Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016 20:30

Εργαστήριο πολεοδομίας προτείνουν Γερμανοί στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Να συνεχιστεί η συνεργασία με το δήμο και να διεξαχθεί στην Καλαμάτα ένα μελετητικό εργαστήριο πολεοδομίας, προτείνουν οι Γερμανοί αρχιτέκτονες που είχαν επισκεφθεί τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα 11 με 13 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την πρότασή τους, το μελετητικό εργαστήριο προβλέπει ότι μέχρι 5 ομάδες από τη Βάδη - Βυρτεμβέργη θα εργαστούν επιτόπου για χρονικό διάστημα μέχρι 5 ημέρες και στο διάστημα αυτό θα αναπτύξουν και παρουσιάσουν από ένα αντικείμενο πολεοδομικού σχεδιασμού.

Οι ομάδες θα αποτελούνται από δύο άτομα, από τα οποία τουλάχιστον ένα θα είναι πολεοδόμος εγγεγραμμένος στο αντίστοιχο μητρώο του Αρχιτεκτονικού Επιμελητήριου Βάδης – Βυρτεμβέργης. Η πόλη αποκτά το δικαίωμα χρήσεως για τις εργασίες που θα προκύψουν και αποφασίζει (ει δυνατόν από κοινού με κριτική επιτροπή) για την περαιτέρω εξέλιξη. Οι ομάδες θα αποζημιωθούν για τα έξοδα ταξιδιού.

Τα αντικείμενα με τα οποία θα ασχοληθούν, όπως συζήτησαν με το δήμαρχο Π. Νίκα, κατά τη διάρκεια κοινού δείπνου στις 12 Ιουλίου, είναι: 

Ανάπτυξη της πόλης στο σύνολό της, μετά την ενσωμάτωση σ’ αυτήν των οικιστικών συνόλων του Κόλπου. Πιθανές ωθήσεις για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και πολεοδομία από την προβλεπόμενη για τον Οκτώβριο του 2016 ολοκλήρωση των νέων εισόδων της περιμετρικής οδού. Νέα διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου και της περιοχής του λιμένα ως αντιπροσωπευτική εικόνα προβολής της πόλης (με το βλέμμα στραμμένο στο σταθμό εκκίνησης κρουαζιέρας). Αναβάθμιση συνοικιών της παλιάς πόλης με νέα διαμόρφωση πλατειών και εκτάσεων που σήμερα χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, διαμόρφωση δρόμων, ενδεχόμενη δημιουργία πεζοδρόμων κλπ.

Οι Γερμανοί αρχιτέκτονες επεσήμαναν ότι ο απολογισμός της επίσκεψής τους ήταν πολύ θετικός και διατυπώθηκε η επιθυμία για μια εμβάθυνση της συνεργασίας.

Η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Βάδης - Βυρτεμβέργης, το οποίο εδρεύει στη Στουττγάρδη, επισκέφθηκε την Καλαμάτα, μετά από συμφωνία του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και του Φρανκ Εντελμαν, δημάρχου του Στέιναχ Ιμ Κίντζιγκταλ της Γερμανίας και συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κατ' εντολήν του υφυπουργού Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.