Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 08:54

Ενταση για τα οικονομικά του Δήμου Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Ελεγχο στα έσοδα του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Και χθες στην Οικονομική Επιτροπή, με αφορμή τον έλεγχο, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ συμβούλων της πλειοψηφίας και των μειοψηφιών, ιδιαίτερα της μείζονος που κάποιες στιγμές ξεπέρασε τα όρια κι έφθασε σε αόριστες καταγγελίες, απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, καθώς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ο έλεγχος που αφορά τα έσοδα του δήμου, της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Υδρευσης, κυρίως την περίοδο από το 2012 έως το 2014, πυροδότησε την ένταση.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης είπε ότι ο έλεγχος έχει στηριχθεί σε καταγγελία συναδέλφου της αντιπολίτευσης και παραδέχθηκε πως η Δημοτική Αρχή έχει δείξει υπερβολική ανοχή σε αυτούς που χρωστούν, αναφέροντας τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης. Δήλωσε ότι οφείλονται τεράστια ποσά από την εισφορά σε χρήμα για τη διάνοιξη της Βασ. Γεωργίου και ενημέρωσε πως ο δήμος δεν έχει εισπράξει σχεδόν τίποτα.

Για την οφειλή του δήμου προς το Σύνδεσμο Υδρευσης (είναι της τάξης του 1 εκ. ευρώ) είπε ότι «δεν πρέπει να πληρώσουμε την υπέρογκη εισφορά» και παρατήρησε πως ο έλεγχος θα δείξει αν θα πρέπει να πληρώνει ο δήμος. Ολα αυτά και για τους κοινόχρηστους χώρους θα διαπιστωθούν από τον έλεγχο του Επιτρόπου».

Απάντησε ότι κάποιοι από τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν ήταν συνεπείς και ο δήμος ξεκίνησε τη διεκδίκηση χρημάτων από ακραίες περιπτώσεις που οφείλουν 2 και 3 χρόνια.

Για τον αιγιαλό ο Δ. Μπούχαλης σημείωσε ότι «έχουμε κατάληψη πάνω από 12.000 τ.μ. Ο δήμος θα έπρεπε να πάρει πάνω από 100.000 ευρώ και δεν έχει εισπράξει ούτε 3.000 ευρώ». Κατηγόρησε την ΚΥΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «που δεν επιτρέπει ούτε ένα κομμάτι ξύλο στον αιγιαλό» και πληροφόρησε πως «δεν έχουν επιβληθεί ούτε τα πρόστιμα του 2015».

Η διευθύντρια Οικονομικών Γεωργία Ηλιοπούλου είπε ότι οι έλεγχοι δείχνουν πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι αρκετοί από τους οφειλέτες «άλλαξαν τις εταιρείες και τους διαχειριστές και δεν έχουν στο όνομά τους περιουσία. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος, είναι να μπλοκάρει την ενημερότητά τους και να μην εκδίδει νέες άδειες. Πλειστηριασμοί δε γίνονται και τα ακίνητα μπορεί να είναι υποθηκευμένα και από άλλες περιπτώσεις».

Χαμός έγινε όταν ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως έχει τους δικούς της ανθρώπους που τους διευκολύνει σ’ αυτά που χρωστούν και τους άλλους που τους καταδικάζει. Προκλήθηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας να πει ονόματα και δεν είπε και τότε κατηγορήθηκε ως ψεύτης και συκοφάντης και πως ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα.

ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ 

Ο αντιδήμαρχος Δ. Μπούχαλης είπε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχει θετική απόκλιση. Εξήγησε πως τα έσοδα είναι αυξημένα, όχι τα ανταποδοτικά, τα τέλη καθαριότητας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον πίνακα των εσόδων - εξόδων του πρώτου εξαμήνου του 2016 και την ανακοίνωση του δήμου: α) Συνολικά έσοδα: Η απόκλιση είναι αρνητική σε ποσοστό -12,51%. Για τον υπολογισμό της πραγματικής απόκλισης, όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πρόβλεψη μη είσπραξης εσόδων προηγουμένων οικονομικών ετών στο τρέχον έτος 2016. Ετσι, η πραγματική απόκλιση διαμορφώνεται σε θετική και σε ποσοστό 7,47%. 

β) Ιδια έσοδα: 1) Τέλη καθαριότητας. Αρνητική απόκλιση -21,35% στα τέλη καθαριότητας. Σχετίζεται με την απόδοση των δημοτικών τελών από την ΔΕΗ. Τον Ιούλιο έχει βελτιωθεί η είσπραξη. 2) Εσοδα από οφειλές προηγουμένων οικονομικών ετών. Αρνητική απόκλιση -34,36% στις εισπράξεις παλιών απαιτήσεων. Οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι ρυθμίσεις από τους δημότες.

γ) Συνολικά έξοδα: Πληρωμές μικρότερες από το στόχο κατά 4.515.144,77 ευρώ. Σημαίνει περιορισμό των δαπανών.

δ) Γενικά: 1) Συνολική απόκλιση της στοχοθεσίας του πρώτου εξαμήνου του 2016 θετική σε ποσοστό 67,39%, έναντι αυτής του πρώτου εξαμήνου του 2015, που ήταν 43,40%. 2) Οι τρέχουσες οφειλές έναντι της 31/12/2015 είναι αυξημένες κατά 175.138,84 ευρώ, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες του 2015, που ήταν αυξημένες κατά 1.139.788,62 ευρώ. 3) Αύξηση των ιδίων εσόδων έναντι του 2015 κατά 5,09%.

Γ.Σ.