Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 16:51

Εξώδικο 5 δημάρχων στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εξώδικο 5 δημάρχων στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου 

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης και δικαστικών απειλών, συνεδριάζει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για την εκλογή του νέου προέδρου, μετά την παραίτηση από την προεδρία του δημάρχου Ξυλοκάστρου Ηλία Ανδρικόπουλου.

Το εκρηκτικό κλίμα πυροδοτεί το εξώδικο που έστειλαν 5 δήμαρχοι (οι 3 πρωτευουσών σε νομούς) προς την Εκτελεστική Επιτροπή του ΦΟΔΣΑ, για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ που έστειλε η Ε.Ε. ως απόφαση του Δ.Σ. στα υπερκείμενα όργανα. 

Οπως τονίζουν οι 5 δήμαρχοι, έχουν παραλειφθεί οι προτάσεις που είχαν συμφωνηθεί για την υλοποίηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους και τον αναβαθμισμένο ρόλο των δήμων και του ΦΟΔΣΑ.

Το εξώδικο υπογράφουν οι δήμαρχοι Αργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς, Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, Κορινθίων Αλέκος Πνευματικός και Τρίπολης Δημήτρης Παυλής. Καλούν την Ε.Ε. μέσα σε 3 ημέρες να ανακαλέσουν την απόφασή τους και δηλώνουν ότι αν δε γίνει αυτό, θα καταφύγουν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων και αρχών για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δήμων και των δημοτών τους και θα διερευνήσουν την ύπαρξη αστικών και άλλων ποινικών ευθυνών.

Σύμφωνα με το εξώδικο στο τελικό κείμενο που έστειλε η Ε.Ε., δεν περιλαμβάνονται όσα είχαν αποφασιστεί, μεταξύ των οποίων: « 1) Οποιος δήμος ή ομάδα δήμων το επιθυμεί μπορεί να αναπτύξει τοπική μονάδα μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων. Η ανάπτυξη τοπικών μονάδων μεταβατικής διαχείρισης με χρήση τεχνολογιών μηχανικής διαλογής, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και μετά από το πέρας της μεταβατικής διαχείρισης, επιτρέπεται από το ΠΕΣΔΑ. 2) Απαλοιφή από το ΠΕΣΔΑ οποιασδήποτε αναφοράς σε ποιοτικά χαρακτηριστικά εισερχομένων στις μονάδες. 3) Το τελικό κόστος διαχείρισης ανά τόνο διαχειριζόμενων απορριμμάτων δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια εκ των προτέρων, καθώς θα εξαρτηθεί από τα χρηματοοικονομικά δεδομένα υλοποίησης των προβλεπομένων στον ΠΕΣΔΑ. Ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η μέση τιμή διαχείρισης να μην ξεπερνάει τη μέση τιμή άλλων ολοκληρωμένων λύσεων ανά την Ελλάδα».

Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER