Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 08:58

Καταδίκη με αναστολή για τον αντιδήμαρχο Πύλου - Νέστορος για τη φωτιά στη χωματερή

Γράφτηκε από τον

Σε 1 χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος, αρμόδιος για την καθαριότητα, Γιάννης Σαρδέλης, ως υπεύθυνος για τη φωτιά στη χωματερή του Αγίου Νικολάου, που έκαιγε για πάνω από μία εβδομάδα. 

Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης

Κατά της απόφασης ασκήθηκε έφεση. Το δικαστήριο αποφάσισε, ακόμα, να διαβιβαστεί ο φάκελος στον αρμόδιο εισαγγελέα για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών και την άσκηση δίωξης σε βάρος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και του εργολάβου αποκατάστασης της χωματερής, από την εργολαβία που υλοποιεί η Περιφέρεια.

Την ενοχή του κατηγορούμενου και τη διαβίβαση του φακέλου στον εισαγγελέα για απόδοση τυχόν ευθυνών της Περιφέρειας και του εργολάβου αποκατάστασης πρότεινε η αντεισαγγελέας Φωτεινή Γκιντώνη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ακούστηκαν μεγάλες και σκληρές αλήθειες για την προβληματική και απαράδεκτη διαχείριση των σκουπιδιών στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου, όπου κανείς δεν ασχολήθηκε με τη μεταφορά και την επεξεργασία των χιλιάδων δεμάτων σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τα περισσότερα απ’ αυτά τα δέματα να θαφτούν στη χωματερή και να καούν με την τελευταία φωτιά.

Ο αντιδήμαρχος, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Πύλου -Νέστορος υποστήριξαν ότι ο δήμος είχε πάρει όλα τα μέτρα φύλαξης και πυρασφάλειας και έριξαν όλες τις ευθύνες στον εργολάβο της αποκατάστασης που σηκώθηκε κι έφυγε, χωρίς να ολοκληρώσει το έργο του και βγάζοντας όλα τα σκουπίδια πάνω.

Αρχικά η δικηγόρος του αντιδημάρχου Γεωργία Βισβίκη ζήτησε την αναβολή της δίκης, υποστηρίζοντας ότι συνυπεύθυνοι για τη φωτιά είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει τη διαχείριση και ο εργολάβος της αποκατάστασης.

Στο αίτημα συνηγόρησε και ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι ο Αγιος Νικόλαος είναι ο πελοποννησιακός Κουρουπητός και συμφώνησε πως πρέπει να αναμορφωθεί το κατηγορητήριο και να περιλάβει και τον περιφερειάρχη, την επιβλέπουσα υπηρεσία της Περιφέρειας και τον εργολάβο αποκατάστασης.

Το αίτημα της άμεσης αναβολής απέρριψε το δικαστήριο μετά από πρόταση της αντεισαγγελέα και αποφάσισε να γίνει η δίκη και αν από τη διαδικασία διαπιστωθεί ανάγκη αναβολής, τότε να αποφασιστεί. Και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πάντως, το αίτημα της αναβολής απορρίφθηκε.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος Ηλίας Κατσάμπας που πραγματοποίησε αυτοψία στη φωτιά του Αγίου Νικολάου, την Τρίτη 30 Αυγούστου, μια εβδομάδα μετά την έναρξή της, τόνισε ότι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν από τους καπνούς, καθώς δεν μπορούσες να αναπνεύσεις. Εκανε λόγο για ρύπανση του περιβάλλοντος και για διοξίνες από την καύση των πλαστικών. Ενημέρωσε ότι σε προηγούμενη αυτοψία τους πριν 1,5 μήνα διαπίστωσαν πως τα περισσότερα από τα 13.000 δέματα σκουπιδιών στο γειτονικό χώρο έλειπαν κι εκτίμησε ότι πιθανότατα είχαν μεταφερθεί στη χωματερή. Παρατήρησε πως ήταν ελλιπή τα μέτρα προστασίας και δεν είδαν να υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες στη χωματερή. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014 επεσήμανε ότι είχε αυξηθεί ο χώρος του ΧΑΔΑ και τα δέματα είχαν εξαφανιστεί.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης επέρριψε τις ευθύνες για την πρόκληση της φωτιάς στον εργολάβο της αποκατάστασης (από την εργολαβία της Περιφέρειας) που δεν έκανε επιχωμάτωση στα σκουπίδια που είχε αναμοχλεύσει. Κατηγόρησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι «της έχουμε στείλει έγγραφα από το 2013 για απομάκρυνση των δεμάτων σκουπιδιών, αλλά δεν έγινε ποτέ». Είπε ότι ο εργολάβος μπήκε στη χωματερή στις 26 Ιουνίου κι έφυγε ξαφνικά στις αρχές Ιουλίου και πως για τη φυγή του ενημέρωσε τηλεφωνικά την Περιφέρεια.

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν, ακόμα, ο αναπληρωτής διευθυντής Περιβάλλοντος του δήμου Κώστας Βέργος και ο γ.γ. Παναγιώτης Καρνούσκος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο δήμος είχε λάβει όλα τα μέτρα φύλαξης και αντιπυρικής προστασίας.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σαρδέλης επέρριψε τις ευθύνες στον εργολάβο «που έβγαλε τα σκουπίδια όλα πάνω, στον αέρα κι έπιασε η φωτιά». Ανέφερε ότι ο εργολάβος έφυγε για τα Φιλιατρά και του είπε πως θα γυρίσει σε 5 ημέρες και ότι του έλεγε συνέχεια πως θα επιστρέψει, αλλά δεν ξαναφάνηκε.