Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 19:59

Πρόταση για εξοικονόμηση ενέργειας στην Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον

 

Το ενεργειακό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μέσα από αυτό αποτυπώθηκαν οι ενεργειακές επιβαρύνσεις που υπάρχουν σε όλο το δήμο, ενώ υπήρξαν και προτάσεις για δράσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη, που είναι το προτεινόμενο σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας του Δήμου Τριφυλίας, έγινε στα πλαίσια της συμμετοχής του δήμου στο Σύμφωνο Δημάρχων και παρουσιάστηκε από τους Γιάννη Γεώργιζα, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Ηρώ Νεοφύτου.

Στην παρουσίαση τονίστηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στο δήμο γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα και το σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης σε επίπεδο δήμου φτάνει τις 417.301 Mwh, ενώ οι συνολικές εκπομπές CO2 φτάνουν τους 211.963 τόνους. Οσον αφορά το δημοτικό τομέα η κατανάλωση ενέργειας φτάνει τις 9,5 χιλ. Mwh από τις οποίες 3,3 χιλ. είναι από το δημοτικό φωτισμό, οι 2,2 χιλ. από το δημοτικό στόλο, οι 3,9 χιλ. από τα δημοτικά κτήρια και εγκαταστάσεις.

Επισημάνθηκε πως μιας και οι μεγαλύτερες καταναλώσεις προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ο δήμος θα πρέπει να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου κρίκου προκειμένου το μήνυμα της μείωσης της ενέργειας να μεταφερθεί εκεί.

Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες δράσεις για την μείωση της ενέργειας στο δημοτικό τομέα, προτάθηκε η παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης φωτισμού με αναδιάρθρωση του δικτύου, αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους led, τοποθέτηση λαμπτήρων με φωτοβολταϊκό πλαίσιο και εγκατάσταση συστήματος δοχείων φωτισμού.

Υπήρξαν προτάσεις για δράσεις δημιουργίας τοπικών ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών σε στέγες, οροφές και πάρκα. Συγκέντρωση των κλαδεμάτων της ελιάς για παραγωγή πέλετ και για καύση στον ιδιωτικό τομέα. Δράσεις ανακύκλωσης με στόχο την μείωση των οργανικών απορριμμάτων. Αλλά και παρέμβαση-προτροπή του δήμου για δράσεις στον οικιακό και τριτογενή τομέα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο κ. Γεώργιζας αναφέρθηκε και στην πρόταση που ετοιμάζεται από κοινού από τους Δήμους Τριφυλίας, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εταιρεία του για την διαχείριση των κλαδεμάτων της ελιάς, η οποία θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα LIFE. Οπως είπε, "είναι μια καινοτόμος πρόταση και ελπίζουμε να έχει καλή τύχη αν και οι πιθανότητες είναι μικρές. Πάντως σε κάθε περίπτωση και μη χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια μας και θα μπορεί να υποβληθεί σε άλλο κανάλι χρηματοδότησης και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία της. Η δράση που έχει προταθεί είναι το μάζεμα των κλαδιών της ελιάς για την παραγωγή πέλετ. Αυτό θα γίνεται σε 4-5 σημεία τα οποία θα προσδιοριστούν. Και μετά την παραγωγή του πέλετ, αυτό θα πηγαίνει σε ένα κεντρικό σημείο, πιθανότατα στους Γαργαλιάνους, για να γίνεται η διανομή του".

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης και αφού το Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετώπισε θετικά την όλη παρουσίαση, από την πλευρά του ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι επιτέλους ο δήμος έχει μια πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Κ.Μπ.