Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 08:27

Ο Νίκας εκνευρισμένος: «Ο Μάκαρης με παρακαλούσε να μπει στο συνδυασμό» 

Γράφτηκε από τον

Στον αέρα τινάχτηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μετά από σοβαρό φραστικό επεισόδιο μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του Μανώλη Μάκαρη, το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και των συμβούλων του συνδυασμού του.

Ο δήμαρχος, εμφανώς εκνευρισμένος από τις παρεμβάσεις και τα σχόλια του τελευταίου, και τονίζοντας με έμφαση το νεαρό της ηλικίας του, εξέφρασε «απορία» πώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μεταστράφηκε πολιτικά και από εκεί που -όπως ο Π. Νίκας υποστήριξε- ο Μ. Μάκαρης τον παρακαλούσε να μπει στον συνδυασμό του, «πέρασε στην απέναντι όχθη».

Αυτό προκάλεσε την οργή και την κατηγορηματική διάψευση από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες», ο οποίος αποκάλεσε τον δήμαρχο «ψεύτη» και του ζήτησε να ανακαλέσει, κάτι που ο Π. Νίκας δεν έκανε, περιοριζόμενος σε μια απόπειρα να ανασκευάσει κάπως την αρχική του φράση.

Το περιστατικό ξεκίνησε στη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση των μελετών που αφορούν το τοπικό σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας. Μετά την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και τις απαντήσεις που έδωσαν σε δημοτικούς συμβούλους οι υπηρεσιακοί παράγοντες Γιάννης Παπαδόπουλος και Κοκκωνία Γιαννοπούλου, ο δήμαρχος ξεκίνησε να αναλύει την υφιστάμενη άσχημη κατάσταση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Μ. Μάκαρη κατά καιρούς να εκφράζει ενστάσεις για ορισμένα σημεία της εισήγησης του Π. Νίκα.

 

Η  ΕΚΡΗΞΗ

Αυτό αποτέλεσε αφορμή για έκρηξη του δημάρχου, ο οποίος απευθυνόμενος στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας -και τονίζοντας εμφατικά τη νεαρή του ηλικία- αναρωτήθηκε, «από όταν ήρθες στο γραφείο μου και ζητούσες να είσαι υποψήφιος, πότε πρόλαβες να περάσεις στην απέναντι πλευρά;».

Η φράση αυτή του δημάρχου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μ. Μάκαρη, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, αποκάλεσε «ψεύτη» τον δήμαρχο και του ζήτησε να ανακαλέσει αυτά που είπε. Αντέτεινε δε ότι ήταν ο Π. Νίκας που απευθύνθηκε σε αυτόν για να τον βοηθήσει να στήσει το δημοτικό ιατρείο.

Παρέμβαση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Σταματόπουλου για να ηρεμήσουν τα πράγματα και να δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις δεν είχε αποτέλεσμα, με τον σύμβουλο να δηλώνει ότι η συμπεριφορά του δημάρχου αποτελεί «χτύπημα κάτω από τη μέση», ενώ την ίδια στιγμή η πρόεδρος Μαρία Οικονομάκου χαρακτήριζε τη στάση του Μ. Μάκαρη -αναφορικά με τις παρεμβάσεις του, στη διάρκεια της εισήγησης του δημάρχου- «παιδιάστικη, που δεν συνάδει με την προσωπικότητά του».

ΕΠΙΜΕΝΕ Ο ΝΙΚΑΣ

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν είπε κάτι προσβλητικό ώστε να το ανακαλέσει - «είπα την αλήθεια» υποστήριξε, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει την έκρηξή του δήλωσε: «Μίλησα για ένα μείζον θέμα, διακοπτόμενος και σχολιαζόμενος συνεχώς. Αυτό που είπα δεν ήταν σπίλωση» είπε, χαρακτηρίζοντάς το ως απορία για την πολιτική στάση του Μ. Μάκαρη: «Πώς κινείται ως πολιτικό εκκρεμές. Ως άνθρωπο βεβαίως και τον σέβομαι» σημείωσε ο Π. Νίκας.

Απαντώντας επί προσωπικού, ο Μ. Μάκαρης δήλωσε ότι είναι ντροπή για τον δήμαρχο η στάση του αυτή και επανέλαβε ότι ήταν ο Π. Νίκας που τον είχε πλησιάσει, και όχι το αντίθετο.

Στη συνέχεια, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας όσο και οι σύμβουλοι του συνδυασμού αποχώρησαν από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εν μέσω σχολίων από ορισμένους συμβούλους της πλειοψηφίας, που τους κατηγορούσαν για στείρα αντιπολίτευση και μόνιμα αρνητική στάση απέναντι σε κάθε πρόταση της δημοτικής αρχής.

Β.Γ.Μ.