Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016 10:16

Κατά πλειοψηφία το ανοιχτό θέατρο

Γράφτηκε από τον

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την πρόταση της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου 2.000 θέσεων στην ανατολική όχθη του Νέδοντα, λίγα μέτρα βορειότερα από τη γέφυρα της οδού Σπάρτης, με διεκδικούμενη από το ΕΣΠΑ χρηματοδότηση 998.000 ευρώ.

Στο σύνολό τους οι συνδυασμοί της μειοψηφίας συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να κατασκευαστεί το εν λόγω θέατρο, επέκριναν όμως τη δημοτική αρχή για τις ελλείψεις -όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους- των μελετών που έφερε προς έγκριση στο Σώμα, αλλά και για την προχειρότητα στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου.

Ωστόσο, έστω και με επιφυλάξεις, την πρόταση υπερψήφισαν η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αλλαγή για τον Δήμο Καλαμάτας». Καταψήφισε ο συνδυασμός «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες», ενώ η «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών» επέλεξε λευκή ψήφο.

 

«ΜΙΛΗΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ»

Νωρίτερα, από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μίλησε για απόλυτα αναγκαίο έργο που το χρειάζεται η πόλη και κάλεσε τις μειοψηφίες να συναινέσουν γιατί -όπως υποστήριξε- «αντί να βοηθούμε υπονομεύουμε, θα διαβάσουν τα πρακτικά και θα κοπεί πρόταση. Σας λέω ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι "μιλημένα", είναι σημαδεμένα πού θα πάνε. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν αλλάζει, ό,τι γινόταν χθες γίνεται και σήμερα».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης επέμεινε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος. Δέχτηκε ότι ένα τέτοιο θέατρο αποτελεί αναγκαιότητα, σημείωσε όμως ότι «δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα».

«Αν είναι "μιλημένα" τα χρήματα, τότε πού πάμε να χωθούμε και πώς;» αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Οικονομάκος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προσθέτοντας ότι «ο δήμαρχος ζητά να χειροκροτάμε τη δημοτική αρχή γιατί αλλιώς θα χάσουμε το έργο - αυτό είναι μεγάλο ολίσθημα από την πλευρά του».

«Δεν ωφελεί η στείρα αντιπολίτευση, έχει όντως αδυναμίες το θέμα, αλλά είναι κρίσιμο για την πόλη, γι’ αυτό υπερψηφίζουμε με επιφύλαξη» δήλωσε από την πλευρά του ο Θόδωρος Μπρεδήμας.

Για «φιλότιμη προσπάθεια του κ. Νίκα να πείσει» έκανε λόγο ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι προτροπές του να μην φέρνουμε αντιρρήσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Ο χώρος έχει προβλήματα, η πρότασή του δήμου είναι όχημα για την επίτευξη άλλου στόχου».

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι χθες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Μανώλη Μάκαρη και του Μιχάλη Αντωνόπουλου, σχολιάστηκε με αρνητικό τρόπο η δημοτική αρχή για τον χειρισμό της στο συγκεκριμένο θέμα, όταν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να σχολιάσουν δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο χώρος φέρεται να ανήκει σε ιδιώτες που τον έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία τους.

Το ίδιο αρνητικά σχολιάστηκε χθες η πιο πάνω πληροφορία και από τον σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτη Μπεχράκη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι προφανής η ανάγκη για ανοιχτό θέατρο, αλλά την ίδια στιγμή είναι «ακατανόητη η συμπεριφορά του δημάρχου και περίεργη η διαχείριση του θέματος από τη δημοτική αρχή».

Β.Γ.Μ.