Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 08:11

Ιδιώτης μαζεύει τα σκουπίδια από τους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιδιώτης μαζεύει τα σκουπίδια από τους Γαργαλιάνους

 

Σε ιδιώτη ανατέθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων για την πόλη των Γαργαλιάνων από την 1η Αυγούστου με έκτακτη απόφαση του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος προχώρησε στην απευθείας ανάθεση στην εταιρεία "Τεχνική DION E.E. – Διονυσόπουλος και ΣΙΑ Ε.Ε." καθώς -όπως αναφέρει στο αιτιολογικό της απόφασης- ο δήμος αδυνατεί να το κάνει από μόνος του λόγω της μεγάλης απόστασης από την μοναδική ανοιχτή χωματερή που έχει πλέον ο δήμος, στην περιοχή Αλιμάκι της Κυπαρισσίας.

Η ανάθεση έγινε για 45 ημερομίσθια με συνολικό κόστος 24.522 ευρώ.

Αναλυτικά η σχετική απόφαση του δημάρχου η οποία από προχθές αναρτήθηκε στην "Διαύγεια", αναφέρει: «Με εντολή της Περιφέρειας έκλεισαν οι χώροι απόρριψης των απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της Δ.Ε. Φιλιατρών και της Δ.Ε. Γαργαλιάνων με συνέπεια να μην είναι δυνατή η μεταφορά και απόθεση των απορριμμάτων στους παραπάνω χώρους. Μετά το κλείσιμο των παραπάνω ΧΑΔΑ, ο μοναδικός χώρος απόθεσης απορριμμάτων είναι ο ΧΑΔΑ της Δ.Ε. Κυπαρισσίας που απέχει από το χώρο εργασίας της Δ.Ε. Γαργαλιάνων πενήντα πέντε χιλιόμετρα, με συνέπεια να είναι αδύνατη η κάλυψη της αποκομιδής με ίδια μέσα, αφού η μετάβαση και η επιστροφή καλύπτει συνολικά εκατόν δέκα χιλιόμετρα διαδρομής. Ως γνωστόν οι αποκατασταθέντες ΧΑΔΑ της Δ.Ε. Φιλιατρών και της Δ.Ε. Γαργαλιάνων απείχαν τρία και πέντε χιλιόμετρα αντίστοιχα, για αυτό το λόγο η Υπηρεσία Καθαριότητας είχε τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες αποκομιδής των απορριμμάτων.  

Η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια, όχι μόνο του Δήμου Τριφυλίας αλλά ολόκληρης της Πελοποννήσου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με συνέπεια να αδυνατούμε να δώσουμε λύση μόνοι μας στο ζήτημα της διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο δήμος δεν έχει το ανάλογο προσωπικό και τα μηχανικά μέσα, (ήδη διαθέτει τρία μισθωμένα απορριμματοφόρα), για να υπάρχει δυνατότητα υπερωριακής εργασίας (απογευματινή ή βραδινή βάρδια). Κατά τη θερινή περίοδο, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, ο πληθυσμός του Δήμου Τριφυλίας τριπλασιάζεται, κάνοντας το πρόβλημα ακόμη πιο έντονο, με συνέπεια την αναζήτηση άμεσης λύσης. Οι τακτικές διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ή προμήθειας μηχανικών μέσων είναι χρονοβόρες και δεν λύνουν το πρόβλημα άμεσα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι άμεση η ανάγκη ανάθεσης σε ιδιώτη, της αποκομιδής των απορριμμάτων της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων, αφού είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο εργασίας, από το χώρο απόθεσης των απορριμμάτων, (θέση Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, αποστάσεως 55 χλμ.). 

Η Υπηρεσία Καθαριότητας θα φροντίζει τις Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Γαργαλιάνων καθώς και τις τουριστικές εγκαταστάσεις της Costa Navarino. 

Το είδος των εργασιών που είναι αναγκαίες έχει ως εξής: α) Περισυλλογή σύμμεικτων απορριμμάτων από την πόλη των Γαργαλιάνων (20 χιλιόμετρα διαδρομή περισυλλογής) και από κάθε σημείο που υπάρχουν κάδοι υποδοχής και ελεύθεροι χώροι απόθεσης με μεταφορά τους στο ΧΑΔΑ Αλιμακίου Κυπαρισσίας, ήτοι διαδρομή εκατόν δέκα χιλιομέτρων, με πλήρες φορτίο 10 έως 12 τόνων. β) Δύο δρομολόγια ημερησίως ή όσο απαιτείται για να υπάρχει πλήρης αποκομιδή σε όλο το δομικό ιστό της πόλεως των Γαργαλιάνων. γ) Η εκτέλεση της παραπάνω εργασίας αφορά 45 ημερομίσθια τα οποία θα εκτελεστούν αρχής γενομένης από 1ης Αυγούστου 2016».

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό τονίζεται: «α) Ημερομίσθιο περισυλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων, δεκάωρης διάρκειας ή όσο είναι αναγκαίο για την πλήρη αποκομιδή, μετά μικροδαπανών σταλίας, κόστους 440,00 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ 24%, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στο χώρο απόθεσης, της μισθοδοσίας του προσωπικού, (2 εργάτες και 1 οδηγός), των καυσίμων και κάθε άλλης μορφής εξόδου που μπορεί να προκύψει κατά την διάρκεια της εκτέλεσης της εργολαβίας. β) Το κόστος του ημερομισθίου καθορίστηκε μετά από έρευνα αγοράς αφού ελήφθησαν υπόψη όλες οι παρελκόμενες δαπάνες, (καύσιμα, μισθοδοσίες, ασφάλιστρα, εξοπλισμός, φθορές, εργολαβικό κέρδος κλπ) γ) Σύνολο ημερομισθίων 45 (συνολικής αξίας 19.800,00 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ 24%) δ) Η συνολική δαπάνη που απαιτείται θα ανέλθει στο ποσό των 24.552,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ».

Κ.Μπ.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER