Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016 08:57

Η Μεσσήνη μετράει τις πληγές της (vid)

Γράφτηκε από τον

Περιοχές του Δήμου Μεσσήνης παραμένουν χωρίς νερό, γιατί έχουν καεί από βραχυκυκλώματα σημαντικά αντλιοστάσια - με πιο σοβαρό το κεντρικό στις πηγές του Αγίου Παύλου. Οι ζημιές γενικά στο δήμο είναι ανυπολόγιστες, τόσο σε υποδομές όσο και σε αγροτική παραγωγή, όμως μέσα σε λίγες ώρες μετά τη θεομηνία, στις 9 το πρωί της Τετάρτης, όλοι οι δρόμοι του δήμου ήταν ανοιχτοί: Αυτά τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τους αγρότες - επισημαίνοντας ότι αγρότες και επαγγελματίες θέλουν ουσιαστική στήριξη τώρα. 

Ο κ. Τσώνης ζήτησε να γίνει επιτέλους το έργο στο δρόμο Μεσσήνη - Εύα - Βαλύρα και δήλωσε δικαιωμένος που έθεσε σε προτεραιότητα την αξιοποίηση και την αντιπλημμυρική προστασία στον Πάμισο, έργο σημαντικό, κατά την άποψή του, για τη Μεσσήνη και το αεροδρόμιο.

«Είναι ανυπολόγιστες οι ζημιές», είπε ο κ. Τσώνης και παρατήρησε: «Για το μέγεθος των ζημιών στις υποδομές δεν μπορούμε ακόμα να πούμε. Στην αγροτική παραγωγή από τη Βελίκα έως τον Πάμισο η καταστροφή είναι 100%. Υπάρχουν τεράστιες καταστροφές σε σταφίδα, σύκα και ελιές, έχουν ξεριζωθεί, εξαφανιστεί ελαιόδεντρα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ένας νέος αγρότης έχασε 80 αλώνια σταφίδα» - και μιλώντας για τις προσπάθειες του δήμου σημείωσε:  «Στο Χάνι του Λούτσου σώσαμε κόσμο που κινδύνευσε να πνιγεί. Ο δήμος είχε δουλέψει το καλοκαίρι, είχαμε καθαρίσει τα φρεάτια, και απόδειξη είναι η Μεσσήνη που δεν είχε πρόβλημα. Χρησιμοποιήσαμε όλους τους τρόπους, όλα τα μηχανήματα, 14 δικά μου. Πέντε χιλιάδες κυβικά κατολίσθησης στην Ιθώμη τα καθαρίσαμε. Επανέρχεται στην κανονικότητα η Αρχαία Μεσσήνη. Ολα τα μηχανήματα, του δήμου και ιδιωτικά, ήταν σε επιφυλακή. Στις 9 η ώρα το πρωί δεν είχαμε δρόμο κλειστό».

Ο δήμαρχος πληροφόρησε ότι «τώρα κάνουμε παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία. Εκεί έχουμε ολική καταστροφή» - και διαβεβαίωσε τους δημότες «να μην ανησυχούν, η αγροτική οδοποιία θα γίνει καλύτερη από πριν«.

Ενημέρωσε ακόμη ότι «κλιμάκιο του δήμου επισκέφθηκε την Αθήνα, τα υπουργεία» και εξέφρασε την πίστη πως θα δοθούν λύσεις από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και εμάς».

Σημείωσε ακόμα ότι «ζητήσαμε από την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τους αγρότες. Αγρότες και επαγγελματίες θέλουν ουσιαστική στήριξη τώρα».

Για τη δικαίωση που νιώθει ο ίδιος, όσον αφορά την προτεραιότητα που έδωσε η δημοτική αρχή στον Πάμισο, ανέφερε: «Προεκλογικά τόνιζα ότι αν δεν έχουμε υποδομές, δεν έχουμε δήμο. Οι υποδομές είναι το Α και το Ω. Πριν είχαμε τσιμεντάκι στην αυλή, λόγια, ψηφοθηρία. Προεκλογικά είχαμε μιλήσει για αξιοποίηση του Παμίσου. Το πρώτο αίτημά μας ως δημοτική αρχή ήταν η αξιοποίηση και αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου και του αεροδρομίου. Θέλουν κάποιοι να οικειοποιηθούν και λένε ότι είναι άλλων το έργο. Στις 29 Ιουλίου υπογράφηκε η απόφαση ένταξης του έργου. Δημοπρατείται από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Εργων του υπουργείου Υποδομών και στις 25 Οκτωβρίου θα έχει ανάδοχο. Είναι το μοναδικό που θα διασφαλίσει να μην ξαναδούμε φαινόμενα πλημμύρας. Θα ζητήσουμε οι εργασίες να αρχίσουν από τα αντιπλημμυρικά και το αεροδρόμιο. Αυτό το έργο, προϋπολογισμού 2.709.000 ευρώ, θα σώσει την περιοχή».

Επίσης, ο Γ. Τσώνης μίλησε για «βιβλική καταστροφή στην παραλία της Ανάληψης. Δεν υπάρχει, η θάλασσα έφτασε ίσα με το δρόμο». Εξέφρασε απορίες για το κλείσιμο του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, στον κυκλικό κόμβο του "Μορέα" (τουλάχιστον από το πρωί της Πέμπτης) και τονίζοντας την επικινδυνότητα του δρόμου Εύα - Βαλύρα παρατήρησε: «Εξέτασε κανείς το δρόμο Εύα - Βαλύρα; Θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να κυκλοφορείται, να σκοτωθεί ο κόσμος; Για 20 πόντους νεράκι στον κόμβο παραλίγο να σκοτωθεί ο κόσμος. Από χθες (την Πέμπτη) το πρωί τα μεγάλα αυτοκίνητα (λεωφορεία, φορτηγά) θα μπορούσαν να περάσουν. Αυτός ο δρόμος δεν πρέπει να κυκλοφορείται».

Ο δήμαρχος ζήτησε, «επιτέλους να γίνει αυτός ο δρόμος (Μεσσήνη - Εύα - Βαλύρα)» κι επεσήμανε: «Πρέπει να πεθάνει ο κόσμος για να γίνει ο δρόμος αυτός; Είναι εθνικής σημασίας ο δρόμος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε «ικανοποιημένος από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια και πιο πολύ από το δήμο μου».

Τέλος, ενημέρωσε ότι «έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο νερό, λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης. Εχουν καεί πολλά και μεγάλα αντλιοστάσια. Το μεγάλο αντλιοστάσιο στον Αγιο Παύλο έχει βγει εκτός και προσπαθούμε να δώσουμε από το παλιό».

Γ.Σ.