Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016 07:37

Απολογισμός Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ικανοποίηση για οργάνωση και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα

Γράφτηκε από την
Απολογισμός Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Ικανοποίηση για οργάνωση και καλλιτεχνικό αποτέλεσμα

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δήλωσαν χθες το μεσημέρι οι ιθύνοντες από το Δήμο Καλαμάτας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο για τον απολογισμό του θεσμού.

Αρχικά, ο δήμαρχος Π. Νίκας είπε πως παρά το ότι οι δυσκολίες ήταν πολλές, το Φεστιβάλ πέτυχε το στόχο του και για αυτό το λόγο συνεχάρη την καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Κασιούμη, για τη μεγάλη προσπάθειά της. "Ελαβε άριστα 10", είπε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος συνέχισε λέγοντας πως η χρονιά ήταν δύσκολη και με πολλές ιδιαιτερότητες, όμως το βασικό είναι ότι ο θεσμός επανήλθε χρονικά στις παλιές του μέρες και πως ανέδειξε τη δουλειά των Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο νέος διευθυντής/ντρια θα έχει σίγουρα περισσότερο χρόνο για να κάνει το σχεδιασμό του 23ου Φεστιβάλ. Ο κ. πρόεδρος είπε πως πέρυσι κόπηκαν 1.900 εισιτήρια σε 9 παραστάσεις και φέτος πάνω από 2.500 σε 11 (δεν υπολογίστηκαν οι δωρεάν εκδηλώσεις).

Η κ. Κασιούμη ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές, τους εργαζόμενους της "Φάρις", τους φορείς που συνεργάστηκαν, τους αφανείς ήρωες, τις ομάδες που έλαβαν μέρος. Χαρακτηριστικά είπε πως το σεμινάριο με τους Candoco, ενώ αρχικά είχε σχεδιασμό να έχει 25 άτομα, είχε 40 συμμετέχοντες, ακόμα και από την Αθήνα. Οσο για το αν η ίδια θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, είπε πως θέλει να το σκεφτεί και να σταθμίσει τις δυνάμεις της, αλλά και να δει τι θα ήταν καλύτερο για το Φεστιβάλ.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως οι καλλιτεχνικοί διευθυντές έχουν οχτάμηνες συμβάσεις ως τώρα, έτσι θα γίνει προσπάθεια αυτές να γίνουν διετείς. Αμεσα θα κινηθεί η διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή, αμέσως μετά τις διακοπές, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ο ίδιος για άλλη μια φορά υπογράμμισε πως κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί το ζήτημα της "ανασφάλειας" του Φεστιβάλ. Οτι δηλαδή πρέπει να μπει στο ετήσιο καλεντάρι εκδηλώσεων του υπουργείου και να έχει σταθερή χρηματοδότηση και ύπαρξη. "Δεν βοηθάει τον καλλιτεχνικό διευθυντή να μαθαίνει για τις χρηματοδοτήσεις και για άλλα θέματα, τελευταία στιγμή. Δεν τον βοηθάει να κάνει σωστό προγραμματισμό. Αυτό είναι το μόνο μου παράπονο, αυτό θέλω να επιλυθεί από την Πολιτεία. Αυτά στην Ευρώπη έχουν λυθεί, να λυθούν και εδώ".

Σχετικά με το θέμα αυτό, η κ. Κασιούμη είπε τα εξής: "Υπήρξε μια τεράστια προσπάθεια από την κ. Μαραγκοπούλου να γίνει αυτός ο θεσμός σταθερός, να υπάρξει μέσα στα χρόνια. Δεν έχει νόημα να κάνουμε κριτική γιατί η κριτική είναι κάτι που κάνουμε σε μεγάλο βαθμό, ενώ περισσότερο πρέπει να δούμε τι γίνεται από εδώ και πέρα. Μπορεί να υπήρξε μία φθορά, γιατί θεωρώ ότι αυτού του είδους οι θεσμοί δεν πρέπει να μένουν με τον ίδιο καλλιτεχνικό διευθυντή για τόσα πολλά χρόνια. Οχι γιατί κάποιος δεν είναι άξιος, ίσα ίσα η κ. Μαραγκοπούλου υπάρχοντας σε αυτή τη θέση 21 χρόνια απέδειξε την υπεραξία της. Αλλά όταν "τρέχεις" έναν τέτοιο θεσμό βλέπεις πόσα χιλιάδες προβλήματα προκύπτουν, ειδικά στην Ελλάδα που είναι και μια χώρα που έχει οικονομικά προβλήματα, διοικητικά, οργανωτικά. Πόσο να αντέξεις; Είναι δυνατόν να μπορέσεις να εστιάσεις μόνο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα; Κάποια στιγμή μπορεί κάτι να ξεφύγει ή κάποια στιγμή λες "αυτό είναι σημαντικό για εμένα. Θα υπηρετήσω αυτό το πράγμα γιατί το πιστεύω". Και χάνεται λιγάκι η επικοινωνία του μέσα, με το έξω. Πιστεύω ότι οι λύσεις είναι 3: δουλειά, οργάνωση και επικοινωνία των αλληλοεπικοινωνούντων δοχείων (που σημαίνει υπουργείο, δήμος, καλλιτεχνικός διευθυντής), ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και εμπιστοσύνης και το 3ο είναι να υπάρχει αλλαγή καλλιτεχνικού διευθυντή κάθε κάποια χρόνια. Γιατί δεν είναι δυνατόν αυτή η θέση να υπηρετηθεί σωστά, ακόμα από τον πιο... σούπερ οργανωτικό και καλλιτεχνικό άνθρωπο. Εκεί έχει σημασία να υπάρχει, ένας φορέας όπως η "Φάρις", με τους υπαλλήλους της που "τρέχουν" αυτό το θεσμό τόσα χρόνια. Η "Φάρις" πρέπει να έχει βοήθεια, έτσι ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς. Να μπορεί όλο αυτό το πράγμα να έχει μια κανονικότητα, να μην βγαίνει συνέχεια επειδή κάποιοι άνθρωποι από ιδεαλισμό βρίσκονται συνέχεια "στο κόκκινο". Νομίζω τότε μπορεί και η πόλη να απολαμβάνει την ομορφιά και την αρμονία της τέχνης, γιατί βγαίνει αβίαστα αυτό. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα κριτική στο έργο της κ. Μαραγκοπούλου. Σας το λέω γιατί θεωρώ ότι είναι ένα θαύμα το πώς κατάφερε να βρίσκεται σε αυτή τη θέση 21 χρόνια στο Φεστιβάλ και 30 στη Δημοτική Σχολή Χορού" τόνισε η κ. Κασιούμη.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER