Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 09:16

Χωρίς έλεγχο Πολυλίμνιο - Νέδα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Χωρίς έλεγχο Πολυλίμνιο - Νέδα

Στο Πολυλίμνιο, στη Νέδα, όπως και στα άλλα φυσικά μνημεία της Μεσσηνίας, δεν υπάρχει δίχτυ προστασίας των επισκεπτών από κανέναν επίσημο φορέα, γιατί η Πολιτεία δεν έχει προβλέψει να παραχωρήσει τη διαχείρισή τους στην αυτοδιοίκηση ή σε ιδιώτες.

Αυτό απαντούν ουσιαστικά ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, σε ερώτηση της “Ε” σχετικά με τη διαχείριση των φυσικών μνημείων της Μεσσηνίας. Παράλληλα δηλώνουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης των φυσικών μνημείων ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα σε δυστυχήματα όπως σε αυτό στο Πολυλίμνιο, όπου έχασε τη ζωή της μια 24χρονη από την Πάτρα και τραυματίστηκε βαριά μια Μεσσήνια συνομήλική της. 

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ 

Ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου είναι το Πολυλίμνιο και ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, δεν έχει καμία αρμοδιότητα για να απαγορεύσει στους περιπατητές να το επισκεφτούν. Εν τω μεταξύ, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην "Ε" ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, επίσημος φορέας διαχείρισης δεν υπάρχει και κάποιες παρεμβάσεις που είχαν γίνει το 2004 από τον πρώην Δήμο Βουφράδος, είχαν γίνει με ειδική άδεια από το Δασαρχείο Καλαμάτας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο Δήμος Μεσσήνης απέστειλε την ίδια μέρα του τραγικού περιστατικού έγγραφο προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο, με το οποίο τους ενημερώνει για τον κίνδυνο νέας κατολίσθησης και ζητεί την παρέμβασή τους για να αποφευχθεί κάτι ανάλογο. 

Αναλυτικά, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης μιλώντας στην "Ε" επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης του Πολυλιμνίου: «Θα το γνωρίζαμε γιατί κάναμε μια σχετική έρευνα, όταν κάναμε την κατάρτιση των όρων της διακήρυξης του οικίσκου στο Πολυλίμνιο, φορέας διαχείρισης δεν υπάρχει» - αλλά και ούτε ανήκει το Πολυλίμνιο στο Δήμο Μεσσήνης. «Δεν μας έχουν παραχωρηθεί τα ιδιωτικά δικαιώματα χρήσης από το Ελληνικό Δημόσιο. Από έρευνα που κάναμε δεν έχει καταγραφεί ούτε σαν δασικό από το Δασαρχείο ούτε σαν δημόσιο κτήμα από την πρώην Κτηματική, αλλά είναι βέβαιο ότι ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο», σημειώνει ο δήμαρχος. Οπότε, όπως λέει, «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν μπορείς να απαγορεύσεις την πρόσβαση σε ποτάμια, ύδατα που έχουν αέναη ροή κ.λπ. Επομένως δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς ούτε στο να αποκλείσουμε ούτε στο να επιτρέψουμε μετά το συμβάν την είσοδο, ούτε στο να παρέμβουμε». Αναφορικά δε με κάποιες παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν, κάποια γεφυράκια κ.ά., «αυτά είχαν γίνει από τον καποδιστριακό Δήμο Βουφράδος το 2004, έπειτα από ειδική άδεια και οδηγίες του Δασαρχείου», επισημαίνει ο κ. Τσώνης. 

Οσο για το από εδώ και πέρα, ο νόμος δίνει μια δυνατότητα παραχώρησης στο δήμο των ιδιωτικών δικαιωμάτων χρήσης. Ενώ, ο δήμος με έγγραφό του από το βράδυ του Σαββάτου ενημερώνει για τους ενδεχόμενους κινδύνους τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρη Σταύρου και περιμένει ότι θα έρθουν ειδικά κλιμάκια για να ελέγξουν το χώρο του Πολυλιμνίου. Το ίδιο έγγραφο εστάλη και στο Δασαρχείο Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, το Α.Τ. Πύλου, τις Π.Υ. Καλαμάτας και Γαργαλιάνων και κοινοποιήθηκε στην Π.Ε. Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας.  

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Ο δήμος λοιπόν αναφέρει σε αυτό: «Οπως σας είναι γνωστό σήμερα 13 Αυγούστου 2016 ημέρα Σάββατο και ώρα μεσημβρινή έλαβε χώρα το τραγικό γεγονός του θανάτου μιας 25χρονης νεαρής γυναίκας, συνεπεία κατολισθήσεως βράχου ή βράχων στο χώρο του Πολυλιμνίου Τ.Κ. Χαραυγής. Κατά τη διάρκεια του συμβάντος εκατοντάδες επισκέπτες βρίσκονταν στο χώρο κατά μήκος των λιμνών αλλά και εντός αυτών. Ο αριθμός των οποίων, ενόψει και της διανυόμενης θερινής περιόδου, αναμένεται να κορυφωθεί κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Εξαιτίας του τραγικού αυτού συμβάντος αλλά και της επιτακτικής ανάγκης άμεσα να αποτραπεί παρόμοιο δυστύχημα, ο Δήμος Μεσσήνης αναρμοδίως μεν, προτάσσοντας δε ως σημαντικό τη δημόσια ασφάλεια συνεπικουρώντας τις αρμόδιες αρχές, τοποθέτησε σήμερα ευμεγέθη πινακίδα στην είσοδο του Πολυλιμνίου με γραφή στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με την οποία ενημερώνει τους επισκέπτες για την απαγόρευση εισόδου λόγω κατολισθήσεως βράχων. Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι ο δήμος δεν έχει δυνατότητα αλλά ούτε αρμοδιότητα περαιτέρω παρέμβασης παρακαλούμε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας».  

Ωστόσο, από το Σάββατο και μέχρι και χθες η πινακίδα και μια κόκκινη κορδέλα παρέμεναν στην είσοδο του Πολυλιμνίου για να θυμίζουν το τραγικό περιστατικό του περασμένου Σαββάτου. Πάντως, ο κόσμος δεν σταμάτησε να επισκέπτεται το Πολυλίμνιο, ενώ μέχρι χθες κανένας φορέας δεν είχε απαντήσει στο Δήμο Μεσσήνης ή έλαβε ιδιαίτερα μέτρα. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 

«Δεν υπάρχει κάποιος φορέας, όποιος περπατά δεν παίρνει άδεια από κανέναν, ούτε όσοι οργανώνουν τις πεζοπορίες παίρνουν άδεια από πουθενά». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, όταν ρωτήθηκε από την “Ε” αν υπάρχει φορέας για τη διαχείριση της Νέδας. 

«Ο δήμος αυτό που έχει κάνει είναι ότι έχει ψηφίσει την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, το Δήμο Οιχαλίας και την Αποκεντρωμένη και είμαστε στη φάση να δημιουργήσουμε τα μονοπάτια της Νέδας. Αυτό είναι που υπάρχει και αυτό είναι με προοπτική» είπε ο κ. Κατσίβελας και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα οφείλει και πρέπει να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί υπεύθυνοι, γιατί να κάνεις παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή να μην κινδυνεύει κανείς είναι και θέμα σε ποια όρια μπορείς να φτάσεις. Το βέβαιο είναι ότι όλες αυτές οι δράσεις θα πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση ανθρώπων υπευθύνων που θα πρέπει να υπάρχουν στους χώρους για να κατευθύνουν όλους τους επισκέπτες. Θα μπορούσαν αυτοί να ανήκουν στο δήμο, αλλά να μας δώσουν τη δυνατότητα να προσλάβουμε τέτοια ικανά άτομα. Δεν θα πρέπει οι επισκέπτες να είναι ελεύθεροι, χωρίς καθοδήγηση και υπόδειξη των επικίνδυνων σημείων».

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 

Πρέπει να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης στο Πολυλίμνιο, στη Νέδα και σε άλλες τέτοιες περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα, που τόσα χρόνια δεν υπάρχουν.

Την άποψη αυτή εξέφρασε στην "Ε", η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, όταν ρωτήθηκε σχετικά, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα το περασμένο Σάββατο στο Πολυλίμνιο, όπου μια 24χρονη κοπέλα από την Πάτρα έχασε τη ζωή της από κατολίσθηση βράχων και μια 25χρονη φίλη της από τη Μεσσηνία τραυματίστηκε σοβαρά.

Αρχικά η κ. Αλειφέρη εξέφρασε τη θλίψη της και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της κοπέλας, που "έφυγε" τόσο άδοξα. Ανέφερε ότι «ως Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ποτέ δεν είχαμε τη διαχείριση ή την αρμοδιότητα για έργα και παρεμβάσεις στο Πολυλίμνιο και σε άλλους τέτοιους χώρους» και παραδέχθηκε: «Το Πολυλίμνιο είναι ένα στοιχείο της φύσης με μεγάλη επισκεψιμότητα, για το οποίο δεν γνωρίζω να υπάρχει φορέας διαχείρισης. Και κάτι τέτοιο δεν γνωρίζω να υπάρχει και για τη Νέδα». Παρατήρησε ότι «ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει φορέας διαχείρισης αυτών των χώρων, που να τους επιβλέπει, να τους φροντίζει, να τους προστατεύει και να τους αναδεικνύει. Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Πολυλίμνιο πρέπει να δούμε τα θέματα αυτά».

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη - Κώστας Μπούρας - Γιάννης Σιναπης

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER