Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 12:29

Αδυναμία για φιλοξενία προσφύγων δηλώνει ο Τσώνης στο υπουργεί Άμυνας

Γράφτηκε από την

Την αδυναμία του να πείσει ακόμα και δικούς του συμβούλους να υπερψηφίσουν την ανάγκη φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχή του Δήμου Μεσσήνης ομολογεί ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, σε επιστολή του προς τον  αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα. Με την επιστολή αυτή, ο δήμαρχος ενημερώνει το κυβερνητικό στέλεχος σχετικά με το άκαρπο αποτέλεσμα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης όσον αφορά την πρότασή του για εγκατάσταση προσφύγων σε έκταση 12,6 στρεμμάτων, στη Μακαρία.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ. Τσώνης, «αισθάνομαι την ανάγκη να σας δηλώσω την βαθιά μου λύπη, όχι γιατί υπέστην μια πολιτική ήττα με αναδυόμενο πλέον το ζήτημα ενότητας εντός της παράταξής μου, αλλά γιατί δεν κατόρθωσα να εμφυσήσω στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, τη δική μου αγωνία για αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, αλλά και την αυτονόητη αλληλεγγύη που ιδιαίτερα, όσοι ασκούμε διοίκηση, οφείλουμε εμπράκτως να επιδείξουμε, αναλαμβάνοντας κομμάτι του βάρους και της ευθύνης που μας αναλογεί».

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρει στην επιστολή του τα εξής προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας:

«Αγαπητέ υπουργέ,

Εχοντας απόλυτη επίγνωση του κρίσιμου ζητήματος διαχείρισης των προσφυγικών ροών, κρίνεται επιτακτικό να σας ενημερώσω για τα εξής:

Την 26η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, διεξήχθη μια πολύωρη και ταραχώδης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης επ’ αφορμή της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Μεσσήνης. Κατά την έναρξη αυτής (της συνεδρίασης) παρουσίασα ενδελεχώς, ενώπιον του Σώματος και των παρευρισκομένων πολιτών, την κατατεθείσα προς εσάς πρότασή μου για την επιλογή χώρου εγκατάστασης στη θέση Μακαρία, συνολικής εκτάσεως 12,6 στρεμμάτων. Παρατέθηκε λεπτομερώς κάθε σχετικό έγγραφο και αναγκαίο στοιχείο, με ιδιαίτερη αναφορά στις εγγυήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για κάθε ζήτημα, προς αποσόβηση κάθε προβληματισμού και ανησυχίας κυρίως των κατοίκων της πόλης, αλλά και όσων διαβιούν εντός της χωρικής αρμοδιότητας του δήμου.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι σε προγενέστερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 6/7/2016 και σε απάντηση δικού σας σχετικού εγγράφου, έθεσα υπόψη του Σώματος την με αριθμό πρωτοκόλλου 13965/2016 επιστολή μου με θέμα "Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στον Δήμο Μεσσήνης" περί υποβολής της συγκεκριμένης πρότασης από μέρους μου για δύο θέσεις, εκ των οποίων η μία στη θέση Μακαρία. Επομένως, το σύνολο των μελών του Σώματος κατέστησαν γνώστες της πρότασης της δημοτικής αρχής ήδη από τον χρόνο εκείνο, χωρίς, κατά την διάρκεια του διαρρεύσαντος χρονικού διαστήματος, να διαμαρτυρηθούν προφορικά ή γραπτά ή καθ' οιονδήποτε τρόπο επί του ζητήματος αυτού.

Επειτα από πολύωρη και επίπονη προσπάθεια, δική μου, αλλά και μερίδας συνεργατών μου, στάθηκε αδύνατο να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Και τούτο διότι, παρότι σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη της παράταξής μου, ως είθισται, στο γραφείο μου, σε χρόνο προγενέστερο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ διασφαλίστηκε η ομόφωνη στήριξη της πρότασής μου, εν τούτοις κατά την συνεδρίαση υπήρξαν κάθετες διαφοροποιήσεις κάποιων εξ αυτών. Αναφορικά με τους μειοψηφήσαντες συνδυασμούς, αυτοί επιδόθηκαν σε απίστευτες αναφορές τρομολαγνείας και μεθόδους μικροπολιτικής σκοπούμενοι αποκλειστικώς την ψηφοθηρία.

Για τους λόγους αυτούς εξαναγκάστηκα να αποσύρω την πρότασή μου. Σε διαφορετική περίπτωση, ήταν παραπάνω από βέβαιο ότι η πρόταση εγκατάστασης των προσφύγων στην θέση Μακαρία θα καταψηφιζόταν με συντριπτική πλειοψηφία από το σύνολο των μελών των μειοψηφούντων παρατάξεων, αλλά δυστυχώς και από μέρος της δικής μου παράταξης. Ενδεικτικά σας επισυνάπτω και μέρος δημοσιευμάτων του τοπικού Τύπου.

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας δηλώσω την βαθιά μου λύπη, όχι γιατί υπέστην μια πολιτική ήττα με αναδυόμενο πλέον το ζήτημα ενότητας εντός της παράταξής μου, αλλά γιατί  δεν κατόρθωσα να εμφυσήσω στο Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, τη δική μου αγωνία για αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους, αλλά και την αυτονόητη αλληλεγγύη που ιδιαίτερα, όσοι ασκούμε διοίκηση, οφείλουμε εμπράκτως να επιδείξουμε, αναλαμβάνοντας κομμάτι του βάρους και της ευθύνης που μας αναλογεί. Θα πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι υπερασπίστηκα με όλη μου τη δύναμη τη φιλοξενία προσφύγων στον δήμο μου, για στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς λόγους, χωρίς να υπολογίσω ούτε μια στιγμή το πολιτικό κόστος.

Γνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες στο ζήτημα αυτό προχωρούν με γοργά βήματα, πρέπει να ληφθεί άμεσα υπόψη ότι οι εξελίξεις αυτές δίνουν μια άλλη τροπή στο ζήτημα αυτό, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης δεν παρείχε την σύμφωνη γνώμη του για την εγκατάσταση των προσφύγων σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Μεσσήνης στη θέση Μακαρία.

Τέλος, εάν κρίνετε σκόπιμο, παρακαλώ ενημερώστε σχετικά το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης καθώς και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

Ο δήμαρχος Μεσσήνης

Γεώργιος Π. Τσώνης»