Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 18:04

Συνέλευση της επιτροπής ένταξης μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος

Γράφτηκε από την

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα της Πύλου η πρώτη συνέλευση της επιτροπής ένταξης μεταναστών του Δήμου Πύλου-Νέστορος , στην οποία παραβρέθηκαν μέλη της επιτροπής, ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Χαραμαράς, ο Διοικητής του Α.Τ. Πύλου κ. Δημήτρης Γιαλαμάς, η υπεύθυνη εκπαίδευσης μεταναστών κ. Χριστίνα Κανελλοπούλου και καταρτιζόμενοι του προγράμματος «Οδυσσέας».
Κύριο θέμα της συνέλευσης αποτέλεσε η ψήφιση του Κανονισμού Λειτουργίας Ένταξης Μεταναστών. Στη συνέχεια, ακολούθησε η απονομή  των πιστοποιητικών Δια Βίου Μάθησης στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» : εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από το Κ.Ε.Ε. του Νομού Μεσσηνίας.
Οι επωφελούμενοι του προγράμματος εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ευαισθητοποίηση του Δήμου για τη στήριξη δράσεων και προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνική και εν δυνάμει επαγγελματική τους ζωή στον τόπο μας. Η γλωσσική κατάρτιση καθώς και οι ευρύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες  συνιστούν «καλό αγωγό» πολιτισμού και πολιτιστικών συναλλαγών, που, με την σειρά τους, εξασφαλίζουν σε μείζονα βαθμό την ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ατόμων - και πάλι, όχι μόνο στη σύγχρονη πραγματικότητα μιας ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, αλλά ίσως κυριότερα, στη σύγχρονη πραγματικότητα ενός διαπολιτισμικού πλέγματος ψυχοκοινωνικών, ηθικών και θρησκευτικών στοιχείων, η πιθανή διαπάλη των οποίων μπορεί και πρέπει να διευθετηθεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος και τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια των ομάδων που συναντώνται.
Από την πλευρά του ο Δήμος Πύλου-Νέστορος στηρίζει και θα συνεχίσει να συμμετέχει σε προγράμματα, όπως ο  «Οδυσσέας» και σε κοινοτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εκπαίδευση, στην ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και στην αύξηση της αυτοεκτίμησής τους  χωρίς προκαταλήψεις, προβλήματα αποκλεισμού και ρατσισμού!

Από το Δήμο Πύλου-Νέστορος