Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016 15:14

Προσφυγή κατά της απόφασης ακύρωσης του τέλους καθαριότητας από το Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Προσφυγή κατά της απόφασης ακύρωσης του τέλους καθαριότητας από το Δήμο Καλαμάτας

 

Στην επιτροπή του άρθρου 152 προσφεύγει ο Δήμος Καλαμάτας, για την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά  τον καθορισμό τέλους καθαριότητας αιγιαλού 5 ευρώ το τ.μ. και τη μείωση του μισθωτικού ανταλλάγματος για τη χρήση του αιγιαλού από 11 ευρώ σε 4 ευρώ το τ.μ. Και αυτό για να πάρει, επιτέλους, χρήματα τη φετινή χρονιά από τη χρήση του αιγιαλού, που δεν έχει πάρει όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν αυξήθηκαν τα τέλη, αλλά μειώθηκαν και παίρνουμε τα τέλη καθαριότητας των καταστημάτων, τα οποία δεν μπορούν να πληρώνουν οι δημότες», παρατήρησε στην "Ε" ο δήμαρχος Π. Νίκας. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι για τον προϋπολογισμό του 2017 δόθηκε εντολή να χωριστούν τα τέλη χρήσης αιγιαλού και αποκομιδής απορριμμάτων.

Στην απόφαση ακύρωσης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διευκρίνιζε ότι με την απόφαση θεσπίζεται η «επιβολή τέλους το οποίο δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Οι αποφάσεις, βάσει των οποίων γίνεται η παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστων χώρων, προβλέπουν συγκεκριμένους κωδικούς εσόδων και σε αυτούς τους κωδικούς δεν περιλαμβάνονται τέλη καθαρισμού αιγιαλού, δεδομένου μάλιστα ότι ο αιγιαλός έχει ήδη παραχωρηθεί έναντι ανταλλάγματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Το τέλος καθαριότητας επιβλήθηκε, προκειμένου ο δήμος να εισπράξει χρήματα από τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων (στον αιγιαλό), από την οποία μέχρι τώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ευρώ. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο πολύ λίγοι επαγγελματίες της παραλίας - φέτος μόνο 4 από τους δεκάδες σε όλη την παραλιακή ζώνη - κατέθεσαν αίτηση στο δήμο για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού. Για όλους τους υπόλοιπους που καταλαμβάνουν τον αιγιαλό αυθαίρετα, στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου η Κτηματική Υπηρεσία βεβαιώνει πρόστιμο αυθαίρετης κατάληψης, το οποίο, όμως, εισπράττεται από το Δημόσιο, μέσω ΔΟΥ και ο δήμος δεν παίρνει καθόλου χρήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, «απαλλάσσονται του τέλους καθαριότητας και μόνο για το  2016, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία έχουν λάβει ή θα λάβουν άδεια απλής χρήσης αιγιαλού (με την υπογραφή συμφωνητικού μίσθωσης) -οι 4 που κατέθεσαν αίτηση- από το Δήμο Καλαμάτας ή το αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας».

 

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER