Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 14:00

Ο απολογισμός των ζημιών από το Δήμο Καλαμάτας - Νίκας: "Η πόλη λειτουργεί"!

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο απολογισμός των ζημιών από το Δήμο Καλαμάτας - Νίκας: "Η πόλη λειτουργεί"!

Επίσημο απολογισμό των ζημιών έδωσε από την ιστοσελίδα του στη δημοσιότητα ο Δήμος Καλαμάτας.

Εκεί αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Από πλευράς υλικών ζημιών, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους. Οι περισσότερες σημειώθηκαν ως εξής:

• στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο

• στη βόρεια και τη δυτική πόλη, σε Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, Νέα Είσοδο, Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα

• στη νότια πόλη, στην Κρήτης και τη Ναυαρίνου.

Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Μάλιστα, η τρικυμισμένη θάλασσα παρέσυρε από την ακτή της Ανάστασης και την ηλεκτροκίνητη ράμπα Seatrac, με τη βοήθεια της οποίας κάνουν μπάνιο στη θάλασσα συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα.

Ακόμη, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, στο Ανατολικό Κέντρο, χωρίς να κινδυνεύσουν και η Πυροσβεστική προέβη σε απάντληση υδάτων από τον αύλειο χώρο του κτηρίου.

Σοβαρό πρόβλημα για την οικονομική ζωή του τόπου αποτελεί και η διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου Καλαμάτας, καθώς ακυρώνονται πτήσεις με συνολικό αριθμό ελεύσεων 7.000 ατόμων.

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σημειώνεται ότι πλημμύρισαν 5 σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό Κατάστημα στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» στην οδό Φαρών και το κλειστό γυμναστήριο «Τέντα.

Πλημμύρισε, επίσης, το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Παντού έγινε απάντληση υδάτων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν αυτοκίνητα. Επίσης, το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.

Στη Δημοτική Ενότητα Θουρίας, αποκόπηκε ο δρόμος Θουρίας – Πολιανής και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας στην Άνθεια και την Αιθαία. Ακόμη, υπήρξε σοβαρό αντίστοιχο πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών, αποκλείσθηκαν όλα τα ορεινά χωριά (Βελανιδιά, Βρωμόβρυση, Σταματινού, Άγριλος). Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν στο Πήδημα, τον Άγιο Φλώρο και το Πλατύ.

Στη Δημοτική Ενότητα Άριος, πλημμύρισαν οι ποταμοί Πάμισος και Άρις, τα δε νερά του Άρι έφθασαν μέχρι την παλιά αποθήκη του Αγροτικού Συνεταιρισμού, έναντι του Δημοτικού Σχολείου. 

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΪΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Από τις πλημμύρες καταστράφηκαν καλλιέργειες εκατοντάδων στρεμμάτων με κηπευτικά, ρύζι και φιστίκια, καθώς και θερμοκήπια, ενώ πνίγηκαν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, επιχειρούν εργαζόμενοι του Δήμου με μηχανήματα για την αποκατάσταση βατότητας όλων των οδών και καθαρισμούς. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, τα οχήματα και μηχανήματα της ΔΕΥΑΚ, ενώ τα πυροσβεστικά και τα βυτία του Δήμου Καλαμάτας διατέθηκαν στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων. Από την κοινοπραξία «Μορέας» διατέθηκαν περί τα 10 μηχανήματα και φορτηγά για καθαρισμό οδών. Τέλος, μισθώθηκαν μηχανήματα ιδιωτών και χρησιμοποιήθηκαν άμεσα από το πρωί της Τετάρτης για διανοίξεις και καθαρισμούς δρόμων κ.λπ.

Σημειώνεται πως τα προβλήματα εντάθηκαν από διακοπή ρεύματος και τη μη λειτουργία του αντλιοστασίου στο Πήδημα.

Για το συντονισμό των Υπηρεσιών και την παροχή κατευθύνσεων για την επίλυση των προβλημάτων, πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο δύο συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στις 08.00 και στις 12.00, ενώ άλλη μία ξεκίνησε στις 19.15".

 

ΝΙΚΑΣ: "Η ΠΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ"

 

"Η πόλη σήμερα και ο δήμος είναι σε σχετικά καλή κατάσταση" δήλωσε στην "Ε" ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και συνέχισε:  "Η υδροδότηση αποκαταστάθηκε πλήρως από χθες. Η θολότητα έχει σχεδόν εκλείψει. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο δίκτυο αποχέτευσης, που όμως θα αποκατασταθεί ελπίζουμε σύντομα. Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας, που τους ξέχασαν όλοι".

Για τα σχολεία

"Τα σχολεία είναι σε κατάσταση για να υποδεχθούν τα παιδιά από Δευτέρα. Ελάχιστα προβλήματα σε 1-2 σχολεία θα έχουν ξεπεραστεί μέχρι τότε" επεσήμανε ο κ. Νίκας. 

Για το αεροδρόμιο

Κομβικής σημασίας θέμα σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας είναι η άμεση επαναλειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας,, κάτι που όμως δύσκολα θα γίνει πριν το Σάββατο. "Δυστυχώς υπάρχει ακόμα πρόβλημα με τα νερά του Παμίσου και ακόμα και όταν υποχωρήσουν από το διάδρομο του αεροδρομίου θα χρειαστεί καθαρισμός του χώρου" είπε ο κ. Νίκας.

Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή

θα χρειαστούμε τη βοήθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών στην αγροτική παραγωγή, σε σύκα, φιστίκι, ρύζι και κηπευτικά. Εχουν συγκροτηθεί δύο επιτροπές για αγροτικά θέματα, δύο για θέματα πρόνοιας και άλλες δύο στις τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν στην καταγραφή και από Δευτέρα θα μεταβώ στην Αθήνα με πλήρεις φακέλους για να προχωρήσουμε τα ζητήματα αποζημιώσεων" είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Για τον τουρισμό

"Πρέπει να γίνει σαφές ότι η πόλη λειτουργεί. Εγώ πήγα σήμερα προσωπικά και υποδέχθηκα ένα πούλμαν με επισκέπτες και πρέπει να συνεχίσει η τουριστική περίοδος. Μέχρι την Κυριακή θα έχουν καθαριστεί τα πάντα σε όλη την έκταση της πόλης και από εκεί και πέρα θα γίνει συστηματικά η διαδικασία πλήρους αποκατάστασης" κατέληξε ο κ. Νίκας.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER