Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 18:59

“Οχι” σε επέκταση της Natura από το Δήμο Πύλου - Νέστορος 

Γράφτηκε από τον
“Οχι” σε επέκταση της Natura από το Δήμο Πύλου - Νέστορος 

 

Αρνητικός δηλώνει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος στην προτεινόμενη, από τη νέα μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, περαιτέρω επέκταση της περιοχής Natura 2000 που ήδη περιλαμβάνεται μέσα στα διοικητικά του όρια.

Αυτό δηλώνεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, το οποίο συζήτησε πρόσφατα το εν λόγω θέμα, με την επιπλέον επισήμανση ότι τυχόν επέκταση θα επιδράσει δυσμενώς τόσο στον βιοπορισμό των κατοίκων -και κυρίως των ψαράδων- αλλά και στον τουρισμό.

Η μελέτη του υπουργείου, όσον αφορά τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, προτείνει να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 η παραλία Ρωμανού, η παραλία Ζάγκα – Μεμί και η θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης.

Συγκεκριμένα προτείνεται, α) επέκταση της ήδη υφιστάμενης περιοχής Natura, ώστε να συμπεριλάβει μια μικρού πλάτους χερσαία παράκτια ζώνη, και κυρίως την παραλία Ζάγκα – Μεμί, β) επέκταση στο θαλάσσιο χώρο της διευρυμένης ως άνω ΕΖΔ (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) μπροστά από την παραλία Ζάγκα – Μεμί και γ) επέκταση της υφιστάμενης περιοχής Natura στη θάλασσα μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απορριπτική απόφασή του Δήμου Πύλου - Νέστορος, «το ήδη υφιστάμενο Δίκτυο Natura θεωρούμε ότι καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες για την προστασία των θαλάσσιων ειδών. Η πρόταση για επέκταση του καθεστώτος Natura 2000 επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το δήμο μας.

Τέτοιες περιοχές ήδη υπάρχουν στην Περιφέρειά μας, και η ένταξη νέων, καθώς και η επέκταση των υφιστάμενων, θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις και προβλήματα στην

τουριστική ανάπτυξη και στις δραστηριότητες στην περιοχή μας. Δραστηριότητες όπως η αλιεία ή ο τουρισμός, πραγματοποιούνται εντός των ορίων του δήμου μας και μάλιστα στο μέτρο που δεν θίγουν τις ανάγκες διατήρησης της φύσης και της προστασίας των προστατευόμενων ειδών.

Επειδή στο δήμο μας, με το ΣΧΟΟΑΠ Κορώνης και το υπό δημιουργία ΣΧΟΟΑΠ Μεθώνης, υπάρχουν ήδη περιορισμοί και δεσμεύσεις ως προς τις χρήσεις γης και την πολεοδόμηση, περαιτέρω περιοριστικά μέτρα μόνο προβλήματα θα επιφέρουν».

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER