Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 09:14

Αντιπαραθέσεις και "καρφώματα" για τα Αστυνομικά Τμήματα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αντιπαραθέσεις και "καρφώματα" για τα Αστυνομικά Τμήματα

 

 

Αιχμηρή είναι η δήλωση του πρώην δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για το περιεχόμενο της επιστολής του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, που ακολούθησε το συλλαλητήριο που έγινε στα Φιλιατρά.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του ότι στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο φώναξαν "όχι" στο κλείσιμο των τμημάτων.

Χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση ο κ. Κόλλιας αναφέρει: «Σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής του δημάρχου Τριφυλίας προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τους λοιπούς αρμόδιους παράγοντες (όπως αυτή εμφανίστηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης), μετά μάλιστα το συλλαλητήριο που έγινε στην πλατεία των Φιλιατρών την Τετάρτη 24 Αυγούστου που μοναδικό αίτημα είχε την μη κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων των Φιλιατρών και του Κοπανακίου και επειδή προφανώς η επιστολή αυτή υποκαθιστά το ψήφισμα της συγκέντρωσης που δεν εκδόθηκε, θα ήθελα ως ένας εκ των διαδηλωτών να διατυπώσω μερικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, το θέμα δεν είναι «οι κοινωνικές εκρήξεις - αντιδράσεις για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην Ελληνική Αστυνομία». Το θέμα  είναι αυτή καθαυτή «η μεταρρύθμιση», το θέμα δηλαδή είναι η κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων και αυτό πυροδοτεί τις αντιδράσεις. Και ό,τι επιδιώκουν  οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι να αναδεικνύουν και να αντιπαλεύουν τις δυσμενείς για τους πολίτες επιπτώσεις.

Δεύτερον η δήλωση ότι η δημοτική αρχή δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του υπουργείου (δεν αμφισβητεί δηλαδή την συρρίκνωση των δομών και της δύναμης της ασφάλειας του πολίτη, γιατί αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της νέας ρύθμισης), δεν ακυρώνει την περί του αντιθέτου εκτίμηση της κοινωνίας του δήμου μας όπως αυτή ήδη παντοιοτρόπως έχει εκφραστεί και όπως εκφράστηκε και στα Φιλιατρά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο δήμαρχος υπαινίσσεται πως αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις των πολιτών η δημοτική αρχή θα σιωπούσε είτε θα χειροκροτούσε ακόμη, τις προθέσεις του υπουργείου. Εν  πάση περιπτώσει κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι πολίτες δεν κατανοούν τις καλές προθέσεις του υπουργείου και αντιδρούν αβάσιμα και σπασμωδικά. Αντιδρούν οι πολίτες γιατί πραγματικά διακυβεύεται η ίδια τους η ασφάλεια. Αυτή  είναι η ουσία, με βάση αυτή αξιολογούνται και οι πρακτικές και οι προθέσεις και βέβαια με τα βάσιμα και ισχυρά επιχειρήματα (όπως είναι λ.χ. τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά δεδομένα, η σύνθεση του πληθυσμού και άλλα), που από όλους τους ομιλητές και από το δήμαρχο αναπτύχθηκαν στην συγκέντρωση, αλλά που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο της επιστολής η οποία μάλλον αφοριστικά εκφράζεται. Αντιδρούν οι πολίτες γιατί πραγματικά διακυβεύεται η ίδια τους η ασφάλεια.

Τρίτον η δημοτική αρχή -αναφέρεται στην επιστολή- μεταφέρει στους αρμόδιους τις αγωνίες των κατοίκων. Προφανώς δεν το κάνει απλά γιατί σέβεται τις αποφάσεις αλλά και γιατί τις συμμερίζεται κιόλας. Γιατί η αγωνία των πολιτών για την ασφάλειά τους δεν είναι δική της αρμοδιότητα, δική της αγωνία όμως πρέπει να είναι και μάλιστα να εκφράζεται αγωνιστικά και διεκδικητικά, όχι μόνο διεκπεραιωτικά.

Τέταρτον, η απόσυρση του προεδρικού διατάγματος στο μέρος τουλάχιστον που αφορά τα αστυνομικά τμήματα του δήμου μας δεν εκφράζεται ως πρόταση αλλά ως απαίτηση. Και όχι βέβαια για να ενημερωθούν να πειστούν και να προετοιμαστούν οι πολίτες προκειμένου να δεχτούν τις μεταβολές, να δεχθούν δηλαδή την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων. Μα στο συλλαλητήριο των Φιλιατρών δεν διαδηλώσαμε για να έρθουν οι αρμόδιοι να μας πείσουν. Διαδηλώσαμε για να πείσουμε εμείς τους αρμόδιους παράγοντες,  έστω την ύστατη αλλά κρίσιμη ώρα να αποσύρουν την κοινωνικά ανερμάτιστη και ζημιογόνα απόφασή τους. Ενα όχι στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων ήταν το διά ταύτα του ψηφίσματος της συγκέντρωσης, το οποίο δεν γράφτηκε μεν αλλά εκφράστηκε ομόφωνα και καθαρά. Για αυτό και με καθαρό λόγο πρέπει να μεταφερθεί για να έχει κάποια πιθανότητα να εισακουστεί. 

Αυτά  για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και να μην παραμένουν σκιές».

Απάντηση Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΟΔΕ Ν.Δ. για κατάργηση αστυνομικών τμημάτων

Στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ν.Δ. για την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων απαντά η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για λαϊκισμό. Αναλυτικά σημειώνεται:

«Προφανώς και δεν θα ακολουθήσουμε το προκλητικό, δημαγωγικό και λαϊκίστικο ύφος της ανακοίνωσης της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας για το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατρών. Ο πολιτικός πολιτισμός είναι ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, δυστυχώς, μας το αποδεικνύει σχεδόν σε καθημερινή βάση.  

Στο διά ταύτα:

1) Είναι τουλάχιστον υποκριτική η σημερινή στάση της Ν.Δ., όταν είναι γνωστό σε όλους πως τον Ιανουάριο του 2014, το επιχειρησιακό σχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιελάμβανε ανάμεσα στα άλλα 43% λιγότερες δομές στην ΕΛ.ΑΣ., 30% λιγότερες στην Πυροσβεστική και 36% λιγότερες στη ΓΓΠΠ, ενώ παράλληλα καταργήθηκαν 6.700 κενές οργανικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Στη βάση αυτού του σχεδίου προβλέπονταν μετατροπή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας σε Τμήμα, καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων της υπαίθρου (ένα αστυνομικό τμήμα ανά καλλικρατικό δήμο), ενώ η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας μεταλλασσόταν σε ένα απλό αστυνομικό τμήμα με αφαίρεση αρμοδιοτήτων και μείωση οργανικών θέσεων. Τέλος στο διάστημα 2009-2014 μειώθηκε η οργανική δύναμη των Α.Τ. Μεσσηνίας κατά 30% (80 θέσεις λιγότερες) εξαιτίας της παύσης εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές και των υπερβολικών αποσπάσεων.

2) Το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με σκοπό την εξασφάλιση του αγαθού ασφάλειας του πολίτη κι αυτό μπορεί πλέον να γίνει πράξη αφού το αστυνομικό προσωπικό που θα εξοικονομηθεί από τις καταργούμενες υπηρεσίες θα μπορεί να διατεθεί σε εποχούμενες περιπολίες. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν εμπεδώνεται με τους αστυνομικούς κλεισμένους στα γραφεία, διεκπεραιώνοντας γραφειοκρατικές εργασίες και φυλάσσοντας κτήρια Α.Τ., αλλά στους δρόμους, δίπλα στον πολίτη. Μπαίνει τέλος στον κατακερματισμό δυνάμεων για την στελέχωση και φύλαξη των πολλών αστυνομικών τμημάτων. Με το σχέδιο της αναδιάρθρωσης δεν μιλάμε για μείωση του αστυνομικού προσωπικού, μιλάμε για μείωση κτηρίων και μια εξοικονόμηση σε αστυνομικό προσωπικό που θα διατεθεί στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών, για να γίνει η Ελληνική Αστυνομία αποτελεσματική. Σε αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν και στο νομό μας οι Κινητές Αστυνομικές Δυνάμεις.

3) Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αστυνόμευσης στο Δήμο Τριφυλίας: 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο προβλεπόταν η ύπαρξη μόνο ενός Α.Τ. σε κάθε καλλικρατικό δήμο. Μόνο στο Δήμο Τριφυλίας και λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής αποφασίστηκε:

• Παραμονή του Α.Τ. Γαργαλιάνων.

• Μόνιμη ομάδα ΟΠΚΕ στα Φιλιατρά.

• Αστυνομικός πόλεως στα Φιλιατρά για εξυπηρέτηση επί γραφειοκρατικών θεμάτων.

• Υπαρξη κινητής μονάδας αστυνόμευσης με περισσότερα δρομολόγια στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας.

Επίσης, είναι αναληθής η πρόσφατη αναφορά του πρ. βουλευτή της Ν.Δ. κ. Λαμπρόπουλου για το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Το συγκεκριμένο τμήμα παραμένει, όπως επίσης διατηρείται και η Ασφάλεια ως Υποδιεύθυνση και όχι ως τμήμα, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Τέλος, έχει αποφασιστεί η σταδιακή αποκατάσταση των οργανικών κενών θέσεων και νέες δομές μετά την κάλυψη αυτών των κενών».

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER