Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 18:43

Προχωρά η προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών στην Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον

Τις διαδικασίες για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων από τον ίδιο το δήμο προχωρά ο Δήμος Τριφυλίας. Τις επόμενες ημέρες, έχοντας ήδη  χωροθετήσει τον χώρο επεξεργασίας δίπλα στο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, καταθέτει τον πλήρη τεχνικό φάκελο για έγκριση.

Μάλιστα, όπως σημείωσε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, πριν τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος. Τόνισε πως εξ αρχής πως ο δήμος έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της κεντρικής διαχείρισης, με εξασφάλιση των στόχων που έχουν τεθεί.

Φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να περιμένει πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κεντρικής διαχείρισης και μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να κλείσουν όλοι η ΧΑΔΑ, καθώς μόλις ένας είναι ανοιχτός σήμερα στο δήμο, με συνέπεια να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με αμάζευτα σκουπίδια, προχωρά άμεσα στην προσωρινή διαχείριση. Εξάλλου αυτή θα χρειαστεί ως ένα βαθμό για την διαλογή των απορριμμάτων πριν παραδοθούν για κεντρική διαχείριση, όταν αυτή εφαρμοστεί.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος μίλησε για μια κατάσταση στο ΦΟΔΣΑ που κανένα δεν κάνει περήφανο, ενώ μίλησε και για δήμους που λειτουργούν τυχοδιωκτικά.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίβελας μεταξύ άλλων τόνισε: «Για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στο ΦΟΔΣΑ, δεν μπορεί κανείς να είναι περήφανος, ούτε μπορούμε να πούμε ότι ο φορέας ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των στιγμών. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει πάρει απόφαση, όπως ορίζουν οι νόμοι, με όλα τα όργανα. Ο δήμος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ότι είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων αφού εξασφαλιστούν οι στόχοι όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα, τις ποσότητες, τα 4 ρεύματα που υπάρχουν και να διαθέτει το υπόλοιπο των απορριμμάτων στην κεντρική μονάδα.

Είμαστε από τους λίγους δήμους που μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή με τον πιο καθαρό τρόπο και η απόφασή μας είναι τεκμηριωμένη, έχει τεχνική υποστήριξη αλλά κυρίως πολιτική υποστήριξη από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο περισσότερο για να πάρει απόφαση ο ΦΟΔΣΑ. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το χώρο, σε αυτό το όργανο, πάρα πολλοί δήμοι λειτουργούν τυχοδιωκτικά και όχι με απόλυτη σοβαρότητα. Και είναι αυτούς τους οποίους περιμένουμε για να καταλήξουμε, ώστε αυτά τα λόγια που υποστηρίζουν να τα αποδεικνύουν και με έργα. Εύχομαι στις 10 Αυγούστου να λήξει το θέμα. Πάντως αυτή η καθυστέρηση σίγουρα δεν οφείλεται στο Δήμο Τριφυλίας».

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το δήμο επισήμανε: «Μέχρι να αναπτυχθεί η κεντρική διαχείριση, ο Δήμος Τριφυλίας καταθέτει τις επόμενες μέρες το σχέδιό του για να πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υλοποίηση τόσο του προσωρινού σχεδίου για να φτάσουμε στην κεντρική διαχείριση, όσο και των μονάδων που θα χρειαστούν να υποστηρίξουν την κεντρική διαχείριση επιτυγχάνοντας τους στόχους που θέτει η νομοθεσία.

Γίνεται ένας αγώνας δρόμου. Τρέχουν οι υπηρεσίες. Εχουμε εξασφαλίσει τους χώρους, έχουμε πάρει εγκρίσεις, έχουμε κάνει χωροθετήσεις, γίνονται τα τοπογραφικά αυτές τις ημέρες. Ο μελετητής προχωρά και συνθέτει όλο το τεχνικό έργο που χρειάζεται για να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο. 

Πιστεύουμε ότι πριν τον Δεκαπενταύγουστο θα το έχουμε καταθέσει για να πάρουμε ΠΠΔ και η έγκριση υπολογίζεται στον ένα μήνα». 

Τέλος σημείωσε πως η χρηματοδότηση θα είναι από τις 600.000 ευρώ που υπάρχουν και είναι η μεγάλη παρακαταθήκη. Επίσης θα ανακτήσει πόρους από το Τεχνικό Πρόγραμμα και από τον Σεπτέμβριο και μετά που αρχίζει το ΕΠΕΡΑ, θα υπάρχει πρόταση προς τα εκεί.

Κ.Μπ.