Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 18:28

Δεν παραιτείται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δεν παραιτείται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Χρήστος Χριστόπουλος ξεκαθάρισε δημόσια ότι δεν παραιτείται. Παραμένει στη θέση του παρότι ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης αξίωσε την παραίτησή του. Ο κ. Χριστόπουλος διάβασε μια μακροσκελή δήλωση στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο εξηγώντας πώς έφτασαν σε ρήξη με το δήμαρχο, αλλά και τους λόγους που παραμένει στη θέση του.

Ζήτησε μάλιστα να μην γίνει σχολιασμός της δήλωσής του, γιατί πρόκειται για μια προσωπική τοποθέτηση - ο Γ. Τσώνης πάντως πήρε το λόγο και ευχήθηκε μέχρι να λήξει η θητεία του Χρ. Χριστόπουλου, να είναι καλύτερη η λειτουργία του Σώματος. 

Η τοποθέτηση του Χρήστου Χριστόπουλου στο Δ.Σ. έχει αναλυτικά ως εξής:

«Κύριοι Συνάδελφοι,

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, το Σώμα απασχόλησε ένα από τα κρισιμότερα και σοβαρότερα προβλήματα που κληθήκαμε να λάβουμε θέση και να το αντιμετωπίσουμε.

Αναφέρομαι φυσικά στην αποδοχή ή απόρριψη ή τροποποίηση της πρότασης του κ. δημάρχου για την εγκατάσταση -σε πρώτη φάση

εκατοντάδων προσφύγων στη θέση Μακαρία- σ' ένα χωράφι 12 στρεμμάτων, σ' ένα χώρο δηλαδή παντελώς ακατάλληλο για ανθρώπινη κατοίκηση.

Στην πρόταση αυτή ως γνωστόν αντιτέθηκα και αντέδρασα και για τον προαναφερόμενο λόγο και ακόμα γιατί 1) η πρόταση αυτή ήλθε σε χρόνο που κανένας άλλος δήμος στο νομό δεν είχε κάνει παρόμοια πρόταση ούτε είχε αποδεχθεί με οποιοδήποτε τρόπο μια τέτοια εγκατάσταση και 2) γιατί ο αριθμός των προς φιλοξενία ανθρώπων υπερέβαινε κατά πολύ την αναλογία που αντιστοιχούσε στο δήμο και την πόλη μας. Την ίδια ή παρεμφερή θέση και στάση εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος αλλά και των δημοτών της πόλης, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση αυτή. Η στάση και το γεγονός αυτό οδήγησε στην κατά τα γνωστά απόσυρση από τον κ. δήμαρχο της πρότασής του.

Στην εξέλιξη αυτή δυσφόρησε ο κ. δήμαρχος και τούτο διεφάνη τόσο στις προς τον Τύπο μετά την συνεδρίαση δηλώσεις του όσο και στην προς τον συντονιστή υπουργό κ. Βίτσα επιστολή του.

Επόμενο και φυσικό ήταν αυτής της εξέλιξης να επακολουθήσει διάλογος και σοβαρή συζήτηση μέσα στους κόλπους της δημοτικής μας ομάδας.

Στη συζήτηση αυτή και παρά την από μέρους μου προσπάθεια, αλλά και από άλλους συναδέλφους για αποφυγή της παραπέρα έντασης, για προάσπιση της παραπέρα ενωτικής συμπόρευσης και για να ξαναπιάσουμε όλοι μαζί το νήμα από την αρχή προς όφελος του δήμου, του τόπου αλλά και της παράταξής μας, ο κ. δήμαρχος για τους δικούς του λόγους επέμεινε μέχρι και το τέλος μένοντας στην αρχική του τοποθέτηση να παραιτηθώ από το αξίωμα του προέδρου του Δ.Σ.

Στην ανεξήγητη και λυπηρή δι' εμέ παραπάνω τοποθέτηση και αξίωση του κ. δημάρχου και παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις συναδέλφων, δεσμεύτηκα στη συζήτηση αυτή ότι θα τοποθετηθώ δημόσια, καθαρά και ανοιχτά στο Δ.Σ., όπως έχω από το νόμο και τον κανονισμό υποχρέωση αλλά και όπως επιβάλλει η δημοκρατική μου συνείδηση και η υποχρέωση υπεύθυνης ενημέρωσης για τόσο σοβαρά θέματα όλων των δημοτών μας.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας μου στις ευθύνες του Προέδρου του Δ.Σ., που με την τιμητική ψήφο σας μου αναθέσετε, προσπάθησα να ανταποκριθώ, όσο πιο θετικότερα και αποτελεσματικότερα μπορούσα για την δημοκρατική, εύρυθμη, ήρεμη, αποτελεσματική και ωφέλιμη για τον τόπο και τους δημότες μας λειτουργία του Συμβουλίου μας, με γνώμονα το νόμο και τον κανονισμό και μέριμνα την εξασφάλιση ανοιχτού και ελεύθερου διαλόγου, με προάσπιση του δικαιώματος του αντιλόγου στις θέσεις, προτάσεις και τοποθετήσεις που κάθε φορά γίνονταν, με στόχο την δημιουργία όσο γινόταν πιο πλατιών συναινέσεων για λήψη των πιο εποικοδομητικών και από όλες τις πλευρές διερευνημένων ζητημάτων, που μας απασχολούν, χωρίς να νιώθω την ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των προτάσεων και επιχειρημάτων του οποιουδήποτε, σεβόμενος και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα και την ικανότητα του καθενός να υπερασπίζεται εαυτόν και τις προτάσεις του, παρεμβαίνοντας προς όλους μόνο όταν υπήρχε πραγματική ανάγκη προστασίας της προσωπικότητας του οποιουδήποτε όταν από το περιεχόμενο τοποθετήσεων προέκυπτε μια τέτοια προσβολή ή όταν από τοποθετήσεις που εξελίσσονταν διαφαινόταν ο κίνδυνος μιας τέτοιας προσβολής.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Με κάθε σεβασμό προς τον κ. δήμαρχο και προς όλους του δημάρχους της χώρας, επειδή στον δημαρχοκεντρισμό του υφιστάμενου για την Τ.Α. συστήματος ελλοχεύει ο κίνδυνος φαλκίδευσης και υπονόμευσης της αρμοδιότητας και λειτουργίας των άλλων πέραν του δημάρχου θεσμικών οργάνων, και τούτο συνεπάγεται τον παραπέρα κίνδυνο για εσφαλμένο και σε πολλές περιπτώσεις επιζήμιο για τις τοπικές κοινωνίες χειρισμό και λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα και προς αποφυγή πραγμάτωσης τέτοιων κινδύνων αξιώνεται η από όλους μας επαγρύπνηση, παρρησία, ειλικρινής και συνεχής προσπάθεια για να εξαλειφθεί ή περιορισθεί ο κίνδυνος αυτός, που εν δυνάμει μπορεί να εξελιχθεί σε τροχοπέδη και γάγγραινα για την παραπέρα εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης ως του κατεξοχήν θεσμού λαϊκής εξουσίας αλλά και ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ανάγκη να ανταποκριθεί η Τ.Α. στον ρόλο και την αποστολή της, που δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση και επίλυση των χωρίς χρώμα τοπικών προβλημάτων.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Επειδή οι θέσεις και αρχές μου για τον ρόλο και τη λειτουργία του Δ.Σ.

και του προέδρου του, λίγο-πολύ, με τις παραπάνω τοποθετήσεις μου

έχουν ήδη αναφερθεί και διασαφηνιστεί και προσωπικά δεν σκοπεύω

με τη στάση και τις αποφάσεις μου να ρίξω νερό στο μύλο ενός τέτοιου παραπάνω κινδύνου, γι' αυτό αλλά και για άλλους λόγους η έκταση των οποίων δεν επιτρέπει να καταστούν περιεχόμενο της παρούσας δήλωσής μου, σας γνωστοποιώ και σας δηλώνω ότι δεν εγκαταλείπω τη θέση μάχης στην οποία με έταξε η τιμητική ψήφος  σας, ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ και να εργάζομαι στην κατεύθυνση που ήδη έχω προαναφέρει, δηλαδή να δίνεται η δυνατότητα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, στο νόμο και τον κανονισμό, μέσα από εξαντλητικό διάλογο και ολόπλευρη εξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος που κάθε φορά μας απασχολεί και καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε, να καταλήγουμε στις πιο σύννομες, ορθές και ωφέλιμες για τον τόπο και τους δημότες μας αποφάσεις.

Αυτό θεωρώ ότι διασφαλίζει το κύρος όλων μας και δικαιώνει τον ρόλο και την αποστολή του καθενός μας, αυτό πραγματικά υποστηρίζει και υπηρετεί το αληθές και ουσιαστικό συμφέρον του δήμου, της πόλης και των δημοτών μας αλλά και της παράταξης στην οποία ανήκω».

Παναγιώτα Ντίντα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER