Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 09:53

Κόκκινο στους πρόσφυγες και από τον Δήμο Τριφυλίας 

Γράφτηκε από την
Κόκκινο στους πρόσφυγες και από τον Δήμο Τριφυλίας 

Μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας είπε όχι, κατά πλειοψηφία, στην εγκατάσταση και φιλοξενία προσφύγων στα όρια του δήμου.

Κατά της φιλοξενίας, όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, απαντώντας αρνητικά στο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, ψήφισαν η πλειοψηφία και η μείζων μειοψηφία, ενώ με την εισήγηση του δημάρχου διαφώνησαν η ΡΑΚΙ και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο δήμαρχος Π. Κατσίβελας άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το κράτος καθημερινά αποχωρεί από την περιοχή της Τριφυλίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το κλείσιμο των Αστυνομικών Τμημάτων, των υποθηκοφυλακείων κ.ά. Ενημέρωσε ότι υπάρχει επιχείρηση στα όρια του δήμου, στη Δημοτική Ενότητα της Κυπαρισσίας, που σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει συνεννοηθεί με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Ο δήμαρχος δήλωσε αρνητικός στη φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορεί το κράτος αυτή τη στιγμή να εγγυάται την παρουσία του, όμως σε λίγες ημέρες ή σε λίγους μήνες θα την "κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια" και θα είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστεί η κοινωνία. Αλλωστε δεν υπάρχουν δημόσιοι χώροι στην Τριφυλία, εδώ προσπαθούμε να βρούμε ένα χώρο για να κάνουμε στέγαση των υπηρεσιών και δεν μπορούμε να τον βρούμε»!

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιος Ανδρινόπουλος είπε ότι η επιστολή δεν προσδιορίζει το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν οι πρόσφυγες. Εκφράζοντας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, ανέφερε πως «επειδή είναι σε εξέλιξη αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ και υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή μας, καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό μεταναστών, αισθάνομαι ότι δεν θα πρέπει να προτείνουμε στο υπουργείο κάποιο χώρο, ενώ θα πρέπει να ζητήσουμε μια επιστολή με κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις».

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας (ΡΑΚΙ) Νώντας Βουδούρης είπε ότι «ποτέ δεν αισθανόμουν εχθρός προς αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους, αισθάνομαι εχθρός προς αυτούς που διέλυσαν τα κράτη» και παρατήρησε: «Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει ζήσει την προσφυγιά στο πετσί της και θα πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα και δεν μπορώ να ψηφίσω θετικά στην πρόταση του δημάρχου».

Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας (Λαϊκή Συσπείρωση) Σαράντος Κουκούμης ανέφερε ότι «το προσφυγικό πρόβλημα είναι γνωστό και έχει προκύψει από τις επεμβάσεις των Ευρωπαίων, ΝΑΤΟϊκών και Ρώσων ιμπεριαλιστών στη Συρία»και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται εδώ για να κάνουν διακοπές, αλλά γιατί πέφτουν οι βόμβες πάνω από τα κεφάλια τους. Και αισθάνονται παγιδευμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης». Κλείνοντας επεσήμανε ότι «αν υπάρχει κάποιος χώρος στην Τριφυλία να το δούμε και γιατί όχι να το δεχτούμε».


NEWSLETTER