την απέσυρα την πρόταση προκειμένου να μην γίνει ζούγκλα εδώ μέσα». Ερωτώμενος δε ξανά αν έτσι προφύλαξε τη συνοχή της πλειοψηφίας, διευκρίνισε τα εξής: «Βεβαίως. Τους άφησα ελεύθερους να αποφασίσουν μόνοι τους προκειμένου να μην τους δημιουργήσω οποιοδήποτε πρόβλημα», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, στην επιμονή μας για το αν φοβόταν ότι δεν θα περνούσε η πρόταση: «Φυσικά δεν θα περνούσε, και αν περνούσε θα ήταν σαν να τους έβαζα το μαχαίρι στο λαιμό -εγώ τέτοιες αποφάσεις δεν τις θέλω στην ομάδα μου». Μάλιστα προκάλεσε τους αντιδρώντες «αν αύριο το πρωί οι πρόσφυγες πάνε Τρίοδο ή Βελίκα ή οπουδήποτε αλλού, αν έχουν φιλότιμο, να βγούνε στην κοινωνία και να πούνε εμείς είμαστε που δεν το επιτρέψαμε». 

Οσο για το αν τίθεται θέμα λειτουργίας της πλειοψηφίας μετά από αυτό, ο Γ. Τσώνης είπε ότι η παράταξή του λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και «αν κάποια στιγμή δεν εξυπηρετώ τα συμφέροντα της ομάδας μου και δεν τα πάω καλά, σηκώνομαι και φεύγω με αξιοπρέπεια -ούτε τον κόσμο θα πουλήσω, ούτε τους ψηφοφόρους μου θα πουλήσω». 

ΑΝΙΚΑΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

 

Αναφορικά δε με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης απέφυγε να απαντήσει αν ήταν αρνητικοί για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους, αλλά τόνισε πως όσες φορές και αν τους προκάλεσε να του καταθέσουν μια πρόταση υποδεικνύοντάς του χώρο κατάλληλο για τους πρόσφυγες, δεν το έκαναν. Ενώ καταλήγοντας αποκάλεσε ανίκανη την παράταξη του Στάθη Αναστασόπουλου: «Οι άνθρωποι έχουν δοκιμαστεί και είναι ανίκανοι και προσπαθούν τώρα να μπερδεύουν τα πράγματα». 


NEWSLETTER